Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2011

Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο

ΒΟΜΒΑ ΠΑΠΑΝΔΡΕΟΥ ΣΤΗΝ ΚΟ ΤΟΥ ΠΑΣΟΚ
Δημοψήφισμα και ψήφος εμπιστοσύνης για το νέο Μνημόνιο
Τη διενέργεια δημοψηφίσματος για την έγκριση της υπό κατάρτιση νέας δανειακής σύμβασης προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Γιώργος Παπανδρέου μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΠΑΣΟΚ, ζητώντας παράλληλα ανανέωση της κοινοβουλευτικής εμπιστοσύνης. Θύελλα αντιδράσεων από την αντιπολίτευση.
Στο δεύτερο μεταπολιτευτικά δημοψήφισμα -ύστερα από το Πολιτειακό του 1974- οδηγείται η χώρα, ύστερα από απόφαση του πρωθυπουργού.
"Είναι η ώρα να απαντήσει ο πολίτης υπεύθυνα. Θέλει να την υλοποιήσουμε ή να την απορρίψουμε. Αν δεν την θέλει ο λαός δεν θα εφαρμοστεί. Εάν ναι θα προχωρήσουμε", ήταν η αποστροφή με την οποία ο ο κ. Παπανδρέου προανήγγειλε το δημοψήφισμα μιλώντας στην Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός του αιφνιδιάζοντας τους πάντες.
Χαρακτηρίζοντας τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος ως ύψιστη πράξη δημοκρατίας, ο πρωθυπυοργός τόνισε: "Ας δώσουμε το λόγο το λαό και στους πολίτες. Να τιμήσουμε το λαό και να τον κάνουμε συμμέτοχο στις αποφάσεις. Να υπάρχει κρυστάλλινη θέση για ένα θέμα που οριοθετεί το παρόν και το μέλλον".
Και ψήφος εμπιστοσύνης
Επιπλέον, ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε ότι αύριο κιόλας θα ζητήσει να κινηθεί η διαδικασία για ψήφο εμπιστοσύνης από τη Βουλή. Μολονότι ξεκαθάρισε ότι η κυβέρνηση διαθέτει την δεδηλωμένη και έχει δύο χρόνια μπροστά της για να υλοποιήσει τις δεσμεύσεις της, σημείωσε ότι "από τον Ιούνιο και έπειτα έχουν προκύψει νέα δεδομένα" που καθιστούν "περισσότερο από ποτέ αναγκαία την έκφραση της κοινοβουλευτικής ευθύνης στην πολιτική που θα ακολουθεί η κυβέρνηση".
Το κούρεμα απέτρεψε την χρεοκοπία
Κατά την ομιλία του νωρίτερα ο πρωθυπουργός θέλησε να δώσει απάντηση σε όλες τις ενστάσεις της αντιπολίτευσης γύρω από την πρόσφατη απόφαση της Συνόδου Κορυφής.
"Η συμφωνία των Βρυξελλών απομακρύνει την ανασφάλεια, μας επιτρέπει να κοιτάξουμε το μέλλον και να πραγματοποιήσουμε με μεγαλύτερη άνεση τις αλλαγές που έχει ανάγκη η κοινωνία και επιβεβαιώνει τη θέση μας στον σκληρό πυρήνα του ευρώ", σημείωσε ο Γιώργος Παπανδρέου.
Σχολιάζοντας σχετικές αιτιάσεις της αντιπολίτευσης, ο κ. Παπανδρέου υπογράμμισε : "Κανείς δεν πανηγυρίζει, επειδή το μέλλον έγινε πιο ρόδινο. Εγινε όμως πιο εύκολο. Ας καταλάβουν όμως οι κήρυκες της μιζέριας ότι δεν θα μας απαγορεύσει κανείς να χαιρόμαστε που απαλλάχθηκε ο Ελληνας φορολογούμενος από δεκάδες δισεκατομμύρια χρέους".
"Τίποτα δεν θα είχε επιτευχθεί αν η Κ.Ο. του ΠΑΣΟΚ δεν είχε σταθεί στο ιστορικό ύψος των στιγμών", συμπλήρωσε ο κ. Παπανδρέου που απήθυνε νέα έκκληση για συναίνεση: "Θεωρώ ότι όλες οι πολιτικές δυνάμεις θα έπρεπε να στηρίξουν τη συμφωνία", είπε.
Απαντώντας εκ νέου στους "φόβους για χρεοκοπία", ο κ. Παπανδρέου τόνισε: "Η συμφωνία αυτή ακριβώς ρυθμίζει το χρέος. Και διασφαλίζει ότι η Ελλάδα δεν θα χρεοκοπήσει".
Αντιγραφή από το ΕΘΝΟΣ.gr
Για την αντιγραφή: Αντώνης Γιάνναρος