Παρασκευή 12 Αυγούστου 2011

Κοκορομαχίες ΠΑΣΟΚ και ΝΔ στην πλάτη των ανέργων


Την ώρα που χιλιάδες άνθρωποι περνούν το θλιβερό κατώφλι της ανεργίας, ΠΑΣΟΚ και ΝΔ επιδίδονται σε έναν ανέξοδο χαρτοπόλεμο ανακοινώσεων με αφορμή τα περίφημα προγράμματα «κοινωφελούς εργασίας», που πρόσφατα εξήγγειλε η κυβέρνηση και τα οποία θα διαχειρίζονται Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις.

Την ώρα που οι δείκτες της ανεργίας εκτοξεύονται σε πρωτοφανή για τα ελληνικά δεδομένα ύψη, τα δύο μεγάλα κόμματα αλληλοκατηγορούνται μπροστά στα έκπληκτα μάτια της κοινής γνώμης για προγράμματα «ανακύκλωσης» της ανεργίας με τα οποία θα η κυβέρνηση δεν κάνει τίποτε άλλο από το να «εξευτελίζει» εργασιακά νέους ανθρώπους για 500ευρώ το μήνα σε 3μηνες και 6μηνες συμβάσεις.

Ο εκπρόσωπος Τύπου της ΝΔ, Γ. Μιχελάκης, ανέφερε ότι «δύο στελέχη του ΠΑΣΟΚ, ο κ. Γ. Μαρωνίτης και ο κ. Στ. Μηλιώνης, ως επικεφαλής Μη Κυβερνητικών Οργανώσεων, εμπλέκονται στο σκάνδαλο των σχεδιαζόμενων ρουσφετολογικών προσλήψεων». Ο εκπρόσωπος της ΝΔ μίλησε για «άθλια μεθόδευση» και επιτέθηκε στο ΠΑΣΟΚ ότι «στήνει μηχανισμούς για ρουσφετολογικές προσλήψεις». Οι ΜΚΟ, συνέχισε ο ίδιος, «και οι εταιρείες - μεσάζοντες θα εισπράξουν από τα σχετικά κοινοτικά προγράμματα, περίπου, 10 εκατ. ευρώ».


Από την πλευρά της κυβέρνησης, ο υπουργός Εργασίας, Γ. Κουτρουμάνης, ισχυρίστηκε ότι η κυβέρνηση θα «εξασφαλίσει τη διαφάνεια στα συγκεκριμένα προγράμματα» και την «αντικειμενικότητα στον τρόπο επιλογής των προσώπων, τα οποία θα συμμετέχουν σε αυτό το πρόγραμμα». Ωστόσο, ο ίδιος παραδέχτηκε ότι «υπάρχουν ΜΚΟ που κανένας δεν μπορεί να ελέγξει, τα άτομα που συμμετέχουν εκεί, τη σύνθεση που έχει ή, εν πάση περιπτώσει, το έργο που συνολικά μπορεί να έχει χαράξει ή όχι τα προηγούμενα χρόνια».

Και το γαϊτανάκι των αντεγκλήσεων συνεχίζεται στην πλάτη μιας κοινωνίας που πλήττεται βάναυσα από την ανεργία καθώς σύμφωνα με τα τελευταία επίσημα στοιχεία οι άνεργοι τον Μάιο έφτασαν τους 822.719 και με την κατάσταση να αναμένεται να επιδεινωθεί από τον Σεπτέμβριο, που θα αρχίσουν να μειώνουν το προσωπικό τους και οι τουριστικές επιχειρήσεις.

Και η μάχη των εντυπώσεων μεταξύ ΠΑΣΟΚ και ΝΔ καλά κρατεί χωρίς κανείς τους να ενδιαφέρεται ούτε στο ελάχιστο για τις σχέσεις εργασίας των χιλιάδων ανέργων που θα κληθούν να υποκύψουν σε ένα μεσαιωνικό καθεστώς ομηρίας και μειωμένων μέχρι την επόμενη πρόσληψη που θα δικαιούνται αφού περάσουν ένα χρόνο πάλι στην ανεργία.
ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ  Αντώνης Γιάνναρος