Δευτέρα 12 Δεκεμβρίου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΠΑΔΙΑΜΑΝΤΗ

Πέρασαν εκατό χρόνια από το θάνατο του Αλέξανδρου Παπαδιαμάντη (1851-1911).Η πόλη μας δεν ‘’απουσίασε από τη συγκυρία αυτή ,διοργανώνοντας στα πλαίσια των φθινοπωρινών πολιτιστικών εκδηλώσεων ένα αφιέρωμα στον ‘’Άγιο των Γραμμάτων’’ , στον ‘’Κοσμοκαλόγερο της λογοτεχνίας’’ όπως τον αποκαλούν χαρακτηριστικά.

Το Σάββατο 10 Δεκεμβρίου, στο Δημοτικό Θέατρο του Δημαρχείου παρουσιάστηκε η ζωή και το έργο του με αφηγηματικό και δραματοποιημένο τρόπο. Εισηγητής της εκδήλωσης ήταν ο διδάκτορας φιλολογίας Άγγελος Μαντάς που ανέλυσε το έργο του ,αφού στάθηκε και στον ‘’άνθρωπο’’ Παπαδιαμάντη. Το κοινό ανταποκρίθηκε μάλλον γενναιόδωρα στους’’ χαλεπούς πνευματικά καιρούς’’ ,όπως εύστοχα ακούστηκε , ενθαρρύνοντας έτσι το Κέντρο Πολιτισμού του Δήμου Σικυωνίων ‘’Μηκώνη’’ και το θεατρικό τμήμα ‘’Σικυώνια Σκηνή’’ να συνεχίσουν τέτοιες προσπάθειες.

Όπως αναφέρθηκε ,το έργο του Παπαδιαμάντη είναι πολυδιάστατο: Ο κοινωνικός Παπαδιαμάντης με την πολιτική σκέψη που στηλιτεύει την αδικία και τους πολιτικάντηδες ,κριτικάρει και σαρκάζει την εποχή του και έμπρακτα τις ιδέες του τις μετατρέπει σε μια ιδιαίτερη στάση ζωής! Ο ερωτικός Παπαδιαμάντης μέσα απ΄ τις αφηγήσεις που διακρίνονται για το λυρισμό, τη γλαφυρότητα και τη μαγεία των λέξεων.

Σαν προσωπικότητα ,δίχασε τους μελετητές του καθώς και η Γλώσσα που έγραφε τα κείμενά του επίσης. Έζησε μόνος κι απόμακρος , βαθιά θρησκευόμενος ,αδιάφορος για τα χρήματα και την κοινωνική ένταξη.

Η Γλώσσα του πλούσια περιγραφική είναι ένα γοητευτικό κράμα καθαρεύουσας ,εκκλησιαστικής ,αρχαίας και δημοτικής με μουσικότητα και ποιητικό ρυθμό.

‘’Γιατί να τον διαβάζουμε ‘’τότε και τώρα ‘’; Ήταν ένα ερώτημα που τέθηκε στο τέλος της βραδιάς . Για πολλούς λόγους που ο καθένας μπορεί να βρει ‘’μέσα’’ του ,ειδικά στις δύσκολες μέρες που ζούμε και νιώθουμε την ανάγκη να επαναπροσδιορίσουμε τον εαυτό μας . Γιατί η γραφή του γαληνεύει ,παρηγορεί .Για την παραμυθία που μας προσφέρει μεταφέροντάς μας σε χρόνια και σε εικόνες χαμένες που δρουν ανακουφιστικά στη σκέψη μας και στην ψυχή μας. Γιατί επίσης οι αφηγήσεις του αφορούν τη φυσιογνωμία και την ταυτότητα του τόπου μας !

"Όπου και να σας βρίσκει το κακό αδελφοί,
όπου και να θολώνει ο νους σας ,
μνημονεύετε Διονύσιο Σολωμό
και μνημονεύετε Αλέξανδρο Παπαδιαμάντη"
Οδυσσέας Ελύτης ‘’Άξιον Εστί ‘’

Χρύσα Κόντου