Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

ΠΕΡΙ ΚΑΤΑΡΓΗΣΗΣ ΤΟΥ ΚΠΕ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Επανερχόμενος στο θέμα της κατάργησης του Κέντρου Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης (ΚΠΕ) Σικυωνίων και για την άρση κάποιων εντυπώσεων που τεχνηέντως δημιουργήθηκαν περί δήθεν συνέχισης της λειτουργίας του, θα ήθελα να διευκρινίσω τα εξής:

Στην αρχική μου επιστολή είχα τεκμηριώσει γιατί ο όρος «οργανωτικές αδυναμίες» που αναφέρεται στο έγγραφο της αναπλ. Υπουργού κ. Γεννηματά, ως λόγος αναστολής της λειτουργίας του ΚΠΕ είναι απαράδεκτος και ότι ο πραγματικός λόγος είναι οι δίχως όριο και μέτρο περικοπές.

Άποψη που επιβεβαιώθηκε και επίσημα, αφού σε επιστολή του Υπ. Εθν. Άμυνας κ. Μπεγλίτη προς το Δήμαρχο και τα μέλη του δημοτ. συμβουλίου του Δήμου Σικυωνίων σχετικά με το θέμα, αναφέρεται ότι «η σχετική υπουργική απόφαση περί αναστολής της λειτουργίας του ΚΠΕ Σικυωνίων οφείλεται στη σοβαρή έλλειψη εκπ/κού προσωπικού, εξαιτίας της μείωσης των προσλήψεων……».

Βέβαια το υπουργείο μας (ΥΠΔΒΜΘ) εμφανίζει ως αξεπέραστο πρόβλημα τις αποσπάσεις το πολύ 5 εκπ/κών σε επίπεδο ενός ολόκληρου νομού που θα εξασφάλιζαν την απρόσκοπτη λειτουργία του ΚΠΕ, ενώ την ίδια στιγμή εγκρίνει αθρόες αποσπάσεις προς άλλους φορείς (εκκλησία, Ιερές Μητροπόλεις, βουλευτικά γραφεία κτλ.) που ουδεμία σχέση έχουν με την εκπαίδευση, αλλά και 650!!! περίπου εκπ/κών στην κεντρική υπηρεσία του ΥΠΔΒΜΘ. Αλήθεια κ. Υπουργέ, υπάρχουν 650 καρέκλες στο υπουργείο σας για να καθίσουν όλοι αυτοί οι συνάδελφοι; Μάλλον κάποιοι θα τη βγάλουν στο όρθιο. Σε κάθε περίπτωση πάντως, σίγουρα θα είναι καλύτερα από τους συναδέλφους μας που θα θαλασσοδέρνονται τρία χρόνια στη Σχοινούσα και τα Κουφονήσια προκειμένου να αποκτήσουν δικαίωμα απόσπασης ή μετάθεσης, επειδή οι τελευταίοι δεν έχουν …¨μπάρμπα στην Κορώνη¨.

Η επιστολή όμως του κ. Υπουργού συνοδεύεται και από νεότερη απόφαση της κ. Γεννηματά, που προβλέπει ότι τα υπό αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ, μπορούν να υλοποιούν εκπ/κά προγράμματα περιβαλ/κής εκπ/σης και σχετικά σεμινάρια, με την κάλυψη των λειτουργικών τους εξόδων από τους οικείους Δήμους και με τη συνεργασία των τοπικών Δ/νσεων εκπ/σης.

Αυτό που δεν μας λέει όμως η κ. Υπουργός, είναι το για ποιο λόγο κάποιος υπεύθυνος περιβαλ/κής εκπ/σης κάποιας Δ/νσης, θα διανύσει με προσωπικά του έξοδα 110 χιλιόμετρα ημερησίως (στην περίπτωση του δικού μας ΚΠΕ), για να υλοποιήσει ένα περιβαλ/κό πρόγραμμα που δεν γνωρίζει, αφού δεν συμμετείχε στην ομάδα σχεδιασμού και εκπόνησής του.

Η για ποιο λόγο κάποιος υπεύθυνος περιβαλ/κής εκπ/σης κάποιας Δ/νσης, θα θελήσει να υλοποιήσει ένα σεμινάριο τόσο μακριά από το γραφείο του, τη στιγμή που μπορεί κάλλιστα να το υλοποιήσει σε κάποιο κεντρικό δημόσιο χώρο (π.χ. δημοτικό θέατρο).

Το κεφάλαιο και η ψυχή κ. Υπουργέ κάθε ΚΠΕ είναι οι εκπ/κοί που το στελεχώνουν και όχι τα ντουβάρια ή ο εξοπλισμός του.

Στην απόφαση προβλέπεται επίσης η συγχρηματοδότηση των δράσεων των υπό αναστολή λειτουργίας ΚΠΕ από τους οικείους Δήμους και το ΕΣΠΑ, εφόσον κάτι τέτοιο συμφωνηθεί σε επίπεδο ΣΕΚΠΕ (συντονιστική επιτροπή περιφέρειας).

Καμιά όμως νομική φόρμουλα δεν υπάρχει για κάτι τέτοιο και πουθενά δεν αναφέρεται ποιος, για ποιο λόγο και με ποιον τρόπο θα μπορούσε να διαχειριστεί μια τόσο πολύπλοκη γραφειοκρατικά διαδικασία.

Συνεπώς η νεότερη απόφαση της κ. Γεννηματά που επικαλείται και ο κ. Μπεγλίτης, προφανέστατα δεν μπορεί να εφαρμοστεί. Το μόνο που καταφέρνει είναι να ρίξει «στάχτη στα μάτια» των πολιτών της Κορινθίας, που αγανακτισμένοι πληροφορήθηκαν την κατάργηση του μοναδικού ΚΠΕ του νομού μας που μόλις ένα χρόνο πριν εγκαινιάστηκε, καλλιεργώντας τους ψεύτικες ελπίδες περί δήθεν συνέχισης της λειτουργίας του.

Κάποιοι θα πουν πως δεν υπάρχουν λεφτά, ούτε καν για την κρατική συμμετοχή, αφού ως γνωστό τα ΚΠΕ χρηματοδοτούνται κυρίως από το ΕΣΠΑ.

Με τρεις αράδες κειμένου όμως στο πρόσφατο σχέδιο νόμου του υπουργείου Π.Ε.Κ.Α ¨για τη λειτουργία ενεργειακών αγορών………….. ¨, χαρίζονται με απόλυτα φωτογραφική διάταξη σε γνωστό επιχειρηματικό όμιλο 175 εκατ. ευρώ ετησίως για 25 χρόνια. ΄Η από την άλλη προωθούνται κατασκευές νέων αεροδρομίων με εθνικούς πόρους, παρά τις αρνητικές εισηγήσεις της αρμόδιας υπηρεσίας (ΥΠΑ) , απλά και μόνο για την διατήρηση της κομματικής πελατείας κάποιων στελεχών της κυβέρνησης (πηγή Ελευθεροτυπία 27-7-11) .

Άρα λοιπόν λεφτά υπάρχουν. Όχι όμως για την Παιδεία την Υγεία ή αυτά που εμείς ο απλός λαός ονομάζουμε κοινωνικά αγαθά. Λεφτά υπάρχουν για να φουσκώνουν κι άλλο οι ήδη φουσκωμένες τσέπες κάποιων. Και εκπαιδευτικοί υπάρχουν. Προηγούνται όμως οι αποσπάσεις για τις «ανάγκες της υπηρεσίας». Όλα λοιπόν είναι θέμα προτεραιοτήτων.

Δυστυχώς το ανάλγητο και πελατειακό κράτος κρατάει γερά.

(από e-mail που λάβαμε από το ΚΠΕ Κλημεντίου)