Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του Δασαρχείου Κορίνθου

Είναι σε όλους γνωστό ότι σύμφωνα με το έθιμο που έχει επικρατήσει τις ημέρες των εορτών των Χριστουγέννων στολίζονται καταστήματα, σπίτια, δρόμοι κλπ. με Χριστουγεννιάτικα δένδρα και καλλωπιστικούς κλώνους δασικών δένδρων και θάμνων.

Το Δασαρχείο Κορίνθου ανακοινώνει ότι σύμφωνα με την ισχύουσα Ελληνική Νομοθεσία και τις Εγκύκλιες Δ/γές του Υπουργείου Γεωργίας όσοι θέλουν να υλοτομήσουν ή να εισαγάγουν, μεταφέρουν, εμπορευθούν ή να προμηθευτούν χριστουγεννιάτικα δένδρα και καλλωπιστικούς κλώνους διαφόρων δασικών ειδών για το στολισμό των Χριστουγέννων πρέπει να γνωρίζουν και να εφαρμόσουν τα παρακάτω:

Η μεταφορά επομένως και η διάθεση των Χριστουγεννιάτικων δένδρων υλοτομημένων ή μεταφυτευμένων μέσα σε γλάστρες κλπ. και καλλωπιστικών κλώνων επιτρέπεται από 1.12.2011 και μέχρι 24.12.2011.

Για να είναι νόμιμη η κατοχή και η εμπορία θα πρέπει σε κάθε χριστουγεννιάτικο δένδρο είτε είναι κομμένο, είτε είναι μεταφυτεμένο σε γλάστρα κλπ. να είναι δεμένη κοντά στην κορυφή του με σύρμα ειδική μολυβδοσφραγίδα της Δασικής Υπηρεσίας της περιοχής προέλευσης και στο κάτω μέρος του κορμού εκεί δηλαδή που έχουν κοπεί, να είναι σφραγισμένα με μια ειδική δασική σφύρα (ίχνος ανάγλυφο) με χρώμα. Ίδια μολυβδοσφραγίδα θα πρέπει να είναι δεμένη και στα δέματα με τους καλλωπιστικούς κλώνους μυρτιάς ή κουμαριάς κλπ.

Επισημαίνουμε στα καταστήματα ή μάντρες που θα διαθέσουν Χριστουγεννιάτικα δένδρα, που προέρχονται από άλλες χώρες (εισαγωγής) οποιουδήποτε είδους, θα πρέπει υποχρεωτικά εκτός των άλλων πιστοποιητικών νόμιμης διάθεσης και εμπορίας, να είναι εφοδιασμένοι, για αυτά τα είδη, με την ειδική Άδεια Εισαγωγής και Εμπορίας της διεθνούς σύμβασης «CITES».

Εννοείται ότι στις περιπτώσεις που τα διατιθέμενα δενδρύλλια ή άλλα προϊόντα δεν συνοδεύονται από τα παραπάνω πιστοποιητικά, θα κατάσχονται αμέσως και εναντίον του κατόχου τους, υλοτόμου, μεταφορέα ή διαθέτη θα συντάσσεται σχετική δικογραφία. Ζητούμε από όλους τους πολίτες να εφαρμόσουν τα παραπάνω και να μας ενημερώσουν για τυχόν περιπτώσεις παράνομης υλοτομίας και διάθεσης.

Τέλος, ευχόμαστε σε όλους σας ευτυχισμένα Χριστούγεννα .