Πέμπτη 11 Νοεμβρίου 2010

Ιδιοκτήτες ψηφοφόρων

Θεωρούν τους ψηφοφόρους περίπου ως ιδιοκτησία τους

(άρθρο του Γιάννη Παντελάκη από την Ελευθεροτυπία, ομοιότητες με καταστάσεις που συμβαίνουν και στο Δήμο και την Περιφέρειά μας δεν είναι καθόλου τυχαίες...)


Το αξίωμά τους, απλό: Τους ψήφισαν, άρα τους ανήκουν. Και με βάση αυτή την ιδιοκτησιακή αντίληψη, πιστεύουν πως έχουν κάθε δικαίωμα να οδηγήσουν αυτούς τους ανθρώπους προς συγκεκριμένες κατευθύνσεις. Για κόμματα, υποψηφίους και συνδυασμούς που έμειναν εκτός δεύτερου γύρου ο λόγος. Προσπαθούν να χειραγωγήσουν τους ψηφοφόρους που τους επέλεξαν την πρώτη Κυριακή, σε συγκεκριμένες επιλογές για την επόμενη Κυριακή. Πίσω από αυτή την τακτική δεν κρύβονται μόνο αρρωστημένες αντιλήψεις για τις σχέσεις ψηφοφόρων-κομμάτων. Αλλά και απόλυτα ιδιοτελείς επιδιώξεις. Δεν είναι λίγοι εκείνοι οι υποψήφιοι ή συνδυασμοί ή και κόμματα ακόμα, που κινούνται παρασκηνιακά και προσπαθούν να παζαρέψουν τα ποσοστά που πήραν την περασμένη Κυριακή, μ' έναν από τους δύο μονομάχους της επόμενης. Ανταλλάσσουν κάποια μελλοντικά μικρά ή μεγαλύτερα οφίτσια σε δήμους ή περιφέρειες με υποσχέσεις για επιρροή στους ψηφοφόρους που οι ίδιοι πιστεύουν (και σε μεγάλο βαθμό δικαίως) ότι μπορούν να επηρεάσουν. Συμπεριφέρονται ως αρχηγοί σε αγέλες, έτοιμες να τους ακολουθήσουν.

Τα αλισβερίσια αυτά δεν αφορούν μόνο κεντρικού επιπέδου παρασκηνιακές συνεργασίες μεταξύ εκπροσώπων μικρών ή μεγαλύτερων κομμάτων. Το επιχειρούν και οι κατά τόπους επικεφαλής συνδυασμών ή και μεμονωμένοι υποψήφιοι. Η στήριξη προς το πρόσωπο ενός υποψηφίου δεν γίνεται απαραίτητα άμεσα, αλλά κυρίως έμμεσα. Δηλώνουν αμέτοχοι στις διαδικασίες του δεύτερου γύρου, αλλά επικρίνουν με δριμύτητα τον αντίπαλο, προκειμένου να ωφεληθεί αυτός με τον οποίο έχουν παρασκηνιακά συμφωνήσει...