Δευτέρα 8 Νοεμβρίου 2010

Το μήνυμα των εκλογών στο Δήμο Σικυωνίων

Το χθεσινοβραδινό αποτέλεσμα των Δημοτικών Εκλογών αποτέλεσε έκπληξη για πολλούς, όχι όμως και για όσους είχαν επαφή με τον απλό, μετριοπαθή ψηφοφόρο, που δε θα τον δούμε συχνά σε κομματικά γραφεία, αλλά είναι απογοητευμένος από την εικόνα του τόπου μας ή με το νέο, που βλέπει το Κιάτο και τα χωριά μας να τον διώχνουν και νιώθει ότι κανείς δε ζητάει την άποψή του ή ακόμα και με τον πρώην πιστό πελάτη του δικομματισμού, που βαρέθηκε να τον εξαπατούν και να του επιβάλουν οι "από πάνω" αυτόν που θα διαχειριστεί τις τύχες της γειτονιάς του. Αυτή ήταν η σιωπηλή πλειοψηφία του 36,4% των συμπολιτών μας που στήριξε τη Συμμαχία Νέων Σικυωνίων.

Βγαίνοντας το καλοκαίρι στον πεζόδρομο του Κιάτου με τα ερωτηματολόγια του Συλλόγου Σικυωνίων Πολιτών, συνειδητοποίησα ότι ο κόσμος είχε ανάγκη να μιλήσει. Ήθελαν με κάποιον τρόπο να ακουστεί η φωνή τους, ένιωθαν απογοήτευση από την εικόνα του Κιάτου, αλλά δεν είχαν μια διέξοδο. Η εφημερίδα μας τότε βγήκε με πρωτοσέλιδο τίτλο "ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ". Η Δημοτική Αρχή μας κατηγόρησε για υπερβολή, ότι τα βλέπουμε όλα "μαύρα". Θεωρούσαν ότι τα αποτελέσματα της έρευνας τα διαμορφώσαμε εμείς, ενώ προέρχονταν από απαντήσεις πάνω από 200 τυχαίων συμπολιτών μας.

Στη συνέχεια, διαφωνήσαμε ανοιχτά με τον τρόπο που κινήθηκαν οι υποψήφιοι από το χώρο του ΠΑΣΟΚ, δεχόμενοι ένα αμφιβόλου εγκυρότητας γκάλοπ, που θα επέβαλε τον υποψήφιο δήμαρχο από το κόμμα τους. Σε μια εποχή που ο κόσμος είναι αγανακτισμένος με τα δύο μεγάλα κόμματα, διάλεξαν να προτείνουν υποψήφιο, χρησιμοποιώντας αναχρονιστικές μεθόδους κεντρικού ελέγχου των πάντων, αποκομμένοι από τους πολίτες και κάνοντας την άστοχη πρόβλεψη ότι αυτοί θα ακολουθούσαν πιστά, όπως γινόταν κάποτε. Αυτοί πήραν ήδη το μήνυμά τους από χθες...

Στο χώρο της ΝΔ, τα πράγματα ήταν ακόμα πιο κλειστά, καθώς η επιλογή υποψηφίου έγινε με τη μέθοδο της "επετηρίδας", επιλέγοντας μάλιστα έναν επικεφαλής ήδη φθαρμένο από τα 8 χρόνια της παρουσίας του σε υψηλόβαθμες θέσεις του Δήμου, που ήταν δύσκολο να πείσει τους πολίτες ότι είχαν κάτι καινούριο να περιμένουν απ' αυτόν, παρά την υπερβολική στήριξη από σημαντική μερίδα των τοπικών ΜΜΕ. Ακόμα και οι υποστηρικτές του ξέρουν ότι οι πιθανότητες επικράτησής του στο δεύτερο γύρο είναι ελάχιστες.

Κοινό λάθος και των δύο παρατάξεων λοιπόν, ήταν ότι λογάριαζαν χωρίς τον ξενοδόχο. Ο κόσμος ζητούσε αλλαγή, δεν ανεχόταν να διαχειρίζονται τις τύχες του τόπου του με τις ίδιες παλιές κι αποτυχημένες συνταγές και με την πρώτη ευκαιρία που θα παρουσιαζόταν, θα έφευγε απ' το "μαντρί".
"Σταματήστε να διαχειρίζεστε τις τύχες του τόπου μας χωρίς να μας λογαριάζετε" ήταν το βασικότερο μήνυμα των χθεσινών εκλογών στο Δήμο Σικυωνίων.

Ο Σπύρος Σταματόπουλος δεν είναι μεσσίας. Ο καθένας μπορεί να συμφωνεί ή να διαφωνεί με τις θέσεις του και την  παρουσία του. Κατάφερε όμως με αρκετά ικανοποιητικό τρόπο να εκφράσει αυτή τη φωνή του κόσμου, που οι υπόλοιποι αγνόησαν. Πρόβαλε το αυτονόητο, που οι πολίτες είχαν βαρεθεί να μη γίνεται και να μην καταλαβαίνουν το γιατί. Στελέχωσε ένα ψηφοδέλτιο με πολίτες, που στην πλειοψηφία τους ήταν άφθαρτα πρόσωπα και χωρίς "σκιές" γύρω τους. Με άτομα που δεν τον ακολούθησαν επειδή προέβλεπαν ότι θα νικήσει κι έτσι θα έχουν μια εξασφαλισμένη θέση και τη νέα τετραετία. Και το πιο πιθανό είναι ο κόσμος να του δώσει την επόμενη Κυριακή την εντολή να αλλάξει σελίδα στο δήμο μας.

Δημήτρης Ηλιόπουλος