Πέμπτη 25 Νοεμβρίου 2010

ΚΕΝΤΡΟ ΥΓΕΙΑΣ ΚΙΑΤΟΥ: ΑΘΕΡΑΠΕΥΤΑ ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΝΑΖΗΤΟΥΝ ΛΥΣΕΙΣ



Το φιλόδοξο εγχείρημα των κέντρων υγείας, χρόνο με τον χρόνο φθίνει, με αποτέλεσμα η πρωτοβάθμια φροντίδα του πολίτη , να περνά από σαράντα κύματα. Δυστυχώς το ίδιο ισχύει και για το δικό μας Κ.Υ ,όπου παρά τις φιλότιμες προσπάθειες του νοσηλευτικού προσωπικού και των εργαζομένων, τα προβλήματα αντί να λύνονται συνεχίζουν να εμφανίζονται σαν τη Λερναία Ύδρα. 
Τουτέστιν, ενώ προβλέπονται οκτώ οργανικές θέσεις (παθολογίας), αυτή τη στιγμή δεν έχει καταληφθεί  καμία. Για την ακρίβεια δεν έχουν προκηρυχθεί καν. Από παιδιάτρους, ενώ προβλέπονται τέσσερις θέσεις, υπάρχει μόνο ένας παιδίατρος. Από οδοντίατρους επίσης προβλέπονται τέσσερις θέσεις, μόνο ένας παρέχει υπηρεσίες. Από ειδικευόμενους, προβλέπονται δύο θέσεις, όπου ήδη είναι καλυμμένες , αλλά η μία θα καταργηθεί οσονούπω. Τώρα στο Κ.Υ υπάρχουν επτά γιατροί εκ των οποίων οι τρείς είναι γενικής ιατρικής. Όπως καταλαβαίνετε, οι τρείς γιατροί δεν μπορούν να καλύψουν τις ανάγκες, καθώς δουλεύουν κυκλικό ωράριο και αντιμετωπίζουν παράλληλα  πολλά επείγοντα περιστατικά και άλλα προβλήματα, ενώ στο κομμάτι της συνταγογράφησης περιλαμβάνεται πλέον και το Ι.Κ.Α. 
Όσο για τις βάρδιες και τις εφημερίες, καλύπτονται από τους γιατρούς των περιφερειακών ιατρείων που υπάγονται στο Κ.Υ. Αν θυμηθούμε ότι κάποτε (όταν ιδρύθηκαν τα Κ.Υ) οι προβλεπόμενες θέσεις  ήταν, δέκα νοσηλευτές, δέκα επισκέπτες υγείας, τρείς μαίες, μαζί με κάποιες άλλες οργανικές θέσεις, σύνολο πενήντα δύο! όπου δυστυχώς όσο όμορφο ακουγόταν σαν ιδέα, τελικά στην πράξη δεν έγινε ποτέ πραγματικότητα. Οι εργαζόμενοι τώρα στο Κ.Υ είναι μόλις δέκα οκτώ εκτός των ιατρών. Υπάρχουν θάλαμοι βραχείας νοσηλείας που δεν έχουν λειτουργήσει ποτέ και δεν ισχύει μόνο για το Κ.Υ Κιάτου αλλά για όλα τα Κ.Υ του νομού μας. Όπως και προσλήψεις προσωπικού που δεν έγιναν ποτέ! 
Ο σύλλογος εργαζομένων του Κ.Υ  σε κάθε νέο Δ.Σ  γνωστοποιεί και προβάλλει τα προβλήματα, αλλά μιάς και ανήκει διοικητικά στο Γενικό Νοσοκομείο Κορίνθου επαφίεται στις διαθέσεις  του εκάστοτε Δ.Σ του Γ.Ν.Κ και φυσικά των managers πού λειτουργούν τελείως τεχνοκρατικά και με καθαρά οικονομικά κριτήρια σαν να διαχειρίζονται μία ανώνυμη εταιρεία. Όπως ήδη γίνεται με εταιρείες security αλλά ακόμα και στον τομέα της καθαριότητας και του φαγητού όπου τα έχουν εκχωρήσει  σε ιδιωτικές εταιρείες. Ίσως στο άμεσο μέλλον συμβεί και στα Κ.Υ η εκχώρηση κάποιων υπηρεσιών σε ιδιώτες , οπότε καταλαβαίνετε! 
Πρόβλημα μεγάλο υπάρχει και στο κομμάτι της συντήρησης του κτηρίου (βάψιμο, επισκευές κ.α)όπως και σε νοσοκομειακή ύλη ενώ ο κλίβανος δεν λειτουργεί με αποτέλεσμα τις γάζες να τις αποστειρώνουν στο Γ.Ν.Κ. Μέχρι και έλλειψη σε γραφική ύλη υπάρχει, όπου οι εργαζόμενοι βάζουν ενίοτε από την τσέπη τους για να ανταποκριθούν στα ουσιώδη. Η καθαριότητα και συντήρηση των εξωτερικών χώρων είναι αρμοδιότητα του Δήμου, που ναι μέν ανταποκρίνεται, αλλά δε χρειάζεται να φτάσουν τα χορτάρια ένα μέτρο για να τα κόψουν! Τέλος πάντων αυτό είναι το λιγότερο. Ευτυχώς που υπάρχει ο σύλλογος Ελληνο-αυστραλών με τις σημαντικές δωρεές που κάνει κατά καιρούς στο Κ.Υ , όπως το εμφανιστήριο του ακτινολογικού αξίας 12.000 ευρώ. Επίσης συμπολίτες μας έχουν κάνει δωρεά τους πάγκους στο μικροβιολογικό εργαστήριο. Στο μείζον θέμα του ακτινολογικού (όπου οι εργαζόμενοι αναγνωρίζουν το πρόβλημα που έχει δημιουργηθεί ευελπιστώντας σε άμεση λύση) οι λύσεις που διαφαίνονται είναι οι εξής: 
1) παραμένουν ως έχουν τα πράγματα με τους δύο παρασκευαστές να διατηρούνται στο πόστο τους και να εξυπηρετούν το κοινό και εξ όσων γνωρίζω δεν έχει προκύψει πρόβλημα εξυπηρέτησης ασθενών 
2) προκηρύσσονται θέσεις για διορισμό νέου ακτινολόγου 
3) έρχεται δεύτερος τεχνολόγος-ραδιολόγος. Δυστυχώς όμως δεν προβλέπονται άλλες  θέσεις  με αποτέλεσμα να έχει δημιουργηθεί θέμα, λές και το πρόβλημα είναι μόνο το ακτινολογικό και δεν είναι εν γένει το Κ.Υ  πού νοσεί!!! 
Άλλο ένα θέμα που προκύπτει τώρα, αφορά το μέλλον των Κ.Υ που υπάγονται στο Γ.Ν.Κ όπως και των περιφερειακών ιατρείων  τα οποία φεύγουν διοικητικά από το Γ.Ν.Κ και θα ανήκουν πλέον στους Δήμους λόγω Καλλικράτη, καθ’ήν ώρα ακούγονται διάφορα (έστω και ανεπίσημα) για κλείσιμο κάποιων Κ.Υ  και συγχωνεύσεων περιφερειακών ιατρείων. Τα πάγια έξοδα (Δ.Ε.Η, Ο.Τ.Ε, ενοίκια ιατρείων κ.α )καλύπτονταν μέχρι τώρα από το Γ.Ν.Κ .Το καθεστώς αλλάζει και η διαχείρηση περνάει στους νέους Δήμους. 
Τι μέλλει γενέσθαι, κανείς δεν γνωρίζει. για τα προβλήματα των Κ.Υ, σύμφωνα με τις νέες προδιαγραφές του Καλλικράτη. Ένα ακόμα στοίχημα που ποντάρουμε στην υγεία μας. Το πλέον καυτό θέμα, που αντιμετωπίζεται με ελαφρότητα από το Κράτος!!!!!


Κ.Δ.Καραμπέτσος