Πέμπτη 13 Οκτωβρίου 2011

«Διαφυλική Αγωγή και Υγεία»: Ενημερωτικές ομιλίες στα σχολεία του νομού μας

Ολοκληρώθηκαν με μεγάλη επιτυχία οι ενημερωτικές ομιλίες (από 3-10-2011 μέχρι 07-10-2011) με θέμα: «Διαφυλική Αγωγή και Υγεία», που οργανώθηκαν από τη Δ/νση Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας δια της Υπεύθυνης Αγωγής Υγείας του Γραφείου Σχολικών Δραστηριοτήτων, στο πλαίσιο της Προαγωγής της Υγείας και της συνεργασίας με επιστημονικούς φορείς.

Οι ενημερωτικές ομιλίες Σεξουαλικής Διαπαιδαγώγησης και Υγείας πραγματοποιήθηκαν σε συνεργασία με τo Κέντρο Οικογενειακού Προγραμματισμού της Β΄ Πανεπιστημιακής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και με ομιλήτρια την κ. Τσεμπέρη Καλλιόπη, καθηγήτρια Τ.Ε.Ι., σύμβουλο του Ελληνικού Συνδέσμου Οικογενειακού Προγραμματισμού.

Στόχος των παρεμβάσεων ήταν η απόκτηση των απαραίτητων γνώσεων για την προστασία του γεννητικού συστήματος, η ενίσχυση των δεξιοτήτων των μαθητών /τριών ώστε να ασκηθούν στη λήψη αποφάσεων που σχετίζονται με τη βελτίωση του επιπέδου υγείας και της ποιότητας της ζωής τους και η συνειδητοποίηση της αξίας της προφύλαξης και της αντισύλληψης.

Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν:

  • Βιολογικές, ψυχολογικές και συναισθηματικές αλλαγές στην εφηβεία
  • Πρόληψη πρόωρων σεξουαλικών σχέσεων και ανεπιθύμητης εγκυμοσύνης (μέθοδοι αντισύλληψης)
  • Πρόληψη σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ιδιαίτερη αναφορά στα ιογενή και στο AIDS)
  • Δυσμενείς επιδράσεις νικοτίνης, αλκοόλ, ναρκωτικών ουσιών στη γονιμότητα των νέων

Τις εισηγήσεις παρακολούθησαν οι μαθητές/ τριες των σχολείων: Μουσικό Γυμνάσιο Κορίνθου, 1ο ΓΕΛ Κορίνθου, Γυμνάσιο & ΓΕΛ Βραχατίου, ΓΕΛ Χιλιομοδίου, 4ο ΓΕΛ Κορίνθου, Γυμνάσιο-Λ.Τ. Λεχαίου, ΓΕΛ Βέλου, Αριστοτέλειο Γυμνάσιο & Λύκειο Κορίνθου. Επιπλέον, την Τετάρτη 5 Οκτωβρίου 2011 το απόγευμα διοργανώθηκε σε συνεργασία με το Μουσικό Σχολείο Κορίνθου ενημέρωση για τους Γονείς και Κηδεμόνες των μαθητών του Μουσικού Σχολείου Κορίνθου και των υπόλοιπων σχολείων που έγιναν οι παρεμβάσεις. Τα επιμέρους θέματα που αναπτύχθηκαν ήταν: Η εφηβεία και τα χαρακτηριστικά της, διαφυλική αγωγή, επικοινωνία γονέων και μαθητών, συνεργασία σχολείου και οικογένειας.

Θέλουμε να ευχαριστήσουμε την εισηγήτρια κ. Τσεμπέρη Καλλιόπη για το σημαντικό έργο που προσφέρει σχολεία μας και την αμεσότητα με την οποία προσεγγίζει τους έφηβους, τη σαφήνεια των απαντήσεων, την τεκμηρίωση και υποστήριξη των επιστημονικών δεδομένων. Τέλος, θα θέλαμε να ευχαριστήσουμε τους Διευθυντές και εκπαιδευτικούς που άνοιξαν τα σχολεία τους για να ακούσουν τα παιδιά ένα «μάθημα ζωής».

Ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Νομού Κορινθίας: Κωμαΐτης Χριστόφας
H Yπεύθυνη Σχολικών Δραστηριοτήτων της Δ.Δ.Ε. Κορινθίας: Παπαντωνίου Εύα