Δευτέρα 15 Νοεμβρίου 2010

ΠΡΩΤΗ ΦΟΡΑ –ΤΕΛΟΣ ΚΙ ΑΡΧΗ

Οι εκλογές και τα όσα τις συνόδεψαν, τελείωσαν. Το τέλος τους,  μας βρήκε όλους να νιώθουμε  διαφορετικά. Διαφορετικά νιώθουν πλέον οι νικητές, από τους ηττημένους. Διαφορετικά νιώθουν οι υποψήφιοι που εκλέχτηκαν από αυτούς που δεν τα κατάφεραν. Διαφορετικά τέλος νιώθουν οι ψηφοφόροι που πίστεψαν και υποστήριξαν τον Χ συνδυασμό, από αυτούς που δεν υποστήριξαν κανένα. Διαφορετικά νιώθουν αυτοί που συμμετείχαν στη διαδικασία, από αυτούς που απείχαν. Διαφορετικά νιώθουν αυτοί που απείχαν συνειδητά, από αυτούς που απείχαν για άλλους λόγους. Διαφορετικά εντελώς νιώθουν αυτοί που φεύγουν, από αυτούς που έρχονται.
Οι εκλογές αυτές έφεραν και μερικά πολύ σημαντικά γεγονότα για πρώτη φορά!!! Πρώτη φορά εφαρμόζεται ο Καλλικράτης. Πρώτη φορά έχουμε Δήμο Σικυωνίων  με τη μορφή: πρώην Δήμος Σικυωνίων , πρώην Δήμος Στυμφαλίας και πρώην Δήμος Φενεού μαζί. Πρώτη φορά έχουμε την εμφάνιση ανεξάρτητου συνδυασμού με μέλη του από τα προαναφερθέντα μέρη(Σικυώνα, Στυμφαλία και Φενεό). Πρώτη φορά δυσκολεύτηκαν τόσο οι συνδυασμοί να βρουν πρόθυμους πολίτες να συμμετέχουν ως υποψήφιοι. Πρώτη φορά πολύ γρήγορα η «αφ’ υψηλού» , η ειρωνική και η έως «απαξιωτική» στάση των μεγάλων!!! Συνδυασμών (με το χρίσμα των κομμάτων τους) ΠΑΣΟΚ και Ν.Δ. μετατράπηκε σε ανησυχία φόβο έως και πανικό. Πρώτη φορά σειρά στελεχών και επί σειρά ετών μέλη Δημοτικών Συμβουλίων, βρίσκονται εκτός. Πρώτη φορά άνθρωποι που «κινούσαν τα νήματα» και αποφάσιζαν έως και «ετσιθελικά» βρίσκονται «χωρίς νήματα». Πάλεψαν βέβαια με κάθε μέσο (έντιμο και μη, ηθικό και μη, πάνω από το τραπέζι και μη,) να μη χάσουν το «ρόλο τους». Αλλά για ακόμα μια φορά ο «πάνσοφος!!?? ) λαός  άλλα αποφάσισε. Για πρώτη φορά οι εκλογές έγιναν κάτω από το σημερινό καθεστώς.(κρίση, ανεργία, φτώχια, αβεβαιότητα, απολύσεις κ.λ.π.) Πρώτη φορά αναδείχτηκε το ΦΑΙΝΟΜΕΝΟ της ΑΠΟΧΗΣ σε αυτό το βαθμό και σε αυτή του την έκταση. (Αλί και τρισαλί σε αυτούς που το εξήγησαν !!! κατά το δοκούν).
Όμως εκτός από το τέλος, έχουμε και την ΑΡΧΗ. Έχουμε την αρχή μιας νέας Δημοτικής Αρχής η οποία και υποσχέθηκε «μια άλλη θεώρηση» έναν άλλο τρόπο αντίληψης και δουλειάς, προς όφελος των Δημοτών και του Δήμου. Επειδή δε θα είναι εύκολο τίποτα και για κανένα, ας αρχίσουν όλοι , Πλειοψηφία και Μειοψηφία,(μα πρώτα από όλους αυτοί που θα «κινούν τα νήματα»),να σκέφτονται το τι, το πώς και με ποιο τρόπο θα ξεβαλτώσουμε!!!  Αλλοίμονό μας αν και τούτη τη φορά άλλα μας οδηγήσουν αλλού. Περιθώρια νομίζω πως πλέον δεν υπάρχουν. Αν όχι και τώρα=ΠΟΤΕ.
Αντώνης  Γιάνναρος.