Σάββατο 19 Φεβρουαρίου 2011

Συνενώσεις - Συγχωνεύσεις Σχολείων Πρωτοβάθμιας - Δευτεροβάθμιας για το Σχολικό Έτος 2011 - 2012.

Αγαπητοί φίλοι.

Επειδή έχει γίνει μεγάλο θέμα, είναι άλλωστε, η συνένωση σχολείων, μέσω κατάργησης άλλων, και η ίδρυση νέων και από τη θεσμική μου θέση έχω να σας δηλώσω ότι ως Ένωση Γονέων του Δήμου μας,

1. Δεν επιθυμούμε την κατάργηση κανενός σχολείου.

2. Θέλουμε την αναβάθμιση των υπαρχόντων, τουλάχιστον 4θεσιων και πάνω σχολείων και τη διατήρηση όπως επικαλείται το υπουργείο των μικρότερων με τοπικές ιδιαιτερότητες. (Δύσβατων, απομακρυσμένων).

3. Το μόνο μέλημά μας είναι η καλύτερη και αναβαθμισμένη παροχή εκπαίδευσης των παιδιών μας, και σε επίπεδο τέτοιο ώστε να υπάρχει ισομερής, ισόνομη και με πλείστες όσες ενέργειες μπορούν να αποφέρουν το σκοπό αυτό.

Ωστόσο, το Υ.Π.Δ.Β.Μ.Θ. επιθυμεί με "βιτρίνα" κατ' εμέ , την ποιοτική αναβάθμιση της παρεχόμενης εκπαίδευσης, (και μακάρι να βγω εγώ και όσοι το πιστεύουμε αυτό, ψεύτες), την μείωση των πολυέξοδων σχολείων σε σχέση με το μαθητικό τους δυναμικό. Δηλαδή, είναι ασύμφορο να πληρώνεται δάσκαλος ή δάσκαλοι, αλλά και τα λειτουργικά έξοδα, σε σχολεία που φοιτούν από εξαιρετικά λίγοι έως λίγοι μαθητές. Αυτό κατά την άποψή μου αν είχε ως αντίποδα, και ουσιαστικά συνδυαστική και πρακτικά άμεσα εφαρμοστέα πρόταση, θα με εύρισκε απόλυτα σύμφωνο. Και σαν αντίποδα εννοώ τις καλύτερες υποδομές, κτιριακών, υλικοτεχνικών και εποπτικών μέσων και όχι την υπό μελέτη ή τις υπό τροποποίηση στο μέλλον συνθηκών, ικανών για την επίτευξη του θετικού αποτελέσματος.

Με δεδομένο ότι με τον νόμο 3852/2010 (Καλλικράτης), όλα τα της εκπαίδευσης περιέρχονται στον κάθε Δήμο, αυτό εκ των πραγμάτων είναι ανέφικτο να συμβεί, (οικονομική κρίση, μνημόνιο), γιατί απλά δεν υπάρχουν οι πόροι εκείνοι που θα δώσουν και την εκτελεστική πληρότητα στους Δήμους, για να επιτελέσουν άρτιο έργο. (Κατασκευή νέων σχολικών σύγχρονων μονάδων, επισκευών και προσθηκών σε ήδη υπάρχοντα, κόστος μεταφοράς μαθητών, κ.α.)

Στο έγγραφο του υπουργείου με αρ. πρ. 11136/Δ4/27-1-11, χαρακτηρισμένο ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΑ ΕΠΕΙΓΟΝ, αλλά και με επιστολή που απέστειλε η κυρία υφυπουργός κυρία Χριστοφιλοπούλου, σε όλους τους Δήμους, στην ουσία ζητά την εμβάπτιση - των προειλημμένων αποφάσεων - στην κολυμβήθρα του Σιλωάμ, που δεν είναι άλλη από το σύνολο των επόμενων:

Της Διαβούλευσης δηλαδή, που διήρκεσε μόλις 4 ημέρες, της απόφασης των τοπικών κοινωνιών, των Δημοτικών Συμβουλίων και των Διευθύνσεων των Εκπαιδεύσεων ανά νομό και Περιφέρεια . (Ειδικά οι Διευθύνσεις έχουν να προτείνουν από τη μία, αλλά από την άλληπρέπει και να επιβάλουν τις άνωθεν εντολές που τους εντέλλονται με έγγραφα ή συνήθως με μη έγγραφα - προφορικές ενημερώσεις, επιμορφώσεις.)

(Θα υπάρξει άραγε ανά την Ελλάδα, σύλλογος γονέων, ή τοπική κοινότητα ή Δήμος που δεν θα αντιταχθεί;)

Είναι λογική λοιπόν η αντίδραση όλων των τοπικών κοινοτήτων, γιατί επιφέρει την αναστάτωση που αυτή πηγάζει από το σχέδιο του εξωραϊσμού τους. Γιατί όπου δεν υπάρχει, ή υπάρχει ελλιπής εκπαίδευση, καταδικάζει την εκάστοτε κοινωνία, σε αμάθεια ή ημιμάθεια, και καταρρακώνεται και αποσυντίθεται ο ίδιος ο κοινωνικός ιστός της, μέχρις σημείου υποτέλειας ή αφανισμού. Δημιουργώντας πολίτες πολλαπλών ταχυτήτων, και ιδιαιτέρως στην επαρχία, μικρών ως μηδενικών, ταχυτήτων! Δημιουργώντας πολίτες άβουλους, έχοντες χαμηλή αυτοεκτίμηση και κατά συνέπεια εύκολους σε αποδοχή του όποιου καλού ή κακού τους επιβάλλεται, από τους εκάστοτε υπερκείμενους που ασκούν εξουσία και των εκφραστών τους! (Κατευθυνόμενα Μ.Μ.Ε. επί παραδείγματι).

Για όλα αυτά δεν θέλουμε να έχουν τα παιδιά των ορεινών και ημιορεινών διαμερισμάτων, ούτε στο ελάχιστο, διαφοροποίηση της εκπαίδευσης - και δη φθίνουσα - σε σχέση με τα παιδιά του αστικού κέντρου. (Κιάτο).

Ο νόμος Ραγκούση που υποβλήθηκε και λειτουργεί σε όλο το Δημόσιο Τομέα, το γνωστό 5 προς 1, (5 συνταξιοδοτούνται, 1 προσλαμβάνεται)δεν πρέπει να έχει εφαρμογή και στην εκπαίδευση!

Δεν πρέπει να υποκύψουμε στις εντολές των κέντρων εκείνων που θέλουν τον Έλληνα, τον νέο Έλληνα, μάλλον, εύκολη βορά στο στόμα τους! Άβουλο ον, στις επαχθείς ορέξεις τους!

Θεωρώ ότι πολύ σύντομα θα ξαναζήσουμε της ημέρες του Μάη του '68, και του εγχώριου 114!

Αρκεί να είμαστε έτοιμοι, ενημερωμένοι, ενωμένοι και διεκδικητικοί, έτσι ώστε τα παιδιά μας να προλάβουν να ζήσουν - αφού ούτε οι νεότερες γενιές, στην πλειονότητά τους το κατάφεραν, ζώντας σε μία επίπλαστη ευημερία - καλύτερα!

Ζητάμε να δοθούν χρήματα το 5 - 10%, του προϋπολογισμού στην παιδεία και όχι το 2,2% του 2010!

Ζητάμε πραγματική Δημόσια Δωρεάν Παιδεία, και όχι αυτή στην οποία μας πορεύει και μας υπαγορεύει το μνημόνιο, όπου θα βάλει για πολλές φορές, ο εξαθλιωμένος πλέον οικονομικά γονιός, το χέρι στην τσέπη!

Σας ζητώ συγγνώμη για το "μαχητικό" της γραφής μου, αλλά

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΣΥΜΠΟΡΕΥΤΟΥΜΕ ΑΦΥΠΝΙΣΜΕΝΟΙ ΚΑΙ ΕΝΩΜΕΝΟΙ, για ΤΟ ΚΑΛΟ ΤΩΝ ΠΑΙΔΙΩΝ ΜΑΣ!

Δείτε στον πιο κάτω σύνδεσμο την συζήτηση - επίκαιρες ερωτήσεις βουλευτών - στη Βουλή, με κρατούσα υποσημείωση τα αδειανά έδρανα.

http://www.minedu.gov.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=2216%3Ayfvouli070211&catid=114%3Ato-ypaideias-sth-voulh-twn-ellhnwn&lang=el

Και εδώ egk_61 την εγκύκλιο του Υπουργείου Εσωτερικών με τις εκχωρούσες αρμοδιότητες, στους Δήμους. (Τέλος 6ης σελίδας και μετά).

Σημείωση : Όλο το άρθρο είναι καθαρά προσωπική τοποθέτηση μου και σε καμία των περιπτώσεων δεν δύναται να δεσμεύσει την Ένωση ή τα μέλη τόσο του Δ.Σ. ή τα λοιπά μέλη των συλλόγων που την απαρτίζουν.

Για τα links μπορείτε να τα ανοίξετε αλλά και να διαβάσετε όλο το άρθρο και να το σχολιάσετε στο blog μας, της Ένωσης Γονέων,

http://goneisikyonion.wordpress.com .

Γιώργος Κουκουμέλης