Τρίτη 9 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΡΔΗ ΚΑΙ ΖΗΜΙΕΣ

(Πρώτες σκέψεις της επόμενης μέρας)


Κυριακή,7-11-2010. Τέλος της πρώτης εκλογικής αυτοδιοικητικής αναμέτρησης στον νέο Δήμο Σικυωνίων , υπό το βλέμμα του Καλλικράτη. Τι έφερε; Ποιοι οι κερδισμένοι; Ποιοι οι χαμένοι; Και κυρίως ΓΙΑΤΙ; Αν αφήσουμε στο εκλογικό αποτέλεσμα να «μιλήσουν» μόνο οι αριθμοί, «γυμνοί» από τις αιτίες που τους γέννησαν, τότε φίλοι συμπολίτες κινδυνεύουμε να χάσουμε και τις κοινωνικές «επενδύσεις» από τα εκλογικά κέρδη των νικητών, γιατί είναι αυτά που θα παράγουν την «υπεραξία» στην ανάπτυξη του δήμου, αλλά και το κέρδος  από την εμπειρία και αξιολόγηση της ήττας των ηττημένων.
Μετά την «ώρα της κάλπης» λοιπόν, ήρθε η «ώρα να κλείσουμε ταμείο», καταγράφοντας όχι μόνο τα ποσοτικά χαρακτηριστικά της όποιας νίκης και ήττας που μεταφράζονται σε πρόσωπα και αριθμούς, αλλά κυρίως τα ποιοτικά χαρακτηριστικά τους, αυτά που δεν απεικονίζονται σε συγκεκριμένα πρόσωπα, αλλά δίνουν πρόσωπο στους αριθμούς. Έχουμε και λέμε, λοιπόν.
  • Ο μεγάλος κερδισμένος ποσοτικά (και όχι μόνο σε επίπεδο δήμου, αλλά και Περιφέρειας και Πανελλαδικά) , που πολλοί φαίνεται να αγνοούν ή να παραφράζουν  σκόπιμα κατά πως τους συμφέρει , η εκκωφαντική ΑΠΟΧΗ του 40% περίπου των ψηφοφόρων του δήμου μας  ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ από όσους εμπιστευτήκαμε μέχρι σήμερα να μας διοικήσουν και κατάφεραν να οδηγήσουν τον τόπο που ζούμε σε μαρασμό,  ΑΠΕΧΘΕΙΑ προς ένα σαθρό αυτοδιοικητικό σύστημα, παρατημένο στο έλεος κομματικών ( ενίοτε υπόγειων) μηχανισμών και εύκολη λεία στις ορέξεις ευκαιριοκρατών «πολιτικών καριέρας» και «επαγγελματιών πολιτικών». ΘΥΜΟ ΚΑΙ ΑΓΑΝΑΚΤΗΣΗ προς όσους εκμεταλλεύτηκαν την ψήφο μας για να μας φορτώσουν τις οικονομικές συνέπειες των λαθών τους (βλέπε μνημόνιο), αλλά και σε όσους τους δικαιολογούν και τους ανέχονται, πάντως σε καμιά περίπτωση δεν είναι αδιαφορία και καλά θα κάνει να μην το αγνοήσει κανένας , να μην το παραφράσει σκόπιμα και πολύ περισσότερο να το «ξεπεράσει» την επαύριο των εκλογών με ένα «Ευτυχώς, οι ψηφοφόροι δεν παρασύρθηκαν από το αντιμνημονιακό παραλήρημα…και απεφεύχθη η πολιτική κρίση!!!!!!»(Πρωθυπουργός Γ.Παπανδρέου). Μην παίζετε με τα νεύρα των ψηφοφόρων σας κύριοι πολιτικοί! Το κακό με την αποχή είναι ότι ακούς τον εκκωφαντικό της θόρυβο, αλλά δεν βλέπεις ούτε από ποιους προέρχεται, ούτε πως δημιουργείται, είναι επομένως εύκολο να «σπεκουλάρουν» την αιτία της όσοι έχουν «χ…..νη» τη φωλιά τους! (πανελλαδικά είδαμε και ποσοστά του 50%) από την αυτοδιοικητική εκλογική διαδικασία. Όσο και να διαφωνεί κανείς με την θέση της αποχής, ας μην κάνουμε το μέγα λάθος να κλείσουμε τα μάτια σε ότι ποιοτικό χαρακτηριστικό «κρύβει» πίσω της.
  • Κερδισμένος ποσοτικά ο συνδυασμός του Δήμαρχου του πρώην δήμου Φενεού κ. Σπ.Σταματόπουλου  ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΝΕΩΝ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ , που είχε το…. «θράσος» να ζητήσει την ψήφο των πολιτών του νέου Καλλικρατικού δήμου, αγνοώντας το χρίσμα ή την στήριξη του κομματικού κατεστημένου και των μηχανισμών του αλλά  και τα κακόβουλα σχόλια και διαμαρτυρίες των «αριστοκρατών της πεδιάδας»
  • Κερδισμένοι οι πολίτες που καταδίκασαν με την ψήφο τους τις «συμφωνίες κυρίων» σε κατευθυνόμενα ψηφοδέλτια, στη βάση της αλίευσης ψήφων και όχι αρχών και θέσεων
  • Χαμένοι όσοι υποτίμησαν τους πολίτες υποβιβάζοντάς τους σε «αμνούς» , υπερτιμώντας παράλληλα την δική τους ικανότητα να τους χειραγωγούν πολιτικά.
  • Χαμένοι όσοι δεν είχαν την διορατικότητα αλλά και την ικανότητα να «διαβάζουν» τα σημάδια των αλλαγών των καιρών και των δυναμικών των κοινωνιών
  • Κερδισμένη η τοπική αυτοδιοίκηση από την πρώτη μετά από πολλά χρόνια ήττα του κομματισμού στις αυτοδιοικητικές εκλογές   στο δήμο μας
  • Κερδισμένη η τοπική κοινωνία ,αφού η απεμπλοκή της από τα βαρίδια της κομματικής εξάρτησης μπορεί να ελπίζει στο άνοιγμα πεδίου ενεργοποίησης και δράσης
Θα οριστικοποιηθούν τα παραπάνω κέρδη  την επόμενη Κυριακή στην μάχη των δύο πρώτων σε ψήφους συνδυασμών του κ. Σπ. Σταματόπουλου και του κ. Χρ. Ζαχαριά; Πιστεύω και ελπίζω πως ναι.
Θα κερδίσει η τοπική μας κοινωνία την ανάπτυξη που της αξίζει; Αυτό μένει να αποδειχθεί στο μέλλον, (άμεσο και απώτερο) γιατί είναι από τα κέρδη που δεν φαίνονται αμέσως, αλλά και που είναι απαραίτητη η καθημερινή πάλη και το ενδιαφέρον των πολιτών γι αυτά, αντί να τα εναποθέτουμε ως λευκή επιταγή.
Ας διδαχτούμε από το παρελθόν, φίλοι συμπολίτες, για να διασφαλίσουμε το μέλλον μας

Κ. Μαυραγάνη