Σάββατο 27 Νοεμβρίου 2010

Συνέντευξη με το Γιάννη Γεωργόπουλο, πρόεδρο του Συλλόγου Φίλων Αρχ. Θεάτρου Σικυώνας "Ο Επιγένης"

Ο κ. Γεωργόπουλος προλογίζει εκδήλωση μπροστά στο Αρχ. Θέατρο Σικυώνας
Στις 18 Δεκέμβρη 2010 θα πραγματοποιηθεί στο Ίδρυμα Ευγενίδη στην Αθήνα (Λ. Συγγρού 387 στο Παλαιό Φάληρο) μία πολύ σημαντική επιστημονική ημερίδα για την Αρχαία Σικυώνα και το Αρχαίο μας Θέατρο.

Την ημερίδα διοργανώνει ο Σύλλογος των Φίλων του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ» σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας και τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος στην αρχαία Σικυώνα, επίκουρο καθηγητή του τμήματος Ιστορίας, Αρχαιολογίας και Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας Γιάννη Λώλο που έχει συμμετάσχει μέχρι σήμερα σε διάφορες αρχαιολογικές ανασκαφές στην Ελλάδα και την Ιταλία, ενώ στην περιοχή της Σικυώνας δραστηριοποιείται ερευνητικά από το 1996.

Για την ημερίδα και την δράση του Συλλόγου ΕΠΙΓΕΝΗΣ μας έδωσε απαντήσεις σε ερωτήσεις της εφημερίδας μας ο Πρόεδρός του κ. Γιάννης Γεωργόπουλος


1.Κύριε Γεωργόπουλε, που βρίσκεται αυτή τη στιγμή η υπόθεση της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας;

"Η υπόθεση της ανάδειξης του Αρχαίου Θεάτρου Σικυώνας βρίσκεται αποκλειστικά στα χέρια μας , δηλαδή στα χέρια των Σικυωνίων Πολιτών. Τα δέκα χρόνια απραξίας ( με μοναδική εξαίρεση την αποκατάσταση της μιας θολωτής διόδου ) που έχουν μεσολαβήσει από την απόφαση του ΚΑΣ που στην ουσία έκλεισε το αρχαίο θέατρο είναι η πλέον χαρακτηριστική απόδειξη της αδιαφορίας των αρμόδιων φορέων για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου αλλά και της Αρχαίας Σικυώνας ευρύτερα. Η πρόσφατη αλλαγή της Δημοτικής Αρχής αποτελεί αυτή την στιγμή το πλέον αισιόδοξο δεδομένο για την ανατροπή αυτής της διαπίστωσης.
Εμείς από την μεριά μας θα συνεχίσουμε τις προσπάθειές για να κρατηθεί το πρόβλημα στην επικαιρότητα, όμως πολύ σημαντικό θα είναι το να αγκαλιάσουν ΟΛΟΙ οι συμπολίτες μας τον στόχο για την ανάδειξη του Αρχαίου Θεάτρου μας αλλά και όλων των αρχαιολογικών θησαυρών που θα αναδείξουν την Αρχαία Σικυώνα.
Η αείμνηστη Μελίνα Μερκούρη είχε πει χαρακτηριστικά «Η Ελλάδα πρέπει να πρωταγωνιστεί για τον Πολιτισμό, αυτό είναι η κληρονομιά της, αυτό είναι η περιουσία της και αν το χάσουμε αυτό δεν είμαστε κανείς»"

2. Ποιές ενέργειες έχουν γίνει μέχρι στιγμής από τον ΕΠΙΓΕΝΗ για την ανάδειξη του Αρχαιολογικού χώρου της Αρχαίας Σικυώνας και ποιά είναι τα επόμενα βήματα του Συλλόγου ΕΠΙΓΕΝΗΣ προς την κατεύθυνση αυτή

"Οι μέχρι στιγμής ενέργειες αρχικά της διαδικτυακής Ομάδας μας «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ» και στην συνέχεια του «ΕΠΙΓΕΝΗ» που είναι στην ουσία η μετεξέλιξη της διαδικτυακής ομάδας ξεκίνησαν πέρυσι τον Σεπτέμβριο με συνεχείς οχλήσεις των αρμοδίων φορέων από Υπουργείο μέχρι Δήμο. Αρχικά πετύχαμε να γίνει ευρεία συζήτηση προ ημερησίας διατάξεως για το Αρχαίο Θέατρο στο Δημοτικό Συμβούλιο, η συζήτηση αυτή οδήγησε στην δημιουργία μιας επιτροπής φορέων για το Αρχαίο Θέατρο πλην όμως η επιτροπή αυτή συνεδρίαση μία και μοναδική φορά μετά από μήνες για να διαπιστώσει ότι … δεν είχε απαρτία. Ακολούθως πήραμε τα πράγματα στα χέρια μας και διοργανώσαμε με μεγάλη επιτυχία την πρώτη μας εκδήλωση μπροστά στο Αρχαίο μας Θέατρο στις 23 Μαΐου 2010 όπου και ανακοινώσαμε την ίδρυση του Συλλόγου των Φίλων Αρχαίου Σικυώνας «Ο ΕΠΙΓΕΝΗΣ». Τον Ιούνιο 2010 συμμετείχαμε στο Συνέδριο που διοργανώθηκε στην αίθουσα της Γερουσίας στην Βουλή με θέμα «Πολιτισμός και Τουρισμός μία νέα προσέγγιση» εκεί αν και δεν μπορέσαμε να συμμετάσχουμε με ομιλία γιατί όταν το πληροφορηθήκαμε το πρόγραμμα είχε οριστικοποιηθεί, τελικά στην παρέμβαση μας την ώρα της συζήτησης, ζητήσαμε να τοποθετηθούν οι σύνεδροι στο θέμα της άνισης κατανομής των πολυδιαφημιζόμενων τότε 31 εκ. ευρώ που προγραμματίζονταν για 25 αρχαία θέατρα, ρωτώντας απλά αν η ιεράρχηση της σπουδαιότητας των σωζόμενων αρχαίων θεάτρων κατατάσσει το Αρχαίο θέατρο Σικυώνας στις τελευταίες θέσει με ένα ηλεκτρονικό κουμπαρά στο σωματείο «ΔΙΑΖΩΜΑ» με 1500 ευρώ!! αλλά απάντηση δεν πήραμε εκτός από την επισήμανση του προέδρου του «Διαζώματος» κυρίου Σταύρου Μπένου ότι το Αρχαίο Θέατρο Σικυώνας δεν είναι ακόμα ώριμο για χρηματοδοτήσεις. Τέλος καταθέσαμε συγκεκριμένη πρόταση για την ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας σαν τουριστικού προορισμού σε συνδυασμό με την καθιέρωση διεθνούς φεστιβάλ αρχαίου δράματος, με παράλληλη αξιοποίηση και ανάπτυξη των υφιστάμενων υποδομών (λιμάνι Κιάτου , Προαστιακός σιδηρόδρομος , νέος κόμβος για την Αρχαία Σικυώνα στον υπό κατασκευή αυτοκινητόδρομο Κορίνθου Πατρών ) στο πλαίσιο μας νέας προσέγγισης Πολιτισμού και Τουρισμού.
Η πιο πρόσφατη δράση μας αφορά την διοργάνωση της επιστημονικής ημερίδας για την Αρχαία Σικυώνα και το Αρχαίο μας Θέατρο. Από τις αρχές καλοκαιριού ήρθαμε σε επαφή με τον επιστημονικό υπεύθυνο του ερευνητικού προγράμματος για την αρχαία Σικυώνα κύριο Γιάννη Λώλο επίκουρο καθηγητή του τμήματος ιστορίας αρχαιολογίας και κοινωνικής ανθρωπολογίας του Πανεπιστήμιου Θεσσαλίας και αφού καταλήξαμε στην απόφαση να προχωρήσουμε στην διοργάνωση της ημερίδας δρομολογήσαμε τις πολύπλοκες και χρονοβόρες διαδικασίες προετοιμασίας της."


3. Τι προσδοκάτε από την συγκεκριμένη Ημερίδα;

"Η μεγάλη εμπειρία και το κύρος των ομιλητών και η αναμενόμενη συμμετοχή σημαντικών προσωπικοτήτων του Πολιτισμού μας δημιουργεί την προσδοκία για την εξαγωγή πολύτιμων συμπερασμάτων και την δρομολόγηση διαδικασιών για την ανάδειξη της Αρχαίας Σικυώνας και του Αρχαίου μας Θεάτρου."
4. Γιατί επιλέχθηκε για τη διεξαγωγή της Ημερίδας η αίθουσα του ΕΥΓΕΝΙΔΕΙΟΥ ΙΔΡΥΜΑΤΟΣ στην Αθήνα, αντί μιας αίθουσας στην περιοχή μας;

Απόφασή μας ήταν η διοργάνωση να γίνει στην πρωτεύουσα προκειμένου να υπάρξει όσο το δυνατόν πιο σημαντική συμμετοχή ομιλητών και παράλληλα να δοθεί μεγάλη δημοσιότητα στο γεγονός . Απευθυνθήκαμε στο διεθνούς κύρους Ίδρυμα Ευγενίδη που διαθέτει κορυφαίους συνεδριακούς χώρους και υποδομές που ανταποκρίθηκε αμέσως θετικά στο αίτημα μας , χωρίς καμία οικονομική απαίτηση και έτσι αφού συγκεκριμενοποιήσαμε την ημερομηνία δρομολογήσαμε τις διαδικασίες της διοργάνωσης. Μάλιστα ξεκινάμε την ημερίδα στις 11 το πρωί για να μπορέσουν να έρθουν όσο το δυνατόν περισσότεροι συμπολίτες μας που θα χρειαστεί να ταξιδεύσουν στην Αθήνα εκείνη την ημέρα.
Πιστεύουμε ότι η επιλογή μας αυτή θα βοηθήσει στην ανάδειξη του προβλήματος και στην εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων ώστε να μην αργήσει πολύ η ημέρα που «ΘΑ ΑΝΟΙΞΟΥΜΕ ΤΟ ΑΡΧΑΙΟ ΘΕΑΤΡΟ ΣΙΚΥΩΝΑΣ»

Ευχόμαστε και εμείς από τη μεριά μας η υπόθεση του Αρχαιολογικού χώρου της Σικυώνας να πάρει το δρόμο της
"Ο επιστημονικά υπεύθυνος για το ερευνητικό πρόγραμμα στην περιοχή, επίκουρος καθηγητής κ Λώλος, με όλους τους συνεργάτες του πρέπει να προχωρήσουν το σπουδαίο έργο της ανασκαφής , συντήρησης και ανάδειξης των αρχαιολογικών ευρημάτων , αλλά στην κατεύθυνση αυτή πρέπει να υποστηριχτούν κατάλληλα από την πολιτεία με την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή. Σημαντική όμως είναι και η με κάθε τρόπο στήριξη από εμάς τους Σικυώνιους πολίτες αυτής της υπόθεσης, της ΔΙΚΗΣ ΜΑΣ ΥΠΟΘΕΣΗΣ. Και σαν πρώτη ενέργεια, ας ανταποκριθούμε όσοι μπορούμε και ευαισθητοποιούμαστε, στο κάλεσμα του οργανωτή-φορέα της ημερίδας ΕΠΙΓΕΝΗ να στηρίξουμε είτε ως εθελοντές, είτε ως χορηγοί με την οικονομική συνδρομή μας την πραγματοποίηση της ημερίδας"