Τετάρτη 26 Οκτωβρίου 2011

Μήνυμα προς τους γονείς για την 28η Οκτωβρίου


Καλησπέρα σας.
Αύριο θα γίνουν σε όλα τα σχολεία της χώρας γιορτές και εκδηλώσεις για να τιμήσουμε όλους εκείνους που με τους αγώνες τους απέδειξαν ότι η ελευθερία είναι αγαθό ζωής για κάθε άνθρωπο. Οι εκδηλώσεις αυτές ταυτόχρονα, είναι εκδηλώσεις μνήμης της ιστορίας μας.
Όλα αυτά γίνονται για να θυμηθούμε τον αγώνα ενός ολόκληρου λαού που αρνήθηκε να υποταχτεί και να παραδώσει την πατρίδα μας στους Γερμανούς και Ιταλούς κατακτητές. Και με το βροντερό ΟΧΙ που ξεπήδησε από την ψυχή και το μυαλό των Ελλήνων (κι όχι του δικτάτορα Μεταξά) να στείλουμε το μήνυμα προς όλους ότι το χρέος μας προς την ιστορία και τον πολιτισμό μας, τη γη που μας γέννησε και τα ιερά κόκαλα των δικών μας ανθρώπων, δεν μας επιτρέπει να διαπραγματευόμαστε την ελευθερία της πατρίδας και του λαού μας.
Σήμερα, 65 χρόνια μετά το νικηφόρο εκείνο αγώνα της απελευθέρωσης, η χώρα μας βρίσκεται σε μια πολύ πιο δεινή θέση. Ο κοτσαμπασισμός ο οποίος κυβέρνησε τελικά αυτή τη χώρα για πολλές δεκαετίες, την οδήγησε στα βράχια. Ισχυρές κυβερνήσεις που εκλέχτηκαν αυτοδύναμες, εκ του αποτελέσματος, φαίνεται ότι δεν κυβέρνησαν αυτό τον τόπο υπηρετώντας το λαό  με αίσθημα κοινωνικής δικαιοσύνης, αλλά εξυπηρέτησαν μόνο μικρές ομάδες μεγάλων  οικονομικών συμφερόντων. Ακατάλληλοι άνθρωποι άσκησαν εξουσία σε καίρια πόστα. Η διαφθορά σε όλους τους θεσμούς της δημόσιας ζωής πέρασε κάθε όριο έκπτωσης και ξεπεσμού. Η γενικευμένη ατιμωρησία έγινε εθνικό σπορ οδηγώντας κάθε ικανό και αξιοπρεπή πολίτη στο περιθώριο, για να επικρατήσουν όλοι εκείνοι που απατώντας επανειλημμένα το λαό για να του αποσπούν την ψήφο του, έπειτα οδήγησαν ολόκληρη την κοινωνία μας και το μέλλον των παιδιών μας στο σημερινό αδιέξοδο.
Σήμερα οι ίδιοι άνθρωποι, εφαρμόζοντας τις ίδιες πολιτικές πρακτικές προσπαθούν
δήθεν να μας σώσουν, ενώ όλοι πια διαπιστώνουμε ότι μας οδηγούν σε μεγαλύτερο αδιέξοδο.  Εκλεγμένοι για να αναδιανείμουν τον συσσωρευμένο πλούτο όπως προεκλογικά μας έλεγαν, μετατράπηκαν σε εκπρόσωποι των δανειστών μας – προσχεδιασμένα μάλιστα απ’ ότι αποδείχτηκε εκ των υστέρων.
Η χώρα μας, κατά δήλωση όλων των φορέων και θεσμών της κοινωνίας, ακόμα και των πιο συντηρητικών (όπως της εκκλησίας, του δικηγορικού συλλόγου Αθηνών, της πανελλήνιας ένωσης δικαστών κ.ά.) βρίσκεται υπό καθεστώς απώλειας της εθνικής μας κυριαρχίας. Και μάλιστα με ένα τρόπο, πολύ πιο ύπουλο κι επικίνδυνο. Με τις υπογραφές της ίδιας μας της κυβέρνησης.
Καταστρέφοντας έτσι και υποθηκεύοντας το μέλλον των παιδιών μας, διαλύοντας τα σχολεία, οδηγώντας ολόκληρη την κοινωνία σε τεράστιο οικονομικό και κοινωνικό αδιέξοδο, οδηγώντας τα πιο φτωχά στρώματα του πληθυσμού αλλά και τους συνταξιούχους σε πλήρη εξαθλίωση, επιβραβεύοντας την ατιμωρησία, διαλύοντας το σύστημα πρόνοιας,  φροντίδας και ιατρικής περίθαλψης μεγάλων στρωμάτων πληθυσμού, επιβάλλοντας σκληρούς κι αβάσταχτους φόρους με τρόπο που και οι ίδιοι το ομολογούν με περισσό θράσος ότι είναι άδικοι, παραδίνοντας όλες τις πλουτοπαραγωγικές πηγές της χώρας σε ντόπια και ξένα μεγαλο-συμφέροντα, μετατρέποντας μας όλους σε σύγχρονους δούλους.
Ως δάσκαλοι των παιδιών σας (εγώ και πολλοί άλλοι συνάδελφοι) αισθανόμαστε τεράστια την ευθύνη απέναντι τους για να τους πούμε την αλήθεια. Πολλές φορές αδυνατούμε να τους εξηγήσουμε γιατί φτάσαμε ως εδώ. Γιατί το μέλλον τους φαίνεται ζοφερό; Γιατί εμείς οι μεγάλοι ακόμα δεν ξεσηκωθήκαμε; Γιατί είμαστε ακόμα βολεμένοι στους καναπέδες μας; Γιατί δεν έχουμε βροντοφωνάξει το μεγάλο ΟΧΙ των προγόνων μας;
Αισθανόμενοι αυτή την ευθύνη, θέλουμε να σας καλέσουμε να βρεθούμε όλοι μαζί μπροστά. Να συνειδητοποιήσουμε το τι μας συμβαίνει και να αποφασίσουμε ενωμένοι, να βροντοφωνάξουμε το μεγάλο ΟΧΙ. Να συσπειρωθούμε για να διώξουμε κάθε κατακτητή, να απαιτήσουμε την παραδειγματική τιμωρία των υπευθύνων και να δουλέψουμε όλοι μαζί για μια καλύτερη και πιο δίκαιη κοινωνία. Το οφείλουμε στην ιστορία μας, στον πολιτισμό μας, στους εαυτούς μας, στα παιδιά μας.
Αντώνης Γιάνναρος