Σάββατο 3 Δεκεμβρίου 2011

Αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου - Τι συζητήθηκε στην Επιτροπή Διαβούλευσης της 23/11 - Τι προβλέπει ο προϋπολογισμός και το τεχνικό πρόγραμμα





Την Τετάρτη 23/11, συνεδρίασε στο Δημαρχείο του Κιάτου η Δημοτική Επιτροπή Διαβούλευσης, με κύριο θέμα την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας του Δήμου μας. Παρουσιάστηκαν επίσης ο προϋπολογισμός του 2012 και το τεχνικό πρόγραμμα.

Προϋπολογισμός – Τεχνικό Πρόγραμμα


Στο ξεκίνημα της συνάντησης, ο Δήμαρχος κ. Σταματόπουλος παρουσίασε τον προϋπολογισμό του 2012, με συνοπτικούς πίνακες και παραδείγματα, κάνοντας ταυτόχρονα κάποιες επισημάνσεις. Το ύψος του για τη νέα χρονιά φτάνει τα 19.752.000 ευρώ, ενώ 3,45 εκ. ευρώ προορίζονται για νέα έργα και 3,22 για συνεχιζόμενα. Σαν στόχο της οικονομικής πολιτικής της Δημοτικής Αρχής, παρουσίασε την ανάπτυξη σε δύο άξονες: στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των πολιτών και τη δημιουργία νέου εισοδήματος στην περιοχή, μέσα από την ανάπτυξη της αγροτικής παραγωγής, τη μεταποίηση και τον τουρισμό.
 

 

Για τις αποκλίσεις που παρουσιάζονται στα έσοδα του Δήμου, είπε πως αυτές οφείλονται κυρίως στη μη είσπραξη των προβλεπόμενων εθνικών πόρων από προγράμματα, όπως η ΣΑΤΑ και ο «Θησέας». Αυτό οδηγεί και στην καθυστέρηση ολοκλήρωσης κάποιων έργων, όπως π.χ. η Πλατεία Ελευθερίας, η ανάπλαση της οποίας χρηματοδοτείται από το Θησέα.

Επιπλέον, παρουσιάστηκε κι ένας πίνακας με μη χρησιμοποιημένες δαπάνες, οι οποίες μέχρι το τέλος της τετραετίας υπολογίζεται να έχουν φτάσει περίπου τα 2 εκ. € και θα μπορούν να χρησιμοποιηθούν για έργα.
Στη συνέχεια παρουσιάστηκε το Τεχνικό Πρόγραμμα του 2012. Κάποια από τα έργα που περιλαμβάνει, είναι τα παρακάτω:
• Ανακαίνιση πρώην κτιρίου Τροχαίας και δημιουργία Δημοτικής Βιβλιοθήκης και αίθουσας πολλαπλών χρήσεων.
• Κατασκευή Δημοτικού Αναψυκτηρίου στην Αρχ. Σικυώνα
• Ολοκλήρωση ανακαίνισης κοιν. γραφείου Κρυονερίου
• Αναβάθμιση του γηπέδου Ανατολικής Τραγάνας
• Συντήρηση Κλειστού Γυμναστηρίου
• Λειτουργία δημοτικού πρακτορείου καυσίμων
• Επισκευή στις στέγες των αποθηκών ΑΣΟ
• Έργα συντήρησης ή ανακαίνισης σε παλιά κοινοτικά γραφεία και σχολεία των τοπικών διαμερισμάτων
• Έργα ηλεκτροφωτισμού σε Κιάτο, Κ.Διμηνιό και Στυμφαλία, ύδρευσης–άρδευσης κυρίως στα ορεινά, οδοποιίας κ.ά.

Για την ακίνητη περιουσία

Ακολούθησε η διαβούλευση για την αξιοποίηση της ακίνητης περιουσίας. Στην πραγματικότητα βέβαια δεν ήταν διαβούλευση, αλλά ενημέρωση και παρουσίαση ιδεών για τις διάφορες περιπτώσεις. Τα μέλη της επιτροπής δεν ήταν προετοιμασμένα, καθώς δεν είχαν επαρκείς πληροφορίες για τα περισσότερα από τα ακίνητα. Παρ’ όλα αυτά, η ενημέρωση αυτή ήταν αρκετά ενδιαφέρουσα και διαφωτιστική για το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου και τις δυνατότητες που υπάρχουν. Παρουσιάζουμε τα κυριότερα σημεία στα οποία έγινε αναφορά:

Αποθήκες ΑΣΟ

Για τα κτίρια αυτά μέχρι τώρα δεν είχε υπάρξει κάποια οριστική μελέτη. Στο ιστορικό έχει καταγραφεί μόνο μία προσπάθεια για διαγωνισμό μέσω ΣΔΙΤ (Σύμπραξης Δημοσίου-Ιδιωτικού Τομέα) από την προηγούμενη Δημοτική Αρχή του κ. Τσουλούφα, στην οποία όμως δε βρέθηκε επενδυτής.
Αυτή τη στιγμή προχωρούν οι διαδικασίες για το πρώην κτίριο της Τροχαίας, ενώ έχουν εκπονηθεί μελέτες από την Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου για τις δύο αποθήκες που βρίσκονται στα ανατολικά. Συγκεκριμένα:
Στο πρώην κτίριο της Τροχαίας γίνονται ήδη εργασίες για μετατροπή του σε κτίριο πολλαπλών χρήσεων. Στο ισόγειο προβλέπεται η κατασκευή Δημοτικής Βιβλιοθήκης. Στον όροφο θα υπάρχει αίθουσα υπολογιστών με πρόσβαση στο διαδίκτυο, τμήμα πληροφόρησης, τμήμα τοπικής ιστορίας και αρχαιολογίας και αναγνωστήριο.
Για τις αποθήκες που βρίσκονται ακριβώς από πίσω, οι μελέτες προβλέπουν κινηματοθέατρο 300 θέσεων στη μεγάλη αποθήκη και εστιατόριο στη μεσαία.
Για τις τέσσερις αποθήκες που βρίσκονται στη δυτική πλευρά υπάρχουν διάφορες ιδέες, όπως η λειτουργία συνεδριακού κέντρου, εκθεσιακού χώρου για αγροτικά προϊόντα και όχι μόνο ή και δημιουργίας μουσείου με αντίγραφα του Λυσίππου.

Αποθήκες ΑΤΕ

Το μέρος που βρίσκεται στην πάνω πλευρά του δρόμου, μεγέθους 2159 τ.μ. θα περιέλθει εντός των ημερών στα χέρια του Δήμου και είναι δεσμευμένο από το σχέδιο πόλεως για χώρους αθλητισμού. Επιθυμία του Δήμου είναι να αποκτηθεί και το κάτω μέρος των αποθηκών, μεγέθους 1069 τ.μ.
 




Διατηρητέο κτίριο Τσίλλερ



Το διατηρητέο κτίριο που βρίσκεται στη διασταύρωση των οδών Σικυώνος και Δημοκρατίας, έχει βρεθεί πολλές φορές στο επίκεντρο των συζητήσεων, ειδικά μετά τις σημαντικές παραλείψεις που έγιναν κατά τη διαδικασία ανακαίνισής του. Στα μέσα Οκτωβρίου, η Διεύθυνση Αναστήλωσης Νεότερων και Σύγχρονων Μνημείων του Υπουργείου Πολιτισμού, διαπίστωσε πολλά προβλήματα, με σημαντικότερα τα εξής: ολίσθηση κεραμοσκεπής, υγρασία τοίχων και δαπέδου στο υπόγειο, έλλειψη περιμετρικής αποστραγγιστικής τάφρου, ανάγκη βελτίωσης χρωματικής αποκατάστασης των όψεων, ανάγκη εξασφάλισης πρόσβασης Α.Μ.Ε.Α., ανάγκη συντήρησης ζωγραφικού διακόσμου και πρότεινε τη σύνταξη συμπληρωματικών μελετών (αρχιτ., στατικής, ΗΛΜ), μουσειολογικής μουσειογραφικής μελέτης και τευχών δημοπράτησης.
Στόχος παραμένει το κτίριο να χρησιμοποιηθεί σαν πινακοθήκη, αλλά η κατάσταση δείχνει αρκετά πολύπλοκη.

Άλλα κτίρια στο Κιάτο

Για το κτίριο της «Παγόδας» στα Σφαγεία, στο οποίο τώρα στεγάζονται η Φιλαρμονική και ο Ναυτικός Όμιλος, δεν υπάρχει αυτή τη στιγμή κάποιο συγκεκριμένο πλάνο, παρά μόνο η ιδέα να το μισθώσει ο Δήμος στην Αστυνομία και την Πυροσβεστική, υπηρεσίες οι οποίες δεν είναι απαραίτητο να στεγάζονται στο κέντρο της πόλης και ειδικά στην περίπτωση της Πυροσβεστικής, που διαθέτει μεγάλα οχήματα, στο σημείο που βρίσκεται τώρα δημιουργούνται προβλήματα.
Για το κτίριο του ΚΤΕΛ, στο οποίο υπάρχει η δυνατότητα ανέγερσης ενός ακόμα ορόφου, ο Δήμος αναζητά ενοικιαστή. Στη δικαιοδοσία του Δήμου βρίσκονται και το κτίριο Σπυρόπουλου στην παραλία (το οποίο είναι δωρεά για Νηπιαγωγείο-Παιδικό Σταθμό) το κτίριο «Ντελαμάρε» στην εκβολή του Ελισσώνα (απέναντι από τα ΚΤΕΛ) και το κτίριο-δωρεά της οικογένειας Τσουτσάνη στον πεζόδρομο.

Κτίρια στα Δημοτικά Διαμερίσματα

 Στα χωριά υπάρχει ένας μεγάλος αριθμός από αναξιοποίητα κτίρια, κυρίως κοινοτικών γραφείων και παλιών σχολείων, αλλά και σπίτια. Μία περίπτωση είναι το κληροδότημα της οικογένειας Λεονάρδου στο Βασιλικό, το οποίο προορίζεται για εργαστήριο των αρχαιολόγων που εργάζονται στην περιοχή. Ανακαίνιση θα γίνει και στο Δημοτικό Ξενώνα στο ίδιο χωριό, που θα φιλοξενούνται οι αρχαιολόγοι.
Το Δημοτικό Σχολείο Κλημεντίου θα στεγάσει κατά πάσα πιθανότητα το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης, ενώ για κυνηγετικό καταφύγιο προορίζεται το Δημοτικό Σχολείο Κυλλήνης, με υπνοδωμάτιο και κουζίνα. Στο συγκεκριμένο κτίριο έχει προχωρήσει η ανακαίνιση.
Ιδιαίτερη σημασία δείχνει να έχει η περιοχή Κρυονερίου – Μποζικοχωρίων, καθώς η κατασκευή του φράγματος του Ασωπού θα κάνει αυτά τα χωριά παραλίμνια. Με αυτό το σκεπτικό και κατόπιν συνεννόησης με τις τοπικές κοινωνίες θα γίνει η αξιοποίηση των κτιρίων που υπάρχουν εκεί, όπως το Δημοτικό Σχολείο Παραδεισίου και τα κοινοτικά διαμερίσματα Κρυονερίου, Τιτάνης και Μποζικών.
Στους τοπικούς συλλόγους αναμένεται να παραχωρηθούν τα σχολεία σε Λαλιώτη και Μικ.Βάλτο και το κοινοτικό κατάστημα στο Μεγ. Βάλτο, ενώ αρκετό χώρο παρέχει και το αντίστοιχο του Σουλίου, του οποίου η χρήση δεν έχει αποφασιστεί. Στο κοινοτικό γραφείο Ψαρίου ήδη στεγάζεται ο τοπικός σύλλογος και υπάρχει αίτημα από τους κατοίκους του χωριού στον πάνω όροφο να διαμορφωθούν δύο γκαρσονιέρες που θα φιλοξενούν γιατρούς ή δασκάλους που θα υπηρετούν εκεί. Στην περιοχή του Φενεού, ολοκληρώνονται τα έργα στο Δημοτικό Σχολείο Μοσιάς, όπου θα στεγαστούν αίθουσες ίντερνετ και προβολών, ενώ ανακαινίζεται και το αξιόλογο διατηρητέο δημοτικό κτίριο που υπάρχει στη Γκούρα, με προοπτική να λειτουργήσει σαν εστιατόριο στο ισόγειο με ενοικιαζόμενα δωμάτια στον όροφο. Υπό ανακαίνιση βρίσκεται και το κοινοτικό κατάστημα Μεσσινού, καθώς και αυτό του Ταρσού, που θα γίνουν ξενώνες.
Μια σημαντική πρόταση που κατατέθηκε είναι και η ενοικίαση από το Δήμο Σικυωνίων των 1800 στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης που διαθέτει σε ιδιώτες, τους οποίους και προτίθεται να βοηθήσει με τεχνογνωσία, προκειμένου να αναπτύξουν βιολογικές καλλιέργειες και λαμβάνοντας ένα μέρος από τα βιολογικά προϊόντα να διαμορφώσει ένα Κοινωνικό Παντοπωλείο, που θα διαθέτει τα εν λόγω προϊόντα στους απόρους συμπολίτες μας.

Γήπεδο Τραγάνας


Όπως προαναφέρθηκε, προχωράει το έργο για το «ξερό» γήπεδο στην Τραγάνα. Προς το παρόν θα τοποθετηθεί χλοοτάπητας και νέα περίφραξη, ενώ υπάρχει και σχέδιο μελλοντικής χρήσης, που προβλέπει στάδιο 1760 θέσεων με στίβο και γήπεδα 5Χ5 στη θέση του τωρινού γηπέδου. Το σχέδιο αυτό όμως μπορεί να προχωρήσει μόνο αν βρεθεί ανάλογη χρηματοδότηση.
 



Τοποθετήσεις

Στο τέλος της παρουσίασης, ακολούθησαν τοποθετήσεις από πολίτες, αλλά και από δημοτικούς συμβούλους. Αναμενόμενο ήταν, η πρώτη ερώτηση να είναι: «πού θα βρεθούν τα λεφτά για όλα αυτά τα έργα;». Ο Δήμαρχος υποστήριξε πως τα 2 εκ. € που σκοπεύουν να εξοικονομήσουν από τις δαπάνες είναι ένα ποσό που επαρκεί για αρκετά μικρά και μεσαία έργα. Επιπλέον, από τη στιγμή που υπάρχουν έτοιμες μελέτες, μπορούν να διεκδικηθούν κονδύλια από ευρωπαϊκά προγράμματα. Ειδικά σε ότι αφορά τις μελέτες, εξήγησε επίσης ότι έχει γίνει σημαντική εξοικονόμηση χρημάτων από το γεγονός ότι τις περισσότερες τις κάνει πλέον η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Παπαβασιλείου, υποστήριξε πως ο φετινός προϋπολογισμός στήθηκε με βάση τις πραγματικές οικονομικές δυνατότητες του Δήμου και την αναζήτηση χρηματοδότησης από ευρωπαϊκά προγράμματα, όπως το Leader, που μπορεί να συμβάλει στην αγροτική ανάπτυξη.
Το κύριο σημείο συμφωνίας για τους περισσότερους ομιλητές ήταν πως τα έργα δεν πρέπει να γίνονται αποσπασματικά, αλλά να αποτελούν μέρος ενός συνολικότερου σχεδιασμού για την ανάπτυξη της περιοχής. Πρέπει σήμερα να αποφασίσουμε τι χαρακτήρα θέλουμε να έχει η περιοχή μας σε 10 χρόνια και σ’ αυτό το πλάνο να ενταχθούν όλα τα έργα.
Επίσης, πολλοί επισήμαναν ότι θα πρέπει να λάβουμε υπ’ όψη και τα χαρακτηριστικά των γειτονικών μας δήμων και αναλόγως να κινηθούμε, επιδιώκοντας να δημιουργήσουμε τα δικά μας ανταγωνιστικά πλεονεκτήματα.
Τελευταίος τοποθετήθηκε ο δημοτικός σύμβουλος της μειοψηφίας κ. Χ. Βυτινιώτης, ο οποίος έδωσε έμφαση στο ότι η περιοχή μας πρέπει να βάλει στόχο τη διαμόρφωση μιας συγκεκριμένης ταυτότητας και η Δημοτική Αρχή πρέπει να αφήσει το αποτύπωμά της σ’ αυτή την προσπάθεια. Με αφορμή αυτό, ο κ. Σταματόπουλος περιέγραψε τη θέση του για την πόλη του Κιάτου, την οποία χαρακτήρισε πόλη χωρίς ταυτότητα. Στα πλαίσια της δημιουργίας αυτής της ταυτότητας κατέθεσε σε γενικές γραμμές το όραμά του για την ανάπλαση του κέντρου της πόλης, στην περιοχή από τη μαρίνα μέχρι τις αποθήκες ΑΣΟ.

Η άποψή μας
 
Η συζήτηση αυτή είχε σίγουρα μεγάλο ενδιαφέρον και μας διαφώτισε τόσο σε ότι αφορά το μέγεθος της ακίνητης περιουσίας του Δήμου, όσο και για τα οικονομικά μεγέθη. Στην πραγματικότητα όμως δεν ήταν διαβούλευση, αλλά ενημέρωση και επιπλέον, μάλλον θα έπρεπε τα πράγματα να έχουν αντίστροφη σειρά, δηλαδή πρώτα να τεθούν οι στρατηγικοί στόχοι, να απαντήσουμε δηλαδή σε ερωτήματα όπως:
- ποιόν αναπτυξιακό χαρακτήρα θέλουμε να έχει ο δήμος στο σύνολό του και κατά περιοχές,
- ποιες υποδομές απαιτούνται για να υπηρετήσουν αυτού του είδους την ανάπτυξη,
- ποιες από αυτές πρέπει να δημιουργήσουμε και με ποια σειρά προτεραιότητας δεδομένου και του κόστους , ποιες διαθέτουμε(κληροδοτήματα και άλλα περουσιακά στοιχεία) και τι επεμβάσεις χρειάζονται
και μετά να πάμε στην αναζήτηση τρόπων αξιοποίησης των επιμέρους ακινήτων. Για κάποια από αυτά, θα μπορούσαμε φυσικά να μιλήσουμε για προσωρινή χρήση (στέγαση φορέων, υπηρεσιών κ.α.), έως ότου ενταχθούν σε πρόγραμμα αξιοποίησης.
Οπωσδήποτε όμως, τα θέματα που άνοιξαν ήταν πολλά και μεγάλα και η διαβούλευση γι’ αυτά δεν μπορεί να μείνει σε μια τρίωρη συζήτηση, αλλά να είναι διαρκής. Ουσιαστικά όσα ειπώθηκαν στις 23 του Νοέμβρη είναι η αρχή αυτής της διαδικασίας.
Σε ότι αφορά τους γενικούς στόχους, συμφωνούμε στην αναγκαιότητα δημιουργίας νέου εισοδήματος, με κύριο όπλο τον πρωτογενή και δευτερογενή τομέα (αγροτική παραγωγή και μεταποίηση), οι οποίοι θα αλληλοϋποστηρίζονται με τις υπηρεσίες του κέντρου του δήμου (εμπόριο – μαζική εστίαση κλπ.). Μία ήπια τουριστική ανάπτυξη είναι επίσης εφικτή, αλλά με τις υπάρχουσες συνθήκες μπορεί να λειτουργήσει μόνο συμπληρωματικά στην τοπική οικονομία. Ο σχεδιασμός πρέπει να γίνει με μεγάλη προσοχή και να μην παρασυρθούμε σε υπεραισιόδοξες εκτιμήσεις. Να ληφθούν υπόψη τα δεδομένα της εποχής, αλλά και οι τοπικές ιδιαιτερότητες. Η υλοποίηση των στόχων εξαρτάται από πολύ περισσότερες παραμέτρους, οι οποίες θα πρέπει να ληφθούν υπόψη και γι’ αυτό χωρίς να διαφωνούμε με το Δήμαρχο ότι δε θα πρέπει να σπαταληθούν χρήματα σε άσκοπες πολλές φορές πανάκριβες μελέτες που θα γεμίζουν απλώς τα συρτάρια του Δήμου, σε κάποιες περιπτώσεις θα χρειαστεί και η γνώμη ειδικών. Για παράδειγμα, οι αποθήκες ΑΣΟ είναι ένα σύνθετο όσο και σημαντικό κτιριακό σύνολο που μια αρχιτεκτονική άποψη έτσι όπως μας διατυπώθηκε, λέει ότι πρέπει να μελετηθεί συνολικά, δηλαδή
• Τι χρήσεις έχει ανάγκη να στεγάσει ο Δήμος
• Ποιες από αυτές τις χρήσεις μπορούμε να εντάξουμε στα υπάρχοντα κτίσματα
• Τι χαρακτήρα θέλουμε να έχουν (πχ πολιτιστικό)
• Πως αυτά μπορούν να λειτουργήσουν έτσι ώστε ο επισκέπτης να «τρέχει» όλο το συγκρότημα (πχ θέατρο, μουσείο, καφέ κτλ)
• Ένταξη του αύλειου ενδιάμεσου χώρου στις χρήσεις
Θα μπορούσαν ίσως να κληθούν οι αρχιτέκτονες του δήμου να καταλήξουν σε ένα ενιαίο σκεπτικό για την οργάνωση του χώρου και από κει και πέρα να γίνει ένα μοίρασμα των εργασιών, ώστε να βοηθήσουν όλοι, ή όσοι τουλάχιστον θέλουν
Σε κάθε περίπτωση, η διαδικασία θα πρέπει να είναι διαρκής και οι σημαντικές αποφάσεις να παρθούν σε συνεργασία με τους πολίτες. Ανάμεσα δε στους συμπολίτες μας υπάρχουν πολλοί επιστήμονες διαφόρων ειδικοτήτων που πιστεύουμε πως θα μπορούσαν να βοηθήσουν στην διαμόρφωση του χώρου μας σε πλαίσια σύγχρονα, καλαίσθητα, εργονομικά, λαμβάνοντας υπ’ όψη όλες τις ανάγκες της πόλης, πολεοδομικές, αισθητικές, κυκλοφοριακές κ.α. Ας τους καλέσουν να βοηθήσουν! Είμαστε σίγουροι ότι οι περισσότεροι τουλάχιστον θα ανταποκριθούν.
 

Μικρά – μικρά από τη διαβούλευση

• «Μπάζει» νερά το Κλειστό Γυμναστήριο του Κιάτου, απ’ ότι μάθαμε διά στόματος Δημάρχου. Το κόστος των επισκευών θα φτάσει στα 35.000€.
• Είναι γνωστό ότι πολλοί επαγγελματίες αποφεύγουν πλέον τις συνεργασίες με το Δημόσιο, λόγω καθυστέρησης στις πληρωμές. Αυτό δημιούργησε πρόβλημα και στο Δήμο, καθώς δεν μπορούσε να βρει πρατήριο να τον εφοδιάσει με καύσιμα. Έτσι αποφασίστηκε η λειτουργία δημοτικού πρατηρίου καυσίμων με τη νέα χρονιά.
• Ανακοινώθηκε από την Ευρωπαϊκή Ένωση η Πιστοποιημένη Ονομασία Προέλευσης (ΠΟΠ) για τα φασόλια «βανίλιες» του Φενεού, κάτι που θα ανεβάσει την εμπορική αξία του προϊόντος. Το ίδιο επιδιώκει τώρα ο Δήμος και για τη σταφίδα της περιοχής μας και τη φάβα Φενεού.
• Σημαντική μείωση δαπανών έχει επιτευχθεί στους τομείς των υπερωριών υπαλλήλων του Δήμου (85% σε σχέση με πέρσι), των εξόδων για υλικό και λογισμικό υπολογιστών (83%) και της αγοράς αναλώσιμων (χαρτιά, μελάνια κλπ. – 67%). Συγκεκριμένα, σε ότι αφορά τις υπερωρίες, υπάρχουν αρκετοί υπάλληλοι που δουλεύουν και απογευματινές-βραδινές ώρες και μάλιστα δεν τις έχουν πληρωθεί ακόμα. Αυτό αναμένεται να γίνει στα τέλη της χρονιάς.
• Έργα 8 εκ. € από το ΕΣΠΑ τρέχουν αυτή τη στιγμή στην περιοχή μας. Πρόκειται για το αποχετευτικό του Μουλκίου και του Πασίου και την ολοκλήρωση του δικτύου ύδρευσης του Κιάτου.
• Αίτημα εκ μέρους της Ένωσης Λογοτεχνών Κορινθίας εξέφρασε η κ. Νατάσσα Καραχρήστου, λέγοντας πως το κτίριο Τσίλλερ θα πρέπει να στεγάσει και τη λογοτεχνία και ποίηση. Ζήτησε να διαμορφωθεί κατάλληλος χώρος, που να εξοπλιστεί με βιβλιοθήκη, υλικό για προβολές κλπ.
• Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος του Ναυτικού Ομίλου κ. Γιώργος Καρβουτζής διαφώνησε με την ιδέα να στεγαστεί η Αστυνομία και η Πυροσβεστική στην «Παγόδα», λέγοντας, πως ο ΝΟΚ είναι ένας σύλλογος με πλούσια δραστηριότητα και δεν πρέπει να εκδιωχθεί από εκεί.
• Εκ μέρους του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων Κορινθίας, ο κ. Κώστας Σπηλιόπουλος δήλωσε πως οι επαγγελματίες του χώρου είναι διατεθειμένοι να προσφέρουν αφιλοκερδώς τεχνικές συμβουλές για την αξιοποίηση των κτιρίων του Δήμου.
• Την πιο αναλυτική και τεκμηριωμένη άποψη από τους παρευρισκόμενους πολίτες παρουσίασε ο κ. Γιάννης Λίγκας, ο οποίος συνέδεσε το αντικείμενο της συζήτησης με τη συνολικότερη ανάπτυξη της περιοχής.
• Το αίτημα δημιουργίας πολεοδομίας και στο Δήμο μας εξέφρασε ο κ. Κώστας Κελλάρης, αλλά ο Δήμαρχος απάντησε πως δεν υπάρχει επαρκές προσωπικό για να γίνει αυτό.
• Τέλος, από πολλούς επισημάνθηκε ότι δεν μπορεί να μπαίνει σε δεύτερη μοίρα και το θέμα της ποιότητας ζωής, γιατί αυτό ακυρώνει τα όποια πλεονεκτήματα μπορεί να δημιουργηθούν από τα αναπτυξιακά έργα.