Ο αριθμός των παιδιών στις μικρές τάξεις του σχολείου είναι ιδιαίτερα σημαντικός κάτι που προσδίδει δυναμική και προοπτική στο σχολείο. Του χρόνου αναμένεται οι μαθητές του να φτάσουν περίπου στους 80!
Για να τονίσουμε με αριθμούς την δυναμική ανάπτυξης του χωριού αλλά και του σχολείου θα αναφέρουμε ότι πριν 3 χρόνια το σχολείο είχε 39 μαθητές και σήμερα είναι κοντά στους 70 !
Να τονίσουμε επίσης ότι η μία αίθουσα που χρειάζεται επιπλέον αν συγχωνευτούν τα δημοτικά σχολεία Μουλκίου και Βασιλικού μπορεί να τοποθετηθεί στο οικόπεδο του δημοτικού σχολείου Μουλκίου που είναι 2 στρέμματα.
Άλλωστε τα χρήματα που θα δίνει η πολιτεία καθημερινά για την ναύλωση δύο λεωφορείων που θα μεταφέρουν τα παιδιά του Μουλκίου στο Βασιλικό και ενός τρίτου που θα μεταφέρει αναγκαστικά τα παιδιά του νηπιαγωγείου Βασιλικού στο Μούλκι θα είναι πολύ περισσότερα από το να τοποθετηθεί μια έτοιμη αίθουσα με πάνελ στο Μούλκι!
Ένα τέτοιο ενδεχόμενο πέρα από το οικονομικό που θέσαμε έχει και τις αντιπαιδαγωγικές διαστάσεις του.
Δεν είναι δυνατόν 70 μικρά παιδάκια να με κρύα , βροχές αλλά και ζέστες να ξυπνούν νωρίτερα από τις 7 το πρωί και να επιστρέφουν στα σπίτια τους πολύ αργά το μεσημέρι !
Πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία και δοκιμασία των μικρών παιδιών είναι και η ταλαιπωρία αλλά και η αγωνία των γονιών τους που στην συντριπτική τους πλειοψηφία είναι εργαζόμενοι άνθρωποι είτε στα κτήματά τους είτε σε καταστήματα και υπηρεσίες εκτός του χωριού.
Έχοντας βεβαίως και τον μόνιμο κίνδυνο της καθημερινής μεταφοράς δύο φορές με συγκοινωνιακό μέσον και χωρίς συνοδούς.
Δείτε παρακάτω το πολύ κατατοπιστικό υπόμνημα που έστειλε ο σύλλογος γονέων σε όλους τους υπευθύνους του νομού μας και στη συνέχεια το σχετικό βίντεο με τις αγνές και αυθόρμητες φωνές των παιδιών του Μουλκίου που ζητάνε να μείνει ανοικτό το σχολείο τους αλλά και με τις δηλώσεις μελών του συλλόγου γονέων Μουλκίου.
ΥΠΟΜΝΗΜΑ - ΑΝΑΦΟΡΑ
ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΓΟΝΕΩΝ ΚΑΙ ΚΗΔΕΜΟΝΩΝ ΤΟΥ ΔΗΜΟΤΙΚΟΥ
ΣΧΟΛΕΙΟΥ ΜΟΥΛΚΙΟΥ ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
ΝΟΜΙΜΩΣ ΚΟΙΝΟΠΟΙΟΥΜΕΝΗ ΠΡΟΣ:
1.ΤΗΝ Δ/ΝΣΗ Α/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ Ν.ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
2.ΤΟΝ κ.ΔΗΜΑΡΧΟ ΤΟΥ ΔΗΜΟΥ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
3.ΤΟΝ κ.ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΡΧΗ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΣ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΥ
4.ΤΗΝ ΓΕΝΙΚΗ ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΣΗΣ Α/ΘΜΙΑΣ ΚΑΙ Β/ΘΜΙΑΣ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ -ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΔΙΟΙΚΗΤΙΚΩΝ ΥΠΟΘΕΣΕΩΝ ΤΟΥ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟΥ ΠΑΙΔΕΙΑΣ ΔΙΑ ΒΙΟΥ ΜΑΘΗΣΗΣ ΚΑΙ ΘΡΗΣΚΕΥΜΑΤΩΝ
Την Δευτέρα 31 Ιανουαρίου 2011 κληθήκαμε από την διεύθυνση Α/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Κορινθίας στο δημοτικό κατάστημα του δήμου Συκιωνίων με την παρουσία των συλλόγων γονέων και κηδεμόνων δημοτικών σχολείων Μουλκίου και Βασιλικού θεσμικών παραγόντων και της ένωσης γονέων και κηδεμόνων δημοτικών σχολείων Ν. Κορινθίας προκειμένου να ενημερωθούμε από τους αρμοδίους σχετικά με την απόφαση του Υπουργείου για τη συνένωση Δημοτικών Σχολείων της περιοχής.
Στα πλαίσια της ανωτέρω συζητήσεως μας ανακοινώθηκε ότι κατά την επικρατέστερη άποψη προτείνεται η συνένωση των Δημοτικών Σχολείων Μουλκίου-Βασιλικού και η λειτουργία σε ένα και δη σε αυτό του Βασιλικού με την μεταφορά των μαθητών του Δημοτικού . Σχολείου Μουλκίου στο Βασιλικό.
Με την παραπάνω πρόταση είμαστε εντελώς αντίθετοι για όσους νόμιμους, βάσιμους και πραγματικούς λόγους παρακάτω σας εκθέτουμε και συγκεκριμένα διότι:
1ον. Όπως προκύπτει από την σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί από το Υπουργείο Παιδείας η φιλοσοφία που διέπει όλο το εγχείρημα και τη δράση της πολιτείας είναι το συμφέρον του μαθητή και η ποιότητα της παρεχόμενης εκπαίδευσης.
Για τη συνένωση δε των σχολείων θα ληφθούν υπόψη και θα εκτιμηθούν η απόσταση των υπό συνένωση σχολείων, χιλιομετρική και χρονική, το γεωγραφικό ανάγλυφο της κάθε περιοχής, το οδικό δίκτυο και οι συνθήκες πρόσβασης.
Ιδιαίτερη ακόμη βαρύτητα και σημασία θα δοθεί στα δημογραφικά στοιχεία της κάθε περιοχής, στους δείκτες οικονομικής ανάπτυξης και αυξητικής τάσης μετοίκησης πληθυσμού.
2ον. Στο Δημοτικό Σχολείο Μουλκίου φοιτούν ήδη 67 μαθητές ενώ 22 μαθητές φοιτούν στο Νηπιαγωγείο και Προνήπιο Μουλκίου.
Αντίθετα στο Δημοτικό Σχολείο Βασιλικού φοιτούν 47 συνολικά μαθητές εκ των οποίων 20 ανήκουν στους Ρομά και στην πραγματικότητα παρακολουθούν μαθήματα μόλις 12 εξ αυτών.
Είναι απαραίτητο δε να επισημάνουμε ότι προ 3ετίας στο Δημοτικό Σχολείου Μουλκίου φοιτούσαν 39 μαθητές, καταγράφεται δηλαδή σημαντική αύξηση του αριθμού των μαθητών τα τελευταία χρόνια.
Όπως μάλιστα προκύπτει από την αναλυτική κατάσταση του δυναμικού των δύο σχολείων που παρακάτω σας εκθέτουμε καταδεικνύεται η σαφής αυξητική τάση των μαθητών του Δημοτικού Σχολείου Μουλκίου σε αντίθεση με την αντίστοιχη κατάσταση του σχολείου του Βασιλικού.
Ειδικότερα το δυναμικό του σχολείου μας έχει ως ακολούθως:
Α’ ΤΑΞΗ 11
Β’ ΤΑΞΗ 16
Γ’ ΤΑΞΗ 17
Δ’ ΤΑΞΗ 12
Ε’ ΤΑΞΗ 7
ΣΤ’ ΤΑΞΗ 4
ΜΑΘΗΤΕΣ
ΝΗΠΙΑΓΩΓΕΙΟΥ: ΜΟΥΛΚΙ ΒΑΣΙΛΙΚΟ
12 10
ΠΡΟΝΗΠΙΟ 10 4
3ον. Όπως προκύπτει εξάλλου από τα επίσημα δημογραφικά στοιχεία της περιοχής σημειώνεται συνεχής αύξηση του πληθυσμού του Μουλκίου και ειδικότερα από 1300 κατοίκους που αριθμούσε προ 3ετίας σήμερα ο αριθμός έχει ανέλθει σε 1700 κατοίκους, δηλαδή παρατηρείται αύξηση του πληθυσμού κατά ποσοστό 30% σε μια τριετία, με συνεχή τάση ανόδου καθώς ευνοείται ιδιαίτερα από την γεωγραφική του θέση και συγκεκριμένα λόγω της κοντινής απόστασης του προαστιακού σιδηροδρόμου και επιλέγεται ως τόπος μόνιμης διαμονής ακόμη και από εργαζόμενους στην Αθήνα αφού διευκολύνεται η καθημερινή μετακίνηση με τρόπο άνετο και γρήγορο.
4ον. Το Δημοτικό Σχολείο Μουλκίου στεγάζεται σε κτίριο, αποτελούμενο από τρεις αίθουσες, που ανεγέρθηκε το 1981 με δωρεά του Ιδρύματος Ωνάση σε αντικατάσταση του παλαιού κτιρίου που υπέστη ζημιές στο σεισμό του 1981, και επιπλέον από μια ακόμη αίθουσα που έχει ανακατασκευασθεί ενώ πρόσφατα προστέθηκε και μια σύγχρονη αίθουσα πάνελ με κλιματισμό. Η παραπάνω κτιριακή εγκατάσταση με την γύρω περιοχή συνολικής επιφάνειας 2 στρεμμάτων είναι δυνατόν να καλύψει αρχικά την εγκατάσταση ενός 6θέσιου σχολείου.
Αντιθέτως το Δημοτικό σχολείο Βασιλικού στεγάζεται σε παλιό πέτρινο κτίριο αποτελούμενο από τρεις αίθουσες ενώ για την κάλυψη των αναγκών χρησιμοποιείται μια αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου που βρίσκεται στην ίδια έκταση.
5ον.Οσο αφορά την μεταφορά ‘ μετακίνηση των μαθητών είναι σαφώς ευκολότερη η μεταφορά των μαθητών του Βασιλικού (αρκεί ένα λεωφορείο) από τους εξήντα επτά (67) μαθητές του Μουλκίου. Σκόπιμο είναι να αναφέρουμε την υποχρεωτική κατά την γνώμη μας συνοδεία και εποπτεία από ενήλικα συνοδό λόγω της επικινδυνότητας ενός τμήματος του δρόμου (συνεχόμενων στροφών) που συνδέει τα δύο χωριά .
6ον. Στην Γενική Συνέλευση των γονέων του Συλλόγους την 2/2/2011 εκτέθηκαν και συζητήθηκαν όλα τα ανωτέρω και ελήφθη ομοφώνως απόφαση επί των θεμάτων αυτών.
Σύμφωνα με την απόφαση αυτή και συνεκτιμώντας το σύνολο των συνθηκών και φυσικά του γεγονότος ότι κύριος στόχος και επιδίωξη απάντων αποτελεί το συμφέρον και η εξασφάλιση του μέλλοντος των παιδιών θα συμφωνήσουμε κατ’ αρχήν με την προτεινόμενη συνένωση των Δημοτικών Σχολείων Μουλκίου και Βασιλικού με την δημιουργία όμως καινούργιων και σύγχρονων κτιριακών εγκαταστάσεων για τη στέγαση των μαθητών, τέτοιων που να είναι σύμφωνες με τις επιταγές της σύγχρονης εποχής αποβλέποντας αποκλειστικά στην καλύτερη ποιότητα εκπαίδευσης που όλοι εξαγγέλλουν με τα λόγια και εύχονται να γίνει πραγματικότητα, όμως δεν συμφωνούμε και θα είμαστε αντίθετοι σε λύσεις που δίνονται προσωρινά χωρίς προοπτική και εν τέλει παγιώνονται ως μόνιμες και αποδεικνύονται στην ουσία τους πρόχειρες και πλημμελείς χωρίς να έχουν επιτελέσει τον σκοπό για τον οποίο επιλέχθηκαν.
Προτείνουμε μάλιστα ως σημείο κατασκευής αυτών των εγκαταστάσεων σε χώρο ενδιαμέσως των δύο διαμερισμάτων (Μουλκίου-Βασιλικού) το οποίο σαφώς θα εξυπηρετεί και τα δύο μέρη.
7ον. Σε κάθε άλλη περίπτωση, και εφόσον κριθεί σκόπιμη και απαραίτητη η συνένωση των δύο σχολείων άμεσα και με τις υπάρχουσες συνθήκες, καθίσταται σαφές ότι για όλους τους λόγους που παραπάνω σας εκθέτουμε θα πρέπει να επιλεγεί το Μούλκι και ειδικότερα το υπάρχον Δημοτικό σχολείο Μουλκίου για τη στέγαση του νέου συνενωμένου σχολείου (υπολείπεται ουσιαστικά μία αίθουσα διδασκαλίας) λαμβανομένων υπόψη όλων των προϋποθέσεων, των όρων και των κριτηρίων και ακόμη της βούλησης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου όπως εκφράζονται με την σχετική εγκύκλιο που έχει αποσταλεί στις αρμόδιες υπηρεσίες και τους ενδιαφερόμενους φορείς .
8ον. Άλλως και προ του κινδύνου να αντιμετωπισθεί το θέμα με τρόπο πρόχειρο και ευκαιριακό και κυρίως χωρίς προοπτική έτσι που να δημιουργήσει αντιπαλότητες και αντιπαραθέσεις θα είναι προτιμότερο να παραμείνουν τα πράγματα ως έχουν, με τη διατήρηση δηλαδή και τη λειτουργία και των δύο Δημοτικών σχολείων, και να επανεξετασθεί η κατάσταση στο μέλλον όταν το κτηριακό έχει επιλυθεί όπως αρμόζει.
Ευελπιστούμε ότι θα πράξετε τα δέοντα με γνώμονα το καλύτερο δυνατόν για τη μόρφωση και το μέλλον των παιδιών μας!
Επιφυλασσόμαστε για περαιτέρω ενέργειες για την διασφάλιση παντός νομίμου δικαιώματός μας.
Για το Δ.Σ. του Συλλόγου
Ο πρόεδρος Ο γραμματέας
ΑΝΤΙΓΡΑΦΗ από :http://www.sfedona.gr/