Ο κύβος ερρίφθη για τη δημοπράτηση των πρώτων «μεγάλων έργων». Προτεραιότητα στις περιφέρειες Αττικής και Πελοποννήσου
Μπορεί ο όγκος των απορριμμάτων σε όλη την Ελλάδα να μειώθηκε σε διψήφιο ποσοστό, εξαιτίας της κρίσης ωστόσο στην Αττική, που παράγει περίπου το 40% του συνόλου, το αργότερο έως το τέλος του 2014 υπολογίζεται ότι οι υφιστάμενες εγκαταστάσεις δεν θα μπορούν να δεχτούν άλλα σκουπίδια.
H άμεση δημοπράτηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων αποτελεί μονόδρομο, λαμβανομένου υπόψη ότι, αν δεν κλείσουν έγκαιρα οι 100 παράνομες χωματερές, το Δημόσιο θα κληθεί να καταβάλει στην Κομισιόν ημερήσια πρόστιμα ύψους 10.000 ευρώ ανά Χώρο Ανεξέλεγκτης Διάθεσης Απορριμμάτων (ΧΑΔΑ)…………………………………………..
Τέσσερις σύγχρονες μονάδες επεξεργασίας απορριμμάτων, θα υλοποιηθούν στη δυτική και τη βορειοανατολική Αττική και θα επεξεργάζονται, σύμμεικτα σκουπίδια (αυτά που καταλήγουν στους κάδους), ενώ ό,τι απομένει θα καταλήγει στους Χώρους Υγειονομικής Ταφής Υπολειμμάτων………………………………………………..
Υψηλής προτεραιότητας για την υλοποίηση έργων διαχείρισης απορριμμάτων, μετά την Αττική, είναι η Πελοπόννησος («Νάπολη» της Ελλάδας), όπου λειτουργούν ακόμα 20 ανεξέλεγκτες χωματερές. Με στόχο τη λύση του προβλήματος, επιδιώκεται η δημοπράτηση διεθνούς διαγωνισμού έως το τέλος του καλοκαιριού, αλλά και η ενίσχυση των ποσοστών ανακύκλωσης. Η λειτουργία των έργων θα είναι συμβατή με όλες τις διαθέσιμες τεχνολογίες επεξεργασίας απορριμμάτων. Αυτές είναι:
1. Η μηχανική βιολογική επεξεργασία των σύμμεικτων αστικών απορριμμάτων, αποτελείται από δύο στάδια: τη βιολογική ξήρανση του απορρίμματος και τη μηχανική διαλογή του ξηρού μείγματος, μέσω του οποίου παράγεται υψηλής ποιότητας καύσιμο (χρησιμοποιείται σε ενεργοβόρες βιομηχανίες) και ανακυκλώσιμα υλικά (χαρτί, αλουμίνιο κ.λπ.)………………….
2. Η παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από βιοαέριο, που παράγεται από την αναερόβια αποσύνθεση οργανικών απορριμμάτων και αποβλήτων (βιομάζα), κυρίως από τυροκομεία, βουστάσια και χοιροστάσια…………………………..
3. Η θερμική επεξεργασία απορριμμάτων (καύση), με ταυτόχρονη παραγωγή ενέργειας, κατά την οποία παράγεται ατμός και ηλεκτρική ενέργεια………………………………………
Τη συγκεκριμένη μέθοδο εφαρμόζει -πλην της Ηλέκτωρ-η Intrakat, που συνεργάζεται με τον γαλλικό κολοσσό Suez Environnement.
4. Η ψυχρή επεξεργασία και ανακύκλωση αστικών στερεών απορριμμάτων, η λειτουργία του οποίου δεν απαιτεί την ύπαρξη ΧΥΤΥ, μετατρέπει τα αστικά απορρίμματα σε χρήσιμα υλικά (φιλικό στέρεο καύσιμο με υψηλή θερμογόνο δύναμη, ανακυκλώσιμα υλικά, πρώτη ύλη για την κατασκευή δομικών υλικών κ.ά.)
5. Η παραγωγή ανακυκλώσιμων υλικών και εδαφοβελτιωτικών (κομπόστ), μέσω ενός πρότυπου συστήματος διαχείρισης στερεών αποβλήτων που, παρότι είναι χαμηλού κόστους, η κατασκευή του δεν ξεπερνά το 1 εκατ. ευρώ, υιοθετείται σπάνια ως λύση από την Πολιτεία. Κι αυτό, παρότι η συγκεκριμένη μονάδα μπορεί να διαχειριστεί με ασφάλεια σκουπίδια 100 τόνων την ημέρα, δηλαδή τα σκουπίδια μιας πόλης όπως η Αλεξανδρούπολη.
(από την εφημερίδα "Κεφάλαιο" Πηγή: www.capital.gr)
Παρατήρηση: Τι καταλάβατε; Οι εταιρείες που θα αναλάβουν τα έργα θα επιλέξουν και την μέθοδο που θα εφαρμόσουν. Την πιο φιλική στο περιβάλλον; Την πιο ακίνδυνη για τον άνθρωπο; Την πιο φτηνή που απαιτεί λιγότερα ποσά για επενδύσεις και μεγαλύτερα κέρδη; Η απάντηση δική σας, εύκολη είναι!