Παρασκευή 23 Δεκεμβρίου 2011

Φάρμακα μόνο τοις μετρητοίς


Αναστολή, από την 1η Ιανουαρίου 2012, της επί πιστώσει χορήγησης φαρμάκων στους ασφαλισμένους όλων των Ταμείων σε όλη τη χώρα ανακοίνωσε χθες ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου, Θόδωρος Αμπατζόγλου. Αυτό σημαίνει ότι οι ασφαλισμένοι θα υποχρεώνονται να αγοράζουν από την τσέπη τους τα φάρμακά τους και να λαμβάνουν εκ των υστέρων την αποζημίωσή τους από τα ασφαλιστικά ταμεία.

Οι φαρμακοποιοί της χώρας, όπως ανέφερε ο Θόδωρος Αμπατζόγλου, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του Συλλόγου διεκδικούν με αυτή τους την κίνηση να υλοποιηθούν άμεσα οι κυβερνητικές διαβεβαιώσεις για αποπληρωμή των πολύμηνων καθυστερήσεων και να ξεκαθαριστούν οι ημερομηνίες πληρωμών -όπως προβλέπει η ελληνική και η κοινοτική νομοθεσία- καθώς και την παρέμβαση της κυβέρνησης, έτσι ώστε να αρθεί η πιστωτική ασφυξία, η οποία οδηγεί τα φαρμακεία σε οικονομική αδυναμία λειτουργίας, καθώς οι προμηθευτές συντονισμένα έχουν σταματήσει την πίστωση - απαιτούν δηλαδή πληρωμές τοις μετρητοίς και προκαταβολικά για τα φάρμακα που παραδίδουν στα φαρμακεία.

«Αυτή τη στιγμή οι οφειλές των ασφαλιστικών ταμείων προς τα φαρμακεία ξεπερνούν τα 400 εκατομμύρια ευρώ. Δεν μπορούμε να πιστώνουμε πια ένα κράτος που, ενώ επανειλημμένως έχει δεσμευτεί ότι θα μας πληρώσουν τα Ταμεία, δεν γνωρίζουμε πότε θα μας πληρώσει», επισήμανε ο πρόεδρος του Πανελλήνιου Φαρμακευτικού Συλλόγου.

Σε «απόγνωση», δήλωσε χαρακτηριστικά, βρίσκονται οι 12.000 φαρμακοποιοί, με ορατό πλέον τον «κίνδυνο συσσωρευμένων λουκέτων, με τα κατασχετήρια να αυξάνονται με γεωμετρική πρόοδο λόγω έλλειψης ρευστότητας», ενώ 800 φαρμακεία αναμένεται να οδηγηθούν σε κλείσιμο μέσα στο επόμενο έτος.

Παράλληλα, με την αναστολή της πίστωσης στα ασφαλιστικά ταμεία οι φαρμακοποιοί ξεκινούν γενικές συνελεύσεις σε όλους τους συλλόγους της χώρας προκειμένου να προγραμματιστούν κινητοποιήσεις διαρκείας.

Ντα.Β.