Δευτέρα 29 Αυγούστου 2011

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ.... ΕΙΔΗΣΕΙΣ

ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ


ΡΗΣΗ
«….«Οι τεράστιες δυσκολίες της φετινής χρονιάς έχουν περιγραφεί από όλους - συνδικαλιστές, κόμματα και φυσικά ΜΜΕ. Οι πραγματικές αυτές δυσκολίες θα αντιμετωπιστούν και η νέα χρονιά θα ξεκινήσει με ομαλό τρόπο,  με γνώμονα το “πρώτα ο μαθητής". Από το Νοέμβριο μέχρι σήμερα, με σειρά αλλαγών και σχεδιασμό, δημιουργήσαμε τις κατάλληλες προϋποθέσεις ώστε με ελάχιστους πόρους να έχουμε το μέγιστο δυνατό αποτέλεσμα.» ¨Αννα Διαμαντοπούλου Υπ. Παιδείας


ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Μαθαίνω  τα νέα από το ραδιόφωνο (ναι ακούω πολύ ), από τις εφημερίδες, από το  internet κι αναρωτιέμαι. Γύρω  μου τα χρώματα  -όπως αυτά του Θεόφιλου-, ακόμη ζωντανά, οι στίχοι του Ελύτη καθαροί φθάνουν ως τα αυτιά μου. Απ’ τον ραδιοφωνικό σταθμό, ο γλυκός ήχος της λύρας του Ξυλούρη απ’ τη λεβεντογέννα Κρήτη, τα λόγια του «αφορισμένου» Καζαντζάκη. Απ’ τη Μονεμβασιά τα ποιήματα του Ρίτσου, απ’ όλη την Ελλάδα γίγαντες να τραγουδούν σ’ όλο το σύμπαν, κι εγώ αναρωτιέμαι φωναχτά. «Που στο διάβολο βρεθήκανε τόσα παράσιτα μέσα σ’ αυτό το περιβόλι του πολιτισμού, μέσα σε ένα κήπο με πανέμορφα λουλούδια?»?
 Μικρά ανθρωπάκια ανίκανα των περιστάσεων, θα σας καταπιεί για πάντα η ιστορία, θα σας πετάξει στον κάδο ανακύκλωσης χωρίς γυρισμό μια σύντομη κοινοποίηση στον τοίχο με τα μαύρα κατάστιχα ένα controlaltdelete και μετά format καλού κακού για την δική μας μνήμη.
Μαύρα σύννεφα στη χώρα του ήλιου κακέκτυπα δημιουργήματα στη γη του Παρθενώνα. Ο καιάδας σας πέφτει πολύς γιατί εκεί πέφτανε αθώοι.
Ακόμη αναρωτιέμαι ποιοι καρμικοί συνδυασμοί σας φέρανε εδώ πέρα στη χώρα των γιγάντων , νάνοι μικροί πιο μικροί κι απ’ το δικό τους μπόι.
Η φύση της Ελλάδας μια γιορτή ακομπανιαμέντο η πλούσια ιστορία, κι αυτοί πόσο κακιά παραφωνία!!


ΡΗΣΗ
«…Η ελληνική οικονομία θα συρρικνωθεί με ρυθμό 3,9% φέτος…», «… Σε ό,τι αφορά την ανεργία, ανέφερε πως αναμένεται να φτάσει στο 16%-17% φέτος…»   Υπουργός Οικονομικών Ευάγγελος Βενιζέλος. 

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Ζούμε ημέρες μεταπολέμου τότε που οι Έλληνες φεύγανε αφήνοντας πίσω τους αποκαΐδια από πολέμους αλλόθρησκους κι εμφύλιους αναζητώντας την τύχη τους σε άλλους τόπους. Τότε που με την σπιρτάδα τους χτίσανε άλλες πατρίδες που ακόμη και σήμερα στα θεμέλια τους ακούς τον παλμό απ’ την καρδιά τους.
Σήμερα πάλι στο ίδιο έργο θεατές να βλέπουμε νέους ταλαντούχους , ελπιδοφόρους να μεταναστεύουν αναζητώντας το αυτονόητο, μια δουλειά, αλλά σε ξένα μέρη για να χτίσουν κι αυτοί με την σειρά τους κολοσσούς που κάποτε θα γυρεύουν και πάλι να αφανίσουν την μητρόπολη τους όπως σήμερα η Αμερική κι η Γερμανία.
Εμείς όμως θα μείνουμε εδώ να δημιουργήσουμε τον «κύκλο των χαμένων αξιών».
Στην Ελλάδα νυχτώνει πια νωρίς κι αν δεν κάνουμε κάτι για να λάμψει και πάλι ο ήλιος (όχι του ΠΑΣΟΚ όπως πολύ σωστά λέει η Μυρσίνη Λοίζου), αλλά ο δικός μας,  τότε πολύ φοβούμαι ότι κάπου εδώ πρέπει να σας πω απλά μια καληνύχτα κι ας νομίζετε πως είναι μεσημέρι.
Κάποια στιγμή ελπίζω να αφυπνιστούμε, όμως φοβάμαι μήπως είναι πολύ αργά.


ΡΗΣΗ
«…..χρονιά των μεγάλων μεταρρυθμίσεων το 2011, εκφράζοντας, τη βεβαιότητα ότι η κυβέρνηση μπορεί να πετύχει τους στόχους της και το επόμενο έτος, όπως έγινε και το 2010!!!...» ο Πρωθυπουργός κ. Παπανδρέου.


ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Κάποτε ένας Τούρκος στρατηγός για να δικαιολογήσει την ανύπαρκτη εξωτερική πολιτική της Ελλάδας ομολόγησε ότι στη χώρα του το 95% του πληθυσμού έχει χαμηλό IQ δηλαδή χαζούς κοινώς μπουνταλάδες, αλλά έχει την τύχη να κυβερνάται από το υπόλοιπο 5%. Αντιθέτως στην Ελλάδα το 95% του πληθυσμού έχει υψηλό IQ αλλά έχει την ατυχία να κυβερνάται από το υπόλοιπο 5%. Αναρωτιέμαι τώρα εγώ πως γίνεται τόσα σαΐνια εδώ να ψηφίζουν αυτό το 5%. Το εκλογικό σύστημα στην χώρα μας δίνει την δυνατότητα σχηματισμού κυβέρνησης με 41% περίπου. Αυτό διαμορφώνεται από αυτούς που προσέρχονται στις κάλπες και όχι από το σύνολο του εκλογικού σώματος, άρα μάλλον τελικά εδώ, ένα πολύ μικρό ποσοστό κυβερνά όλη τη χώρα αν αναλογιστούμε τα υψηλά ποσοστά αποχής. Τέρμα λοιπόν στα άσφαιρα πασχαλιάτικα πυροτεχνήματα και την ξάπλα του καναπέ αν θέλουμε να ορίζουμε τις τύχες μας. Στις επόμενες εκλογές θα σας ευχηθώ καλό βόλι. Πότε θα είναι αυτές? Όπως λέει κι ο σοφός λαός: «κοντός ψαλμός αλληλούια» Ξυπνήσαμε όμως? Απόδειξη!!  Άλλωστε εμείς ως λαός δεν έχουμε άλλοθι, γιατί η Ρόδος είναι στη χώρα μας, τώρα για το πήδημα δεν ξέρω μήπως έπεσε κι αυτό θύμα μιας ράθυμης και μαλθακής ζωής. Σημείωση, στην Ελλάδα η λέξη μπουνταλάς μεταφράζεται κι ως βολεμένος άλλωστε η λέξη βουλευτής ηχεί και ως βολευτής.
ΡΗΣΗ
«…..εκεί που φύτρωνε φλισκούνι κι άγρια μέντα 
κι έβγαζε η γη το πρώτο της κυκλάμινο ,
τώρα χωριάτες παζαρεύουν τα τσιμέντα 
και τα πουλιά πέφτουν νεκρά στην υψικάμινο ... 
... κοιμήσου Περσεφόνη στην αγκαλιά της γης 
στου κόσμου το μπαλκόνι ποτέ μην ξαναρθείς ....» Νίκος Γκάτσος.

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ

Μετά από πρόσφατες επιστημονικές έρευνες σκιαγραφήθηκε τελικά το πορτραίτο του Νεοέλληνα το οποίο είναι το παρακάτω.
Αρκετά χαμηλού αναστήματος παραδόξως κονταίνει αντί να ανορθώνει το ανάστημα του εν αντιθέσει με τους ένδοξους προγόνους του.
Χέρια μακριά για να βουτάει ενίοτε ότι του γυαλίσει το μάτι. Κοιλιά ετοιμόγεννης απ’ την μάσα  τις μπύρες και την καλοπέραση. Σβέρκος φαρδύς για να προσγειώνονται άνετα οι σφαλιάρες Ευρωπαίων και εγχώριων πολιτικών και οπίσθια τουρλωμένα έτοιμα να καλωσορίσουν τον επίδοξο επιβήτορα του.
Ενίοτε κυκλοφορεί και με λειρί παρά του ότι αποκαλείται κότα, προφανώς διότι ανήκει στην κατηγορία της λυράτης.
Γεγονός συγγένειας με την αρχαιότητα και μέχρι το έπος του 40 αποκλείεται ως αβάσιμο σύμφωνα με τα πρόσφατα επιτεύγματα που έχει να επιδείξει ούτε εξ αγχιστείας και μάλλον πρόκειται για συνωνυμία παρά για προγονική σχέση.
Φυσικά δεν αυτοεξαιρούμαι  αφού παρόλο που νιώθω αγανακτισμένος εν τούτοις νιώθω μαρμαρωμένος και ανήμπορος να αντιδράσω στον προφανή εμπαιγμό της κοινωνίας μας.
Εύλογα ως συνήθως κάποιοι θα αναρωτηθούν τι θα μπορούσε να επιτευχθεί με πορείες και διαμαρτυρίες αφού όπως όλοι γνωρίζουμε πάντοτε απεργούσανε και αγωνιζόντουσαν λίγοι αλλά στο ταμείο για την αύξηση πηγαίνανε πολλοί. Τα βολεμένα χρόνια που παρήλθαν ραχάτικα προφανώς ήταν δωρεά της ολιγαρχίας παρά αποτέλεσμα αγώνων.
Ας αφήσουμε λοιπόν τους λεονταρισμούς στα καφενεία και τις μεταξύ μας πρόστυχες κουβέντες κι ας καθίσουμε στρογγυλεμένοι τώρα στους αναπαυτικούς καναπάδες  ρουφώντας ήσυχα το μελάτο αβγουλάκι μας παρακολουθώντας κάποιο Τούρκικο σήριαλ ή μια κατσαρόλα μαγειρικής καθώς και τα οπίσθια κάποιας τηλεστάρ μη τυχόν έχουν κυτταρίτιδα. Κάποια στιγμή θα μας βγάλει απ’ το λήθαργο ο πολιτικός επιβήτορας που ψηφίσαμε πρόσφατα και σαν καλοί γκιαούρηδες θα προτάξουμε εκ νέου τον πισινό για μια ακόμη ξεπέτα.
Τώρα είμαι βέβαιος, πως θα τα βάλετε μαζί μου,  γιατί  «η αλήθεια είναι μαλώτρα» κι αφού δεν μπορούμε να τα βάλουμε με τους πραγματικούς φταίχτες ας ξεκατινιαστούμε αναμεταξύ μας. Έτσι κι αλλιώς τα κανακεμένα λόγια, πάντα μας κοιμίζανε όμορφα,  ενώ η σκληρή κι αληθινή γλώσσα, μας έκανε να νιώθουμε άβολα κι επιθετικά. Προτού όμως θυμώσετε και άξαφνα βγει ο ήρωας από μέσα σας διαβάστε και διαλογιστείτε με το παραπάνω κείμενο και μετά με ηρεμία πράξετε ανάλογα. Εγώ είμαι έτοιμος να υποστώ την όποια τιμωρία.(Τώρα τελευταία τείνει να γίνει σύνηθες). Είμαι επίσης έτοιμος να ακολουθήσω τον πρώτο αφυπνισμένο που θα οδηγήσει τούτη την έρμη και ψεκασμένη  χώρα.
Χαίρεται κι αντίο.

Ο …ΨΑΡΑΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ