Τετάρτη 14 Δεκεμβρίου 2011
Unfollow: ένα περιοδικό που δεν είναι σαν τα άλλα
Το μεσημέρι της Τρίτης 13 Δεκεμβρίου οι συντελεστές του Unfollow έδωσαν συνέντευξη τύπου στα γραφεία της ΕΣΗΕΑ προκειμένου να παρουσιάσουν το καινούριο μηνιαίο περιοδικό που θα κυκλοφορήσει από σήμερα. Πρόκειται για ένα ανεξάρτητο δημοσιογραφικό περιοδικό που εκδίδεται, χρηματοδοτείται και διευθύνεται από τους ίδιους τους συντάκτες του. Όπως τόνισε ο Αυγουστίνος Ζενάκος εκ μέρους των συντελεστών του, «Εμείς δεν πιστεύουμε ότι “ο κόσμος δε διαβάζει”, και σε πείσμα αυτής της διαδεδομένης αντίληψης δημιουργούμε ένα περιοδικό που βασίζεται στην ανάγνωση κειμένου».
Η ύλη του Unfollow αποτελείται κατά κύριο λόγο από ρεπορτάζ, καθώς και αναλύσεις, απόψεις, πολιτιστικά θέματα, ακόμη και διηγήματα, με μία αντίληψη επανοικειοποίησης του πολιτικού. «Είναι ένα εγχείρημα ανθρώπων που, συχνά, δεν γνωριζόμασταν μεταξύ μας, παρά μόνο μέσα από τις δουλειές μας ως δημοσιογράφοι και αναλυτές. Δεν βασίζεται στην ομοφωνία, αλλά στην επαγγελματική ευπρέπεια», είπε ο Κώστας Βαξεβάνης εκ των συντελεστών, για να τονίσει ότι «Τα άρθρα μας δεν είναι πληρωμένα – με καμία έννοια μάλιστα», μιας και προς το παρόν το εγχείρημα αυτοχρηματοδοτείται. «Ευελπιστούμε το περιοδικό να αρέσει και να αγοραστεί και να μπορέσουμε να πληρωθούμε κανονικά από τον κόσμο», πρόσθεσε η Μαρινίκη Αλεβιζοπούλου. Για το Unfollow μίλησαν επίσης οι Νικήτας Κανάκης, πρόεδρος των Γιατρών του Κόσμου, η καθηγήτρια του τμήματος Επικοινωνίας και ΜΜΕ του πανεπιστημίου Αθηνών Πέπη Ρηγοπούλου, και η ηθοποιός Κάτια Γέρου.
Ο κ. Κανάκης επισήμανε σχολιάζοντας το πρώτο τεύχος ότι, το Unfollow έχει άποψη και ο αναγνώστης δεν μπερδεύει το άρθρο με τη διαφήμιση! «Θέλουμε νούμερα και στοιχεία, όχι λυρισμό» τόνισε συγχαίροντας τους συντάκτες για την προσέγγιση του θέματος για τη φτώχεια χωρίς μελοδραματισμούς. Στη συνέχεια η κα Ρηγοπούλου ανέφερε από τη διδακτική της εμπειρία πως, συχνά λέγεται στους σπουδαστές ότι «δεν έχει πλέον δουλειά για σας», άποψη στην οποία αντιτάχτηκε: «Απεναντίας, τώρα αρχίζει η δουλειά. Δουλειά όμως, όχι απλό αναμάσημα μιας είδησης ή ενός δελτίου τύπου». Όπως επισήμανε, πρέπει οι δημοσιογράφοι, όπως όλοι μας, να αποτολμήσουν την αυτοκριτική για να έρθει η κάθαρση. «Το σημαντικό είναι η κρίση μας να έχει κριτήριο».
Την παρουσίαση έκλεισε η κα Γέρου σχολιάζοντας πως, «αν και λείπει η ομοφωνία, το Unfollow έχει ενιαίο στυλ, είναι στακάτο και έχει την αίσθηση του επείγοντος, με την έννοια ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα και το προσεγγίζει σε βάθος και όχι επιφανειακά». Από την κριτική της δεν διέφυγε το κλίμα της εποχής: επικαλούμενη τον Ελύτη, ανέφερε ότι, όπως και τότε (το ’30), έτσι και σήμερα ο κόσμος διαβάζει. «Μέσα στον πόλεμο, κάθε είδους, γεννιούνται διαμάντια», ανέφερε και ευχήθηκε «Καλό ταξίδι».
πηγή: www.tvxs.gr