Παρασκευή 26 Νοεμβρίου 2010

Απάντηση καμιά για τον Περιφερειακό Σχεδιασμό για τα Απορρίμματα

Σε όλους τους αρμόδιους φορείς της Περιφέρειας Πελοποννήσου, της Νομαρχίας Κορινθίας, της ΤΕΔΚ, αλλά και σε όλους τους υποψήφιους συνδυασμούς για την Περιφέρεια και τον Δήμο Σικυωνίων, στείλαμε 11 κοινωνικοί φορείς στις 13-10-2010 το ψήφισμα μας για τις προτάσεις του Περιφερειακού Σχεδιασμού για την διαχείριση των απορριμμάτων, σύμφωνα με το οποίο εκδηλώναμε την αλληλεγγύη μας στην απόφαση του Δημοτικού συμβουλίου του Δήμου μας και την αντίθεσή μας στην πρότασή της συγκέντρωσης όλων των απορριμμάτων της Δυτικής Κορινθίας στον ΧΥΤΑ του Κιάτου και καλούσαμε όλους τους αποδέκτες να πάρουν θέση.
Πάνω από ένας μήνας πέρασε, βουβαμάρα από τον (απερχόμενο) Περιφερειάρχη που δεν μας …τίμησε με την απάντησή του αλλά και τους άλλους αρμόδιους της Νομαρχίας και της Περιφέρειας. Δεν έλαβαν το ψήφισμα; Φταίξανε οι εκλογές που μονοπώλησαν το ενδιαφέρον τους; Περίμεναν τους νέους ηγέτες της Περιφέρειας και των Δήμων; Δεν ήθελαν να δεσμευτούν; Απαντήσεις (γενικές στο θέμα της διαχείρισης των απορριμμάτων αλλά χωρίς αναφορά στο τοπικό πρόβλημα της χρήσης του ΧΥΤΑ Κιάτου) πήραμε μόνο από τους Περιφερειακούς Συνδυασμούς ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑ ΤΟΥ ΜΟΡΙΑ και ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ. Κάτι είναι κι αυτό!
Η λύση που προτείνει η ΑΓΩΝΙΣΤΙΚΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ, μέσα στην ανακοίνωση που μας έστειλε, συνοψίζεται στα παρακάτω:
«Η προσπάθεια εγκατάστασης, «δεματοποιητή», πότε στο χώρο του βιολογικού καθαρισμού Κορίνθου, πότε στου Κιάτου ή και στους δύο, στους οποίους θα μεταφέρονται όλα τα απορρίμματα των δήμων, μέχρι να κατασκευαστεί εργοστάσιο διαχείρισης απορριμμάτων στο «τριεθνές» Αργολίδας, Κορινθίας, Αρκαδίας είναι πρωτοφανής, ανεύθυνη, αδιέξοδη, επικίνδυνη και παράνομη.
Για την Α.Σ.Π. λύση στο πρόβλημα μπορεί να δώσει μια άλλη Εναλλακτική πολιτική που δεν θα εμπορευματοποιεί τη διαχείριση των απορριμμάτων αλλά θα στοχεύει μέσα από την ευαισθητοποίηση- συμμετοχή των πολιτών
• στην ανακύκλωση με διαλογή στην πηγή
• στην λιπασματοποίηση- κομποστοποίηση
• στην Υγειονομική Ταφή των Υπολειμμάτων (δηλ. του 10% του συνόλου- Χωρίς επιβάρυνση για το περιβάλλον), με χωροθέτηση ΧΥΤΥ μέσα από κοινωνική διαβούλευση και διαφάνεια στη λήψη των αποφάσεων εκ μέρους των αρμοδίων.»
Στο ίδιο μήκος κύματος κινείται και η πρόταση της ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗΣ ΣΥΜΠΟΛΙΤΕΙΑΣ
Οι πληροφορίες μας πάντως από το «μέτωπο» της Περιφέρειας λένε ότι ο κ. Χατζημιχάλης θα προχωρήσει στην έγκριση και εφαρμογή του νέου ΠΕΣΔΑ, παρ' όλες τις ενστάσεις της τοπικής μας κοινωνίας για την χρήση του ΧΥΤΑ Κιάτου ως Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ενώ κάθε προσπάθεια να ενημερωθούμε από τον νυν Περιφερειάρχη κατέστη άκαρπη. Φαίνεται ότι δεν είναι και πολύ υπέρ της συνεργασίας με την κοινωνία και τους φορείς της, τους οποίους καταφανώς αγνοεί!
Ακόμα κι αν αυτές οι πληροφορίες αποδειχτούν έγκυρες, εμείς από τη μεριά μας δεν θα το αφήσουμε έτσι. Θα προσπαθήσουμε να πάρουμε απάντηση και θα παλέψουμε, τοπική κοινωνία και Δήμος, η απάντηση αυτή να είναι προς όφελος του Δήμου μας, είτε με τον απερχόμενο, είτε με τον νέο Περιφερειάρχη!