Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

«Και βγήκαν όλοι νικητές, και έχασαν όλοι οι άλλοι…!!»

 (Λίγες ώρες μετά τη λήξη του αγώνα…)

Δεν πρόκειται να αλλάξουν ποτέ! Κάθε φορά, μετά από κάθε εκλογική διαδικασία, κόμματα-μονομάχοι και υποψήφιοι διεκδικητές, βγάζουν δημοσίως τα συμπεράσματα που ταιριάζουν στην περίπτωσή του καθένα και που, κατά έναν …περίεργο τρόπο, τους βαφτίζουν νικητές! Όλο και κάποιο αποτέλεσμα νίκης θα βρεθεί για να …αυτοδοξαστούν για τις επιλογές τους και να μας πείσουν ότι ορθώς τους ψηφίσαμε, όσοι τους ψηφίσαμε. H αυτοκριτική και κριτική στάση απέναντι στη δράση τους, ως εκ ...θαύματος είναι πάντα θετική, αφού η αλήθεια για να μην πονάει, πρέπει να «κατασκευάζεται» σαν την «δική μας όμορφη αλήθεια ,που θα ακουστεί ευχάριστα στα ώτα των οπαδών-ψηφοφόρων μας»!!
Έτσι, πριν ακόμα στεγνώσει το μελάνι των αποτελεσμάτων των τελευταίων  αυτοδιοικητικών εκλογών και των προεκλογικών δηλώσεων, άρχισαν οι μετεκλογικές αποτιμήσεις και πανηγυρισμοί από τηλεοπτικούς δημοσιογραφικούς «ανεξάρτητους» αστέρες και από αστέρες της πολιτικής σκηνής (κυβερνητικούς και μη). Και να οι χάρτες στις τηλεοπτικές οθόνες να πρασινομπλεδίζουν (πως είναι τόσο σίγουροι για το χρώμα των ψήφων μας, απορίας άξιον!!) , και να οι νίκες υποψηφίων Δημάρχων και Περιφερειαρχών  να μεταφράζονται σε αποδοχή της οικονομικής κυβερνητικής πολιτικής από τους ίδιους προεκλογικούς «υμνητές» της Αυτοδιοίκησης και να η αποχή-μαμούθ των ψηφοφόρων να αποδίδεται «στον καλό καιρό που γέμισε τις καφετέριες» αλλά …άδειασε τις κάλπες, και να δικομματικές κορώνες για «καλούς» και «κακούς» πολιτικούς,…..και τι δεν είδαν τα μάτια μας και άκουσαν τα αυτιά μας σε αυτό το παιχνίδι με ζάρια τις ψήφους των πολιτών και στόχο ένα χωρίς περιεχόμενο εκλογικό κέρδος των παικτών. Και κάπου ανάμεσα στη βουή του εκλογικού τηλεοπτικού παροξυσμού, που και που  και καμιά φωνή  για την αυξανόμενη τάση εμφάνισης νικηφόρων ενωτικών ανεξάρτητων ψηφοδελτίων, έτσι για την επίφαση της αντικειμενικότητας των συζητήσεων!
Ευτυχώς που υπήρξαν κι αυτές οι περιπτώσεις των ενωτικών ανεξάρτητων ψηφοδελτίων, για να αναπτερώσουν την ελπίδα ότι μπορεί να αλλάξει η κατάσταση αυτής της προκατασκευασμένης από χρόνια πολιτικής, που έχει διαγκωνίσει την εκλογική βάση στη γωνία , είτε σαν παθητικό δέκτη είτε σαν οπαδό που επιχαίρει σε αγώνες στημένους για «το καλό του»  με την ουσιαστική και ενεργή  συμμετοχή του πολίτη στη διαμόρφωση των συνθηκών ζωής του. Σε αυτά τα πλαίσια και  η νίκη του συνδυασμού του Σπ. Σταματόπουλου στον νέο διευρυμένο δήμο μας αποκτά ιδιαίτερη αξία σαν μια αρχή απεγκλωβισμού ψηφοφόρων από προκαθορισμένες κομματικές επιλογές . Η δική μας δράση και το μέλλον θα δείξει αν η υποθήκη αυτή θα έχει συνέχεια και αν τα λόγια θα γίνουν έργα.
Κατά τα άλλα, μετά τον αγώνα, όλοι, θεατές και αγωνιζόμενοι γυρίσαμε στην καθημερινότητά μας, στις δουλειές  που κινδυνεύουμε να χάσουμε, στους λογαριασμούς που σε λίγο θα δυσκολευτούμε να πληρώσουμε, στους μισθούς και τις συντάξεις που εξανεμίζονται, στα παιδιά μας που υποθηκεύονται οι ζωές τους, στα ελλείμματα που διογκώνονται ερήμην μας αλλά καλούμαστε να πληρώσουμε εμείς.  Κι αν το τέλος αυτού του αγώνα εξακολουθήσει να μη συνοδεύεται από ειλικρινείς απολογισμούς για να δούμε που φταίξαμε, τι λάθη κάναμε, τι πρέπει να αλλάξουμε, ποιους πρέπει να εμπιστευθούνε και ποιούς να διαγράψουμε, τι και ποιούς πρέπει να ανατρέψουμε, τότε η ελπίδα αλλαγής για ένα καλύτερο αύριο θα μείνει μόνο στην ψευδαίσθηση της αλλαγής των χρωμάτων στον χάρτη, ενώ θα αναρωτιόμαστε σε ποιο σημείο χάθηκε το παιχνίδι. Και για να επαναλάβω ένα σύνθημα του συνδυασμού της ΣΥΜΜΑΧΙΑΣ,    
«ΑΝ ΟΧΙ ΤΩΡΑ, ΠΟΤΕ;»

Κ. Μαυραγάνη