Τρίτη 8 Φεβρουαρίου 2011

ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΠΡΟΣ ΤΟΥΣ ΓΟΝΕΙΣ ΑΠΟ ΤΗ Β΄ΕΛΜΕ


Αγαπητοί γονείς,

Η φετινή σχολική χρονιά βρίσκει την εκπαίδευση να πλήττεται από τις περικοπές των δημοσιών δαπανών όσο ποτέ άλλοτε. Η εκπαιδευτική κοινότητα βρίσκεται αντιμέτωπη με μια άνευ προηγουμένου μείωση των κονδυλίων για τη δημόσια παιδεία. Η μείωση αυτή συντελείται ταυτόχρονα με τη μείωση του εισοδήματος όλων των εργαζομένων. Ο φετινός προϋπολογισμός προβλέπει δαπάνες ίσες με το 2,75% του ΑΕΠ ποσοστό ίσο με το μισό του μέσου όρου των χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Ποιες είναι οι επιπτώσεις όμως αυτές;
·           Μείωση των λειτουργικών δαπανών των σχολικών μονάδων (ανάγκες για θέρμανση, συντήρηση και εξοπλισμό σχολείων)
·           Προσπάθεια αύξησης του αριθμού μαθητών ανά τάξη
·           Κατάργηση των υποστηρικτικών θεσμών (Ενισχυτική Διδασκαλία στο Γυμνάσιο, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη στο Λύκειο)
·           Καμία επένδυση σε νέες κτιριακές υποδομές
·           Δραματική μείωση στις προσλήψεις μόνιμων καθηγητών, αλλά και μεγάλες καθυστερήσεις στην πρόσληψη των αναγκαίων αναπληρωτών
·           Συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων

Τις επιπτώσεις από τις πολιτικές αυτές θα τις βιώσουν οι μαθητές, αλλά κι εσείς οι γονείς, καθώς θα αυξηθεί η οικογενειακή δαπάνη για την εκπαίδευση των παιδιών και θα χειροτερέψει η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης, ειδικά στα παιδιά των λιγότερο προνομιούχων οικογενειών.
Στην περιοχή μας η εκπαιδευτική κοινότητα της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης αγωνίστηκε με ένταση και αποτελεσματικότητα όλη αυτό το διάστημα για να μην αυξηθεί ο αριθμός των μαθητών ανά τάξη και να μην κλείσει κανένα σχολείο. Ειδικά για το θέμα των συγχωνεύσεων είμαστε αντίθετοι σε κάθε ιδέα που οδηγεί τους μαθητές στην περιπλάνηση και τελικά στην εγκατάλειψη του σχολείου. Η εμπειρία δείχνει ότι όσο πιο μεγάλο είναι ένα σχολείο τόσο πιο δύσκολα διοικείται, όσο πιο μεγάλη είναι μια τάξη τόσο ποιο μακριά είναι ο καθηγητής από το μαθητή.
Αυτή τη στιγμή το μεγάλο στοίχημα για όλους τους φορείς της εκπαιδευτικής κοινότητας, (γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικούς) είναι να απαιτήσουμε από τους αρμόδιους φορείς (Δήμο, Υπουργείο Παιδείας) τις αναγκαίες υποδομές για την απρόσκοπτη λειτουργία των σχολείων. Στην σύγχρονη εποχή δεν νοείται τα σχολεία να μην έχουν επαρκή μέσα, εργαστήρια, αίθουσες πολλαπλών χρήσεων, εξοπλισμό.

Πιο συγκεκριμένα, ζητάμε:
·         Ανέγερση κτιρίου για το 2ο Λύκειο Κιάτου και κατασκευή νέων αιθουσών στα σχολεία που αυτό είναι απαραίτητο, για να καλύψουν τις ολοένα αυξανόμενες στεγαστικές ανάγκες.
·         Όριο αριθμού μαθητών: 25 στα τμήματα Γενικής Παιδείας, 20 στα τμήματα κατεύθυνσης και 10 στα εργαστηριακά μαθήματα.
·         Εξασφάλιση των απαραίτητων χρημάτων για την εύρυθμη λειτουργία των σχολείων.
·         Επαναλειτουργία των υποστηρικτικών θεσμών (Ενισχυτική Διδασκαλία, Πρόσθετη Διδακτική Στήριξη, τμήματα υποδοχής για εκμάθηση της ελληνικής γλώσσας), που θα μειώσουν το κόστος της οικογένειας για φροντιστήρια και θα βοηθήσουν στην ομαλή ένταξη των μεταναστών στο σχολείο.
·         Ενίσχυση των ορεινών σχολείων
·         Κατοχύρωση των επαγγελματικών δικαιωμάτων των αποφοίτων ΕΠΑΛ
·         Επανεξέταση των συμβάσεων για τη μεταφορά των μαθητών, για να πάψει η κατασπατάληση δημοσίου χρήματος που παρατηρήθηκε ως τώρα.
·         Επαναλειτουργία των τμημάτων αθλητικής διευκόλυνσης.

Το «νέο σχολείο» που σχεδιάζεται, απαιτούμε να είναι ένα σχολείο που θα παρέχει γενική μόρφωση για όλα τα παιδιά, θα καλλιεργεί τις ιδιαίτερες δεξιότητες του κάθε μαθητή και δε θα αποτελεί ένα κέντρο προετοιμασίας για εξετάσεις ή ένα «πάρκινγκ» για «αδύναμους» μαθητές.
Τέλος ας συνειδητοποιήσουμε ότι το κόστος δεν μπορεί να αποτελεί κριτήριο για την ύπαρξη ενός σχολείου. Η επένδυση στην παιδεία είναι χρέος προς τους πολίτες.

Από το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας