Τρίτη 30 Αυγούστου 2011

Περί των πληροφοριών ότι το υπουργείο προχωρά σε νέες καταργήσεις - συγχωνεύσεις σχολείων

Πληροφορηθήκαμε ότι υπάρχει έγγραφο του υπουργείου παιδείας (υπ. Απόφαση) χωρίς ημ/νία και αρ. πρωτ. που έχει φτάσει και σε δ/νσεις ΔΕ, σύμφωνα με το οποίο συγχωνεύονται και καταργούνται ΕΠΑ.Λ σ’ όλη την επικράτεια! Μάλιστα οι πληροφορίες αναφέρουν ότι το έγγραφο αυτό είτε έχει σταλεί για να δημοσιευτεί στο Φύλλο Εφημερίδας της Κυβερνήσεως (ΦΕΚ) είτε έχει δημοσιευθεί ήδη! Στο νομό μας αφορά στη συγχώνευση του ΕΠΑ.Λ Ξυλοκάστρου με το ΕΠΑ.Λ Κιάτου και στην κατάργηση τους ΕΠΑ.Λ Ζευγολατιού.
Αν ισχύει μια τέτοια εν κρυπτώ απόφαση, τη θεωρούμε απαράδεκτη, αιφνιδιαστική και ύπουλη διότι δε λαμβάνει υπόψη της μια σειρά από σοβαρούς παράγοντες όπως:

· Στα φερόμενα υπό κατάργηση σχολεία έχουν ήδη εγγραφεί μαθητές, οι οποίοι τα επέλεξαν είτε επειδή διαθέτουν τις ειδικότητες της αρεσκείας τους είτε επειδή τους εξυπηρετούν χωροταξικά και για το λόγο αυτό έκαναν το σχεδιασμό τους (π.χ. νοίκιασαν σπίτι κ.λ.π.)
· Δεν εξασφαλίζεται ότι οι μαθητές των σχολείων που σύμφωνα με τις πληροφορίες συγχωνεύονται ή κλείνουν, θα φοιτήσουν στις ειδικότητες που είχαν επιλέξει, στις περιπτώσεις που αυτές δεν υπάρχουν στα νέα σχολεία που θα πάνε. Επιπλέον επειδή θα χρειαστεί να διανύουν μεγάλες αποστάσεις & να υφίστανται τεράστια ταλαιπωρία κάποιοι μαθητές θ’ αναγκαστούν να εγκαταλείψουν το σχολείο η να στραφούν στα ιδιωτικά αντίστοιχα.

· Τα σχολεία της περιοχής μας, ΕΠΑ.Λ Ξυλοκάστρου & ΕΠΑ.Λ Κιάτου, τα οποία κατά τις πληροφορίες συγχωνεύονται βρίσκονται σε δυο διαφορετικές περιοχές μετάθεσης, μ’ αποτέλεσμα το γεγονός να προσκρούει στη νόμιμη διαδικασία που ακολουθείται για τις μεταθέσεις των συναδέλφων.
· Στα σχολεία αυτά έχουν ήδη τοποθετηθεί και αναλάβει συνάδελφοι δ/ντές 4-ετούς θητείας σύμφωνα με τις πρόσφατες κρίσεις. Αν οι πληροφορίες επαληθευτούν υπάρχει πρόβλημα μ’ αυτούς τους συναδέλφους διότι αν γνώριζαν ότι τα σχολεία της επιλογής τους επρόκειτο να κλείσουν η να συγχωνευτούν δε θα τα προτιμούσαν και αντ’ αυτών θα δήλωναν άλλα, στα οποία θα μπορούσαν να είχαν γίνει δ/ντες.

Καλούμε το υπουργείο παιδείας στα πλαίσια της διαφάνειας που έχει διακηρύξει να επιβεβαιώσει η να διαψεύσει επισήμως την ύπαρξη εγγράφου περί νέων συγχωνεύσεων – καταργήσεων σχολείων και να μη παίζει κρυφτό στις πλάτες των μαθητών, των γονέων τους και των θιγόμενων συναδέλφων. Επίσης το καλούμε να μην προχωρήσει στην εφαρμογή μιάς τέτοιας απόφασης διότι αφενός διαφωνούμε και αφετέρου περιέχει το στοιχείο του αιφνιδιασμού, που δεν επιτρέπεται στον ευαίσθητο χώρο της εκπαίδευσης. Απαιτούμε επίσης από τους δήμους, στην αρμοδιότητα των οποίων είναι τα φερόμενα υπό συγχώνευση ή κατάργηση σχολεία, οι οποίοι στην περιοχή μας ήταν αντίθετοι σ’ αυτό το ενδεχόμενο, ν’ αντιδράσουν άμεσα στην εφαρμογή μιάς τέτοιας απόφασης.

ΓΙΑ ΤΟ ΔΣ ΤΗΣ Β’ ΕΛΜΕ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ

    Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                                                               Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ

Παν/της Κατσούλας                                                                          Δημήτρης Ηλιόπουλος