Τρίτη 23 Αυγούστου 2011

Προβλέπεται δύσκολη νέα σχολική χρονιά με πολλά κενά!



Η δημόσια εκπαίδευση είναι ένας τομέας που δυστυχώς δεν μπορεί να μείνει ανεπηρέαστος από την οικονομική κρίση και τα μέτρα περικοπών που λαμβάνει η κυβέρνηση. Μάλιστα μετά την εφαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος θα γυρίσει σ’ εποχές Β’ παγκοσμίου πολέμου, όπως παραδέχεται και επίσημα το υπουργείο Παιδείας! Συγκεκριμένα, με δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας του υπουργείου κ. Κουλαϊδής επεσήμανε ότι “η σχολική χρονιά που έρχεται πρόκειται να είναι η πιο δύσκολη χρονιά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο εξ αιτίας της οικονομικής κρίσης”.

Το μεγαλύτερο πρόβλημα θα είναι οι ελλείψεις, που θα παρατηρηθούν στο εκπ/κό προσωπικό. Οι φετινοί διορισμοί στην Α’/θμια & Β’/θμια δημόσια εκπ/ση θα είναι μόλις 600. Υπενθυμίζεται ότι πέρυσι αυτοί που αποχώρησαν ήσαν 11.000, ενώ εφέτος, παρά το γεγονός ότι αρκετοί ανέμεναν να είναι στα ίδια περίπου περυσινά επίπεδα η & περισσότεροι, σύμφωνα μ’ ανακοίνωση του υπουργείου αυτοί που θ’ αποχωρήσουν θα είναι τελικά 6.000. Και πάλι όμως η διαφορά μεταξύ αποχωρούντων και όσων θα διοριστούν παραμένει τεράστια! Τα κενά επομένως που θα προκύψουν θα είναι πολλά & μπορούν να γίνουν περισσότερα λόγω των προβλεπόμενων αδειών (π.χ. άδειες κύησης, ανατροφής τέκνων κ.λ.π.). Τα κενά αυτά πρέπει να καλυφθούν με προσλήψεις αναπληρωτών εκπ/κών, οι οποίες όμως όπως έχει εξαγγελθεί θα είναι και αυτές πολύ μειωμένες! Τώρα όσον αφορά στις συνταξιοδοτήσεις οι εκπαιδευτικοί λόγω της αβεβαιότητας σπεύδουν να κατοχυρώσουν συνταξιοδοτικό δικαίωμα και να αποχωρήσουν από το Δημόσιο. Βιάζονται να βγουν στη σύνταξη, καθώς, σύμφωνα με τη μελέτη που πραγματοποίησε το Κέντρο Μελετών και Τεκμηρίωσης (ΚΕΜΕΤΕ) της ΟΛΜΕ, αν υπολογιστούν οι μέχρι τώρα πάσης φύσεως περικοπές μισθών & η επιβολή φόρων, οι απώλειες του εισοδήματός τους στα επόμενα χρόνια θα ισοδυναμούν με ενάμισι εφάπαξ!

Οι ελλείψεις όμως εκπαιδευτικών δε θα είναι το μοναδικό πρόβλημα. Ζήτημα θα υπάρχει και στη διάθεση βιβλίων λόγω των μεγάλων καθυστερήσεων στην εκτύπωσή τους από τον Οργανισμό Εκδόσεων Διδακτικών Βιβλίων. Φέτος το πρόβλημα θα είναι οξύτερο, επειδή σ’ όλες τις βαθμίδες της εκπ/σης και ιδίως στην Α’ λυκείου, που θα έχουμε νέα προγράμματα σπουδών, δε θα υπάρχουν μόνο ανατυπώσεις ίδιων βιβλίων με πέρυσι, αλλά θα πρέπει να τυπωθούν αφενός διορθωμένα βιβλία και αφετέρου νέα βιβλία. Για αυτό το λόγο τα βιβλία σχεδιάζεται να παραδοθούν σε τεύχη. Κάποια τεύχη στην αρχή της χρονιάς και τα υπόλοιπα κατά τη διάρκειά της! Όλα αυτά βέβαια σ’ επίπεδο σχεδιασμού, διότι οι εκτιμήσεις είναι ότι με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς θα υπάρχουν κενά και ελλείψεις τόσο στους εκπαιδευτικούς όσο και στα βιβλία!

Ένα ακόμη πρόβλημα είναι η δωρεάν σχολική μετακίνηση, η οποία φέτος μετά από τις συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολείων θα είναι περισσότερο δαπανηρή. Δε γνωρίζουμε αν μέχρι αυτή τη στιγμή έχουν εξοικονομηθεί τ’ απαιτούμενα ποσά και σε τι ύψος ανέρχονται. Πολύ φοβόμαστε ότι & σ’ αυτό το σημαντικό θέμα θα υπάρξουν περικοπές, με τις οικογένειες των μαθητών ν’ αναλαμβάνουν το κόστος μεταφοράς τους.

Συνεπώς, η ερχόμενη σχολική χρονιά προβλέπεται ιδιαίτερα δύσκολη, με τις εκτιμήσεις ν’ αναφέρουν ότι τα προβλήματα θα εμφανιστούν από την πρώτη στιγμή και επομένως το έργο των εκπαιδευτικών θα γίνει εξαιρετικά δύσκολο. Όπως εξαιρετικά δύσκολη έχει γίνει και η διαβίωσή τους (φυσικά όχι μόνο των εκπ/κών), εξαιτίας των διαδοχικών περικοπών που έχουν συντελεστεί στους ήδη χαμηλούς μισθούς τους αλλά & εκείνων των περικοπών που επίκεινται- αν συνεχιστεί η ίδια αναποτελεσματική συνταγή- και οι οποίες επειδή δεν αντέχονται άλλο θα προκαλέσουν την έντονη αντίδρασή τους.

 

Αύγουστος 2011
 Πάνος Κατσούλας
Εκπ/κός
Πρόεδρος ΔΣ Β’ ΕΛΜΕ Κορινθίας