Παρασκευή 21 Οκτωβρίου 2011

Φόρος 10% στις «ελβετικές» καταθέσεις των Ελλήνων;

Στην εκτίμηση ότι το αμέσως επόμενο διάστημα θα υπάρχουν απτά αποτελέσματα στο ζήτημα της φορολόγησης Ελλήνων καταθετών στην Ελβετία εκφράζουν πηγές του υπουργείου Οικονομικών. Εκτιμάται ότι στους τραπεζικούς λογαριασμούς της Ελβετίας βρίσκονται περίπου 200 δις ευρώ. Μεγάλο μέρος τους εικάζεται ότι είναι «μαύρο χρήμα».

Σύμφωνα με κύκλους του υπουργείου Οικονομικών, εκκρεμεί την ερχόμενη εβδομάδα ταξίδι του ΓΓ Ηλία Πλασκοβίτη στην Ελβετία, όπου θα συζητηθούν οι όροι διακανονισμού ανάμεσα στις δύο χώρες με βάση αντίστοιχες συμφωνίες τις οποίες έχει συνάψει το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών με τη Γερμανία και τη Βρετανία.

Γι’ αυτόν ακριβώς το λόγο, αναφέρεται, θα υπάρξουν πολύ σύντομα αποτελέσματα, καθώς η διαδικασία θα αποτελεί «κόπια» των υπαρχουσών συμφωνιών. Οι συζητήσεις με το ελβετικό υπουργείο Οικονομικών επικεντρώνονται σε μια φορολογία της τάξης του 10%.


Όπως επισημαίνεται, δεν θα δοθούν στοιχεία για τους κατόχους των λογαριασμών, λόγω του απορρήτου που ισχύει για τις καταθέσεις στο ελβετικό τραπεζικό σύστημα.

Σύμφωνα με στοιχεία της ΤτΕ, από την αρχή του 2010 «βγήκαν» από την Ελλάδα περισσότερα από 46 δις δολάρια, ωστόσο, εκτιμάται ότι στην πραγματικότητα το ποσό υπερβαίνει τα 120 δις δολάρια.

Η φορολόγηση των ελληνικών καταθέσεων στην Ελβετία, η οποία σύμφωνα με το σοσιαλδημοκράτη ευρωβουλευτή της Γερμανίας Μάρτιν Σουλτς θα πρέπει να αγγίζει το 25% για να εμποδίζει τη φυγή κεφαλαίων από τη χώρα, αποτελεί τη βάση προσδοκιών για μία «ανάσα» στην ελληνική οικονομία.

πηγή: www.tvxs.gr