Τετάρτη 7 Δεκεμβρίου 2011

Ανακοίνωση του ΕΠΑΜ Κορινθίας για την απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου σχετικά με τις Ειδικές Οικονομικές Ζώνες

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Πελοποννήσου δια της πλειοψηφίας του εξουσιοδότησε την Δευτέρα 5 Δεκεμβρίου τον άρχοντα της περιφέρειας κ. Τατούλη να «διερευνήσει» το ζήτημα της μετατροπής της Πελοποννήσου σε Ειδική Οικονομική Ζώνη.
Δεν είναι κατανοητό τι συμπεριλαμβάνει αυτή η εξουσιοδότηση, αλλά ο οποιοσδήποτε νοήμων άνθρωπος μπορεί να αντιληφθεί από τις πραγματοποιηθείσες τοποθετήσεις της πλειοψηφίας των συμβούλων ότι εμφορούνται πια από αυτό το απεχθές όραμα ως το «νέο αναγκαίο αναπτυξιακό πρότυπο» για την περιοχή και για τη χώρα.
Δεν έχουν σημασία πια το ύψος των μισθών, οι συμβάσεις, οι συνθήκες, οι ρυθμίσεις του χρόνου εργασίας, η κοινωνική ασφάλιση, η υγεία, η υπόλοιπη οικονομία, η εσωτερική αγορά. Όσο για τους φόρους: εξ ολοκλήρου στους πολίτες και τον ελληνικό λαό, όχι στις επιχειρήσεις. Μόνο να βελτιωθούν «οι στατιστικές απασχόλησης». Τα κροκοδείλια δάκρυα για τους ανέργους περίσσεψαν στις φιλέσπλαχνες ομιλίες τους. Οι πατριωτικές κορώνες επίσης. Πανομοιότυπες με τις εθνοσωτήριες κορώνες των εκπροσώπων της κεντρικής εξουσίας. Η αντιστροφή της πραγματικότητας έλαμψε σε όλο της το μεγαλείο στις τοποθετήσεις αυτές. Οι ίδιοι θα χαρακτήριζαν τις εκφράσεις τους «ξύλινη γλώσσα» αν εκπορεύονταν από αλλού. Χάραξαν λέει «κόκκινες γραμμές», ώστε το «σχέδιο» της Ειδικής Οικονομικής Ζώνης της Πελοποννήσου να μην μοιάζει με τα χιλιάδες υφιστάμενα παραδείγματα σε όλο τον κόσμο. «Πανέτοιμοι να τις υπερασπίσουν» όπως υπεράσπισαν μέχρι τώρα και οι κυβερνώντες τα δικαιώματα των ελλήνων πολιτών απέναντι στις ολοένα και ασφυκτικότερες απαιτήσεις της τρόικας των δανειστών. Με τη συνεχή άτακτη υποχώρηση. Οι αντιφάσεις στα λεγόμενά τους αποκαλύπτουν το πόσο τα εννοούν. Ο πυρήνας των σκέψεων είναι: απέναντι στη «στασιμότητα και την ανεργία», ξένες επενδύσεις με οποιοδήποτε τίμημα. Αρκεί να μπορεί να βαφτίζεται αλλιώς, «ανάπτυξη». Αυτό που συμβαίνει σε όλες τις χώρες όπου υπάρχουν Ειδικές Οικονομικές Ζώνες εμείς οι «έξυπνοι ελληναράδες» με τις τεράστιες διαπραγματευτικές μας ικανότητες θα το αποφύγουμε με την επιβολή του δικού μας «ιδανικού μοντέλου». Άλλωστε μην είμαστε και πλεονέκτες είπε η εισηγήτρια, τι σημαντικό έχουμε να προσφέρουμε στους ξένους επενδυτές για να μας σώσουν; Μόνο την προθυμία μας στις απαιτήσεις τους. Εδώ η Πολωνία εκλιπαρεί να παρατείνει όσο μπορεί τη λειτουργία των Ειδικών Οικονομικών Ζωνών στο έδαφός της, μήπως πρέπει τώρα εμείς να «διεκδικήσουμε» τη μεταφορά τους εδώ;.
Το χαμηλότερο αυτό σκαλοπάτι στο οποίο μας οδηγούν με αριστοτεχνικό σχεδιασμό οι δανειστές αφού έχουν εξασφαλίσει τους «πρόθυμους ιθαγενείς» μπορεί να έχει και ακόμη χαμηλότερο με νεότερη συνταγή, αφού αποδειχθεί η επερχόμενη καταστροφή βάσει του σημερινού σχεδίου. Τα μέχρι σήμερα βήματα τα οποία μας υποχρεώνουν να βαδίζουμε αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα. Ποιος νοιάζεται όμως για όλα αυτά. Ο διαχωρισμός χαράχθηκε από τον άρχοντα του Συμβουλίου. Από τη μια πλευρά ο «τυφλός» ευρωπαϊσμός, όπου κι αν μας οδηγεί, από την άλλη το χάος. Έτσι συμπεριφέρονται οι εκπρόσωποι που ψηφίσατε. Αποφασίζουν χωρίς εσάς για το καλό σας. Αυτοί ξέρουν. Αυτό άραγε θέλει ο λαός που τους εξέλεξε;


Η αγωνιστική φωνή των ελάχιστων εκπροσώπων της αριστεράς στο Συμβούλιο και των ομάδων πολιτών και συλλογικοτήτων καθώς και της εκτός τειχών αριστεράς, όπως και του Ε.ΠΑ.Μ. που παρενέβησαν στη συνεδρίαση πρέπει τώρα να δυναμώσει και να γίνει πιο ενωτική, ώστε να αποτρέψουμε τα σχέδιά τους στην πράξη.
Να μην επιτρέψουμε στους Γερμανούς που ήλθαν και θα συνεχίσουν να καταφθάνουν να «μας κάνουν ανθρώπους» όπως είπε πρόσφατα τηλεοπτική παρουσιάστρια. Δηλαδή να μας διαμελίσουν και να μας εξανδραποδίσουν.