Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2011

ΔΙΕΥΚΡΙΝΙΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΑΧΕΙΡIΣΗ ΒΛΑΣΤΗΣΗΣ ΣΤΑ ΑΛΣΥΛΛΙΑ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ

Με αφορμή τα σχόλια που δημοσιεύτηκαν πρόσφατα στην ιστοσελίδα του «Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών» αλλά και άλλα που έχουν γίνει στο παρελθόν από τον. κ. Κουκουμέλη, σχετικά με το αλσύλλιο της Μαγούλας και αφορούν το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σικυωνίων και εμένα προσωπικά, θα ήθελα να εκφράσω την απορία μου για τις ανακρίβειες και τα ψέματα που αναφέρει σε αυτά χωρίς μάλιστα να έχει επισκεφτεί ποτέ το Τμήμα Περιβάλλοντος και χωρίς να έχει γίνει καμία συζήτηση ούτε με τους προηγούμενους προϊσταμένους του τμήματος κ. Ασημακόπουλο και κ. Κόικα αλλά ούτε και με εμένα με την ιδιότητα που έχω από τις 29/8/2011 ως αναπληρώτρια προϊσταμένη. Δεν γνωρίζω από πού αντλεί την πληροφόρησή του και ποια είναι τα κίνητρά του, αλλά εάν είχε απευθυνθεί στο Τμήμα Περιβάλλοντος για τα θέματα που θίγει στα σχόλιά του θα τον ενημερώναμε για τα παρακάτω:

1. Δεν υπάρχει καμία μελέτη του κ. Καλλίρη για τους κοινόχρηστους χώρους πρασίνου του Δήμου μας παρά μόνο το έγγραφο – οδηγία του με -αριθ. πρωτ. 2532/7-10-2010.

2. Οι γεωπόνοι που υπηρετούν στο Δήμο Σικυωνίων είναι 4 (και όχι 5 όπως αναφέρει). O ένας είναι τοποθετημένος στη Δ.Ε. Στυμφαλίας και είναι ο υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας του Δήμου, ο δεύτερος στη Δ.Ε. Φενεού και στο γραφείο προγραμματισμού του Δήμου, ο τρίτος ήρθε στο Δήμο Σικυωνίων με μετάταξη από το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης Κιάτου το οποίο καταργήθηκε και η αρμοδιότητές του πέρασαν στο Δήμο (Νόμος Καλλικράτη), και η τέταρτη είμαι εγώ που από 29/8/2011 είμαι αναπληρώτρια προϊσταμένη στο Τμήμα Περιβάλλοντος. Προς απάντηση στο ερώτημά του για το ποιο είναι το αντικείμενο εργασίας μας στο Δήμο, τον παραπέμπω στα άρθρα 94 και 95 του Ν.3852/2010 (Καλλικράτης) όπου αναφέρονται αναλυτικά όλες οι πρόσθετες αρμοδιότητες οι οποίες μεταβιβάστηκαν στους Δήμους από τις πρώην Δ/νεις Γεωργίας, τις οποίες εκτελούμε πέρα από τα καθήκοντα που ήδη είχαμε.


3. Η εισήγησή μας με την οποία προτείνεται η ανάθεση της σύνταξης μελέτης για τα αλσύλλια του Δήμου μας σε Δασολόγο, βασίζεται στο παραπάνω έγγραφο – οδηγία του κ. Καλλίρη (το οποίο επικαλείται ο κ. Κουκουμέλης) στο οποίο αναφέρεται για το άλσος Μαγούλας αλλά και για τα υπόλοιπα: «Ο Δήμος Σικυωνίων πρέπει άμεσα να συντάξει ειδική δασοτεχνική μελέτη κατά τις διατάξεις της δασικής νομοθεσίας ΑΠΟ ΙΔΙΩΤΗ ΜΕΛΕΤΗΤΗ ΔΑΣΟΛΟΓΟ που θα υποβάλει προς έγκριση στο αρμόδιο Δασαρχείο Κορίνθου που θα προβλέπει την άμεση φύτευση – εντός των επομένων μηνών – άλλων δέντρων και θάμνων…….σε αντικατάσταση των δέντρων που θα υλοτομηθούν ……….». Πληροφορούμε λοιπόν τον κ. Κουκουμέλη, ότι ζητήσαμε (εγγράφως) τη συνδρομή του Δασαρχείου Κορίνθου προκειμένου να συντάξουμε οι ίδιοι τις σχετικές μελέτες αλλά μέχρι σήμερα δεν έχουμε λάβει καμία απάντηση. Παρόλα αυτά, το Τμήμα Περιβάλλοντος συνέταξε μελέτη για τη «Μαγούλα» και τον «πευκιά Κ. Διμηνιού» (αρ. μελέτης 5/2011) αλλά παρουσιάστηκε πρόβλημα στην έγκρισή της από το Δασαρχείο Κορίνθου γιατί δεν είχε συνταχθεί από δασολόγο.

Επίσης, με έκπληξη πληροφορηθήκαμε ότι είχαν συνταχθεί σχετικές μελέτες (για τη Μαγούλα και τον πευκιά Κ. Διμηνιού) από ιδιώτη δασολόγο για λογαριασμό του Δήμου Σικυωνίων το έτος 2000 οι οποίες βρισκόντουσαν στο αρχείο της Τεχνικής Υπηρεσίας και δεν γνωρίζω για ποιό λόγο δεν είχαν αξιοποιηθεί μέχρι σήμερα.

4. Τα έγγραφα που μας έχει απευθύνει ο κ. Κουκουμέλης έχουν απαντηθεί όλα.

5. Επειδή συχνά αναφέρει ότι ο ίδιος με τις ενέργειές του κίνησε πρώτος τη διαδικασία για την κοπή των επικίνδυνων δέντρων στη Μαγούλα (στέλνοντας έγγραφο στο Δασαρχείο με αριθμό πρωτοκόλλου 249/ 6-9-2010), ενώ οι υπηρεσίες του Δήμου «κωλυσιεργούσαν», του υπενθυμίζουμε για μια ακόμη φορά, ότι το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου είχε ήδη κάνει όλες τις απαραίτητες ενέργειες ξεκινώντας με το με αριθ. πρωτ. 12100/30-8-2010 έγγραφό του προς το Δασαρχείο. Από εκεί και πέρα λειτουργήσαμε άμεσα, με ευαισθησία για το δημόσιο συμφέρον και απολύτως νομότυπα, όπως πρέπει να λειτουργούν όλες οι υπηρεσίες.

Τέλος, επειδή με τα προαναφερόμενα καταρρίφτηκαν όλα τα ψέματα και οι ανακρίβειες που διαδίδει γραπτά και προφορικά, τον καλώ να ανακαλέσει και να ζητήσει συγνώμη άμεσα και δημόσια και να μην επαναλάβει ψευδείς ισχυρισμούς στο μέλλον. Σε περίπτωση που δεν απαντήσει, κατανοώ τη δυσχερή θέση στην οποία βρίσκεται και αποδέχομαι τη σιωπηρή συγνώμη του.

Κιάτο 2/10/2011
Πέτρου Βασιλική