Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Αφορολόγητα τα έσοδα των βουλευτών

Συγκεκριμένα, οι Έλληνες βουλευτές συγκαταλέγονται στους πιο ακριβοπληρωμένους της Ευρώπης, με το μισθό τους να αγγίζει τα 108.000 ευρώ ετησίως και όπως διαπιστώνεται, αποδίδουν στην εφορία μόλις 1.900 ευρώ ενώ για αντίστοιχο εισόδημα ορίζεται από τη φορολογική κλίμακα απόδοση φόρου της τάξης των 32.000 ευρώ.

Στην πραγματικότητα πρόκειται για «μαύρα» βουλευτικά κέρδη καθώς υπόκεινται σε φορολογικό συντελεστή μόλις 1,5%. Σε αντίστροφη αναλογία, οι χαμηλόμισθοι, οι συνταξιούχοι και οι άνεργοι αντιμετωπίζουν πολύ υψηλότερους συντελεστές για εμφανώς χαμηλότερα εισοδήματα, σε συνδυασμό με την πρόσφατη μείωση του αφορολόγητου από τα 12.000 ευρώ στα 8.000 και τις αλλεπάλληλες περικοπές μισθών και συντάξεων.



Εκτός από το οικονομικό όφελος που απολαμβάνουν λόγω της ταχυδρομικής, συγκοινωνιακής, τηλεφωνικής ατέλειας, της παροχής των εξόδων κίνησης, του επιδόματος οργάνωσης τού γραφείου τους και άλλων προνομίων, κάποιες από τις βουλευτικές αρμοδιότητές τούς προσφέρουν ακόμα περισσότερα καθαρά κέρδη.

Σύμφωνα με τη βεβαίωση του οικονομικού έτους 2010 που δημοσιεύεται, αφορολόγητο εισόδημα ύψους 18.000 ευρώ το χρόνο απέφερε στους βουλευτές η συνταγματικά κατοχυρωμένη συμμετοχή τους σε κοινοβουλευτικές επιτροπές. Παρά την έγκριση από την Ολομέλεια τής Βουλής για μείωση κατά 50% της συγκεκριμένης αποζημίωσης, η παραπάνω βουλευτική αρμοδιότητα εξακολουθεί να εξαιρείται πλήρως από τη φορολογική κλίμακα. Σύνηθες φαινόμενο δε, αποτελεί και η εικονική συμμετοχή των βουλευτών, με μόνο σκοπό την είσπραξη του προαναφερθέντος ποσού.