Δευτέρα 10 Οκτωβρίου 2011

Μέτρα λιτότητας 6 δισ. ευρώ συμφώνησαν Βενιζέλος - τρόικα

Μέτρα 6 δισ. ευρώ για το διάστημα 2013-2014 συμφώνησαν με την ολοκλήρωση και των σημερινών συνομιλιών ο έλληνας υπουργός Οικονομικών με τους επικεφαλής της τρόικας. Απομένουν κάποιες «τεχνικές λεπτομέρειες», δήλωσε ο κ. Βενιζέλος σε ομιλία του στη Βουλή. Η τρόικα αιτήθηκε την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης, για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον 20%.
Η σημερινή συζήτηση, που διήρκεσε περίπου τρεις ώρες, αφορούσε «την προσαρμογή του Μεσοπρόθεσμου Προγράμματος Δημοσιονομικής Στρατηγικής για το 2013-2014 και όλα δείχνουν ότι υπάρχει καταρχήν συμφωνία», είπε ο κ. Βενιζέλος.
Ουσιαστικά πρόκειται για ένα νέο Μεσοπρόθεσμο για το οποίο αναμένεται να εξειδικευτούν μέτρα 6 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό προκύπτει από την πολιτική εντολή που έχουν πλέον τα στελέχη της τρόικας ώστε να επιβάλλουν στην Ελλάδα ένα νέο πακέτο λιτότητας το οποίο θα εξασφαλίσει ότι θα τηρηθούν οι στόχοι, με μέτρα που θα λειτουργούν ως «μαξιλάρι», λαμβάνοντας υπόψη ακόμη και το χειρότερο σενάριο της ύφεσης.

Η τρόικα, δια των εκπροσώπων της Πόλ Τόμσεν (ΔΝΤ), Ματίας Μορς (Κομισιόν) και Κλάους Μαζούχ (ΕΚΤ) επιμένει σε δύο κύρια σημεία:
Το πρώτο αφορά στην επέκταση του Ενιαίου Μισθολογίου που αποφασίστηκε για το Δημόσιο και τις επιχειρήσεις του Δημοσίου. Σε αυτές περιλαμβάνονται και όλες τις ΔΕΚΟ, αλλά και στις επιχειρήσεις των οποίων το διοικητικό συμβούλιο διορίζεται κατά πλειοψηφία από το Δημόσιο, ή έχουν στο παρελθόν επιχορηγηθεί από τον προϋπολογισμό.
Τέτοιου είδους επιχειρήσεις είναι η ΔΕΗ, η ΕΥΔΑΠ, ο ΟΛΘ, ο ΟΛΠ, τα Ελληνικά Πετρέλαια, η ΕΥΑΘ και τα ΕΛΤΑ αλλά και τράπεζες όπως η ΑΤΕ Bank και το Ταχυδρομικό Ταμιευτήριο.
-Μείωση μισθών στον ιδιωτικό τομέα. Η τρόικα δεν είναι ικανοποιημένη από τις ρυθμίσεις που προώθησε ο υπουργός Εργασίας Γ. Κουτρουμάνης, ούτε από τη δημοσιοποίηση του θέματος από την πλευρά της κυβέρνησης.
Ζητεί την περαιτέρω απελευθέρωση των συμβάσεων και την αναδιαπραγμάτευση από πλευράς των κοινωνικών εταίρων της Εθνικής Γενικής Συλλογικής Σύμβασης για μείωση του μισθολογικού κόστους στον ιδιωτικό τομέα τουλάχιστον κατά 20%.
Επιπλέον, έντονες είναι οι πιέσεις και για την επιτάχυνση των αποκρατικοποιήσεων, ενώ ζητούν να επιταχυνθούν οι διαδικασίες και να υπάρξει ρητή πρόβλεψη για το Κτηματολόγιο στο νέο Μεσοπρόθεσμο, ώστε να μπορεί να αξιοποιηθεί η δημόσια ακίνητη περιουσία.
Αντιγραφή : ΤΑ ΝΕΑ
Για την αντιγραφή: Αντώνης Γιάνναρος