Παρασκευή 9 Δεκεμβρίου 2011

Καταρρέουν τα στερεότυπα περί «τεμπέληδων Ελλήνων» και «εργατικών Γερμανών»

Καθώς οι ηγέτες της Ευρωζώνης συγκεντρώνονται για να συζητήσουν το μέλλον των οικονομιών της Μεσογείου και τη διαφύλαξη του ενιαίου νομίσματος είναι εύκολο να αναπαράγουν στερεότυπα περί τεμπέληδων Ελλήνων και συνετών και εργατικών Γερμανών.

Ωστόσο η βρετανική Στατιστική Υπηρεσία (Office for National Statistics) έφερε χτες στο φως νέα μελέτη, σύμφωνα με την οποία οι Έλληνες εργαζόμενοι απασχολούνται τις περισσότερες εργατοώρες από οποιονδήποτε άλλο λαό στην Ευρώπη. Συγκεκριμένα ο μέσος όρος εργασίας των Ελλήνων είναι 42,2 ώρες την εβδομάδα, αρκετά υψηλότερος από τις 35,5 εργατοώρες των Γερμανών.


* Κάντε κλικ πάνω στις φωτό για να δείτε ολόκληρους τους πίνακες

Όπως αναφέρει ο Guardian, υπάρχουν βέβαια και οι συνήθεις επιφυλάξεις για την αξιοπιστία των ελληνικών στατιστικών στοιχείων αν και στη συγκεκριμένη περίπτωση η διαφορά είναι αρκετά μεγάλη για να αποδοθεί σε ‘’πείραγμα’’ των αριθμών. Με την ανεργία των νέων στην Ελλάδα αυτή την εποχή να αγγίζει το 43,5% , οι Έλληνες πρέπει να αισθάνονται τυχεροί αν έχουν μία δουλειά. Με την είδηση αυτή ωστόσο γίνεται σαφές γιατί η Ελληνική κοινωνία δεν πρέπει να θεωρείται ως υπεύθυνη για την κρίση στην Ευρωζώνη.


Αυτό που προκαλεί εντύπωση βέβαια από την άλλη είναι πως σύμφωνα με τη Eurostat η Ελλάδα είναι στις χαμηλότερες θέσεις σε παραγωγικότητα στην Ε.Ε με ποσοστό μόλις 76,3 στην κλίμακα των 100 και αρκετά χαμηλότερα σε σχέση με τη Γαλλία με ποσοστό παραγωγικότητας  132,7% και τη Γερμανία με ποσοστό 123,7%.


 
 
Επιμέλεια: Γρηγόρης Καυκιάς