Τρίτη 13 Δεκεμβρίου 2011

Συνάντηση των Εμπορικών Συλλόγων της Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος στο Κιάτο

Παρουσία πλήθους εκπροσώπων και φορέων της τοπικής κοινωνίας, πραγματοποιήθηκε χθες Κυριακή, 11 Δεκεμβρίου 2011, στα γραφεία του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, η προγραμματισμένη συνεδρίαση του Προεδρείου της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος (ΟΕΣΠ & ΝΕ) υπό την Προεδρία του κ. Παγώνη Βασίλειου, Προέδρου της ΟΕΣΠ & ΝΕ και νεοεκλεγέντα Προέδρου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου. Τη συνεδρίαση της Ομοσπονδίας τίμησαν με την παρουσία τους ο Δήμαρχος Σικυωνίων κ Σπύρος Σταματόπουλος, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Κορινθίας κ. Βασίλης Νανόπουλος, ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Σικυωνίων κ. Αναστάσιος Λεονάρδος, ο αντιδήμαρχος κ. Νικόλαος Παπαβασιλείου, Δημοτικοί Σύμβουλοι, Μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Εμπορικού Συλλόγου Κιάτου, εκπρόσωποι και φορείς του εμπορικού κλάδου της περιοχής.

Το κλίμα που επικράτησε ήταν ιδιαίτερα βαρύ λόγω των οικονομικών συνθηκών και ο εποικοδομητικός διάλογος περιστράφηκε γύρω από την τρέχουσα δυσμενή οικονομική κατάσταση των Μικρομεσαίων Εμπορικών Επιχειρήσεων και την αναζήτηση τρόπων για οικονομική ανάκαμψη αρχικά σε τοπικό επίπεδο. Όλοι οι παρευρισκόμενοι συμφώνησαν ότι η οικονομική ανάπτυξη της χώρας πρέπει να ξεκινήσει από τις τοπικές οικονομίες μέσω της στήριξης της αγροτικής, της μεταποιητικής παραγωγής και του τουρισμού, σήμερα ειδικά που η κρατική παρέμβαση για την ενίσχυση της επιχειρηματικότητας είναι απούσα.

Οι παριστάμενοι φορείς, τόσο από πλευράς Δήμου Σικυωνίων όσο και Επιμελητηρίου Κορινθίας, διαβεβαίωσαν ότι γίνεται κάθε δυνατή προσπάθεια για τόνωση της τοπικής εμπορικής τάξης, με μείωση του κόστους λειτουργίας των επιχειρήσεων, με δράσεις για αύξηση της επισκεψιμότητας στην περιοχή, με προώθηση προϊόντων γηγενούς παραγωγής με σκοπό την τόνωση της αγοραστικής δύναμης και τη δημιουργία φιλικότερου οικονομικού περιβάλλοντος για τους εμπόρους συναδέλφους και για όλους τους οικονομικούς κλάδους.

Φυσικά από τη συνεδρίαση δεν έλλειψε η συζήτηση γύρω από τα πάγια προβλήματα που μαστίζουν το ελληνικό και κυρίως το περιφερειακό εμπόριο, όπως είναι το παραεμπόριο, η εξάπλωση και λειτουργία μεγάλων εμπορικών αλυσίδων κοντά στα εμπορικά κέντρα των πόλεων, τα υπέρογκα ενοίκια των επαγγελματικών χώρων, η μηδενική δυναμική των εξαγωγικών ελληνικών εταιρειών κλπ.

Τέλος, ιδιαίτερη έμφαση δόθηκε στα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι συνάδελφοι με τον ασφαλιστικό τους φορέα (ΟΑΕΕ) λόγω των υπέρογκων ληξιπρόθεσμων οφειλών που έχουν συσσωρευτεί εξαιτίας της οικονομικής κρίσης. Η Ομοσπονδία Εμπορικών συλλόγων Πελοποννήσου & Νοτιοδυτικής Ελλάδος ήδη έχει προσανατολιστεί στην κατεύθυνση εξεύρεσης λύσης του προβλήματος και έχει διατυπώσει τις σχετικές προτάσεις, τις οποίες και θα καταθέσει άμεσα στο αρμόδιο Υπουργείο.

Εκ της Ομοσπονδίας