Τετάρτη 9 Φεβρουαρίου 2011

ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΓΟΝΕΩΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΥ ΚΡΥΟΝΕΡΙΟΥ

Κύριε Περιφερειακέ.

Σας κοινοποιούμε το συνημμένο έγγραφό μας και παρακαλούμε για τις δικές σας ενέργειες προς υποστήριξη του σχολείου μας.

Ο Σύλλογός μας επισκέφθηκε στις 24.1.2011 μαζί με τον Γυμνασιάρχη κ. Βυτινιώτη, τον Δ/ντη ΔΕ Κορινθίας κ. Κωμαϊτη και τον προϊστάμενο του 2ου Γραφείου ΔΕ Κορινθίας κ. Ασβεστόπουλο, επιδίδοντάς τους την επισυναπτόμενη επιστολή.

Κατόπιν διεξοδικής συζήτησης, ο κ. Κωμαίτης αποδέχθηκε αίτημά μας για από κοινού συνάντηση με τον Δήμο Σικυωνίων για το θέμα μας. Η διευρυμένη σύσκεψη έγινε στις 27.1.2011 στο Δημαρχείο Κιάτου, παρουσία των προαναφερομένων, του Δημάρχου, του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου, των αρμοδίων Αντιδημάρχων, της Β' ΕΛΜΕ Κορινθίας, της Ένωσης Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων και του Συλλόγου Γονέων Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου και του Προέδρου του Τοπικού Συμβουλίου Κρυονερίου, ο οποίος προσκόμισε ομόφωνη απόφαση του Τοπικού Συμβουλίου για υποστήριξη του Γυμνασίου μας.

Στη συνάντηση εκφράστηκε προς τον Δ/ντη ΔΕ Εκπαίδευσης Κορινθίας η ομόφωνη επιθυμία του Δήμου και όλων των φορέων, για τη διατήρηση και την ενίσχυση του Γυμνασίου Κρυονερίου, το οποίο εξυπηρετεί ολόκληρη την ημιορεινή ζώνη του Δήμου Σικυωνίων.

Το αυτό συνέβη και στην εσπερίδα για την Παιδεία, την οποία διοργάνωσε η Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων στις 29.1.2011 στο Δημαρχείο Κιάτου.

Κύριε Διευθυντά, ευελπιστούμε και στην δική σας υποστήριξη για την αναβάθμιση του σχολείου μας και σας προσκαλούμε να το επισκεφθείτε και ο ίδιος, για να διαπιστώσετε την υποδειγματική του λειτουργία.


Με εκτίμηση.


Πάνος Πούλος
Πρόεδρος Δ.Σ. συλλόγου Γονέων Γυμνασίου Κρυονερίου Κορινθίας




Σύλλογος Γονέων & Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρυονερίου

* 202 00 Κρυονέρι Κορινθίας, )+Fax 27420 51211

Ιστοχώρος: http://gym-kryon.kor.sch.gr / E-mail: gymnasio.kryoneri@gmail.com
Κρυονέρι, 24.1.2011
Δ/ντη Δ/Ε Κορινθίας  κ. Κωμαϊτη
20100 Κόρινθος

Θέμα: Διαβούλευση περί συγχωνεύσεων σχολείων

Κύριε Διευθυντά.

Ο Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Γυμνασίου Κρυονερίου και το νέο Διοικητικό του Συμβούλιο, το οποίο εκλέχθηκε στις 18.12.2010, έχει σαν βασικό του στόχο την αναβάθμιση του Γυμνασίου στο Κρυονέρι.

Καθ' όλη τη διάρκεια των τελευταίων ετών, ο Σύλλογος Γονέων και ο Σύλλογος Διδασκόντων έδωσαν αγώνες για την στήριξη του σχολείου. Η αιμορραγία του μαθητικού δυναμικού προς το αστικό κέντρο έχει οριστικά σταματήσει και οι γονείς, με σύσσωμη την τοπική κοινωνία, επιθυμούν την διατήρηση και ενίσχυση του Γυμνασίου Κρυονερίου.

Όπως γνωρίζετε, το σχολείο μας έχει 43 μαθητές (Α' 15, Β'14, Γ'14) και διαθέτει 5 αίθουσες, εργαστήρια φυσικής, χημείας, πληροφορικής και οργανωμένο αθλητικό κέντρο (μπάσκετ, βόλεϊ, ποδόσφαιρο 5Χ5, κλπ.), το οποίο κατασκευάστηκε στο πλαίσιο του προγράμματος "Ολυμπιακή Παιδεία".


Ο Σύλλογος Διδασκόντων και ο Διευθυντής του Γυμνασίου κ. Βυτινιώτης υποστηρίζουν την διατήρηση του Γυμνασίου Κρυονερίου, ως ένα άριστα λειτουργούν σχολείο, με μεγάλες προοπτικές ανάπτυξης.

Ο Σύλλογος Γονέων συνεργάζεται άριστα με τον σύλλογο διδασκόντων, με την δημοτική αρχή και με όλους τους φορείς της περιοχής, με στόχο την αλληλοενημέρωση και τον σχεδιασμό κοινών δράσεων για την υποστήριξη του σχολείου.

Επιχειρήματα για την διατήρηση του Γυμνασίου Κρυονερίου

Εκπαιδευτικά κριτήρια:
Το Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου είναι ένα οργανικά 5-θέσιο και λειτουργικά 6-θέσιο σχολείο με 68 μαθητές. Η δυναμικότητα του σχολείου και η προοπτική αναβάθμισής του, εξασφαλίζει την βιωσιμότητα του Γυμνασίου για τα επόμενα έτη. Οι δάσκαλοι του δημοτικού σχολείου υποστηρίζουν επίσης την διατήρηση του Γυμνασίου Κρυονερίου, ως φυσικό αποδέκτη των μαθητών του δημοτικού.

Το Νηπιαγωγείο Κρυονερίου με 22 μαθητές, είναι ένα πρότυπο σχολείο σε νεόχτιστο κτίριο, το οποίο κατασκευάστηκε το 2007 και αποτελεί κόσμημα για την περιοχή μας. Και οι νηπιαγωγοί υποστηρίζουν επίσης την ενίσχυση του Γυμνασίου Κρυονερίου.
Σημειωτέον οτι και τα 3 σχολεία γειτνιάζουν, αποτελώντας έτσι και χωροταξικά ένα ενιαίο σχολικό κέντρο.

Η εμπλοκή των σχολείων του Κρυονερίου σε Ευρωπαϊκά εκπαιδευτικά προγράμματα κατά την τελευταία 15-ετία, διαμέσου της αγαστής συνεργασίας με φορείς της άτυπης εκπαίδευσης και της Δια Βίου Μάθησης, οι οποίοι εδρεύουν στο Κρυονέρι, έχει αναπτύξει διακρατικές συνεργασίες και δικτυώσεις στο πλαίσιο προγραμμάτων, όπως τα Νέα Γενιά σε Δράση, Leonardo da Vinci, Commenius, Grundvig, κλπ.

Όπως έχουμε επανειλημμένα συζητήσει και προτείνει στη νέα Δημοτική Αρχή και στην Περιφέρεια Πελοποννήσου, η λειτουργία ενός οργανωμένου Γυμνασίου εκτός της παραλιακής ζώνης του Δήμου Σικυωνίων, συνεισφέρει άμεσα στην ανάγκη στήριξης της περιφέρειας του Δήμου Σικυωνίων και θα συμβάλει αποφασιστικά στην αποκέντρωση και αποσυμφόρηση των σχολείων του Κιάτου.

Για το λόγο αυτό, η ενίσχυση του Γυμνασίου Κρυονερίου μπορεί να επιτευχθεί με την συγχώνευση του Γυμνασίου Καλλιάνων στο Κρυονέρι, το οποίο έχει 26 μαθητές (A' 12, B' 8, Γ' 6).
Η απόσταση μεταφοράς των μαθητών από τα χωριά της Στυμφαλίας στο Κρυονέρι, βρίσκεται μέσα στο πλαίσιο του ανώτατου χρονικού ορίου της 1 ώρας για τα σχολικά δρομολογία μαθητών Δ/Ε, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία. Αντιθέτως, αυτό δεν είναι εφικτό, εάν οι μαθητές των Καλλιάνων μετακινηθούν στο Κιάτο, λαμβανομένου υπόψιν, οτι τα χωριά της Στυμφαλίας, βρίσκονται και σε επιπλέον απόσταση από το Γυμνάσιο των Καλλιάνων.

Πληθυσμιακά κριτήρια:

Το Κρυονέρι είναι η μεγαλύτερη ορεινή κοινότητα του Νομού Κορινθίας και του Δήμου Σικυωνίων (1.000 περίπου κάτοικοι), με μεγάλη κοινωνική δραστηριότητα και ζωντανό ντόπιο πληθυσμό. Διαθέτει πολιτιστικές, κοινωνικές και περιβαλλοντικές υποδομές (Πολιτιστική Λέσχη, Περιβαλλοντικό Μονοπάτι Κάτω Βρύσης, ανοιχτό αμφιθέατρο 260 θέσεων, κοινοτική αίθουσα πολλαπλών χρήσεων, κλπ.), καθώς και ενεργούς φορείς, οι οποίοι λειτουργούν υποστηρικτικά στην λειτουργία των σχολείων στο Κρυονέρι. Στα γύρω χωριά υπάρχουν επίσης πολιτιστικοί σύλλογοι με αξιόλογη δραστηριότητα, οι οποίοι υποστηρίζουν την αναβάθμιση του Γυμνασίου Κρυονερίου.

Η ημιορεινή ζώνη του Δήμου Σικυωνίων έχει 4.438 μόνιμους κατοίκους (χωριά Κρυονέρι, Παραδείσι, Γονούσα, Τιτάνη, Μποζικά, Σούλι, Μεγάλος και Μικρός Βάλτος, Λαλιώτης, Κλημέντι, Καίσαρι, Βελίνα). Σε συνδυασμό με την Στυμφαλία (2.200 κάτοικοι), η περιοχή έχει άμεση ανάγκη να εξυπηρετηθεί από ένα οργανωμένο Γυμνάσιο, το οποίο θα εξυπηρετεί έναν πληθυσμό 6.600 κατοίκων, δηλ. το 1/4 του Δήμου Σικυωνίων.

Οι παρακάτω φορείς υποστηρίζουν την διατήρηση και ενίσχυση του Γυμνασίου Σχολείου Κρυονερίου, ως μια δομημένη σχολική μονάδα, η οποία θα αποκεντρώσει την κορεσμένη παραλιακή ζώνη του Δήμου μας, με τα αυξημένα προβλήματα στέγασης στις υπάρχουσες σχολικές μονάδες του Κιάτου.

Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων
Σύλλογος Γονέων και Κηδεμόνων Δημοτικού Σχολείου & Νηπιαγωγείου Κρυονερίου
Τοπικό Συμβούλιο Δημοτικού Διαμερίσματος Κρυονερίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Νέων Κρυονερίου
Αθλητικός Σύλλογος Κρυονερίου "Αετός"
Κέντρο Διαπολιτισμικών Προγραμμάτων και Ανταλλαγών Νέων "Φιλοξενία"
Εκκλησιαστική επιτροπή Ιερού Ναού Αγίας Τριάδας Κρυονερίου
Περιβαλλοντική Κίνηση Κορινθίας
"Αγροξενία", Αστική μη Κερδοσκοπική εταιρία προώθησης του αγροτουρισμού
Ελαιουργικός Συνεταιρισμός Κρυονερίου
Αγροτικός και Πιστωτικός Συνεταιρισμός Κρυονερίου
Πολιτιστικός Σύλλογος Γονούσας
Πολιτιστικός Σύλλογος Τιτάνης
Πολιτιστικός Σύλλογος Μποζικά
Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου
Νηπιαγωγείο Κρυονερίου

Οι σύλλογοι γονέων των σχολείων του Κρυονερίου και οι τοπικοί φορείς είχαν ήδη επαφές με τον Δήμαρχο Σικυωνίων κ. Σπύρο Σταματόπουλο και με δημοτικούς συμβούλους, κατά τη διάρκεια της λαϊκής συνέλευσης Κρυονερίου στις 10.12.2010 και κατά τις συναντήσεις των φορέων του Δήμου Σικυωνίων στο Κιάτο, στις 14 και στις 21.12.2010. Εκεί τέθηκαν τα παραπάνω θέματα που απασχολούν και το σχολείο μας και έχουμε λάβει διαβεβαιώσεις οτι θα ενισχυθούν τις θέσεις μας.
Κύριε Διευθυντά.
Ο Σύλλογός μας έχει αναλάβει πρωτοβουλία για μια συνάντηση του Αντιπεριφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Δέδε, του Δημάρχου Σικυωνίων και των Διευθυντών και Προϊσταμένων Δ/Ε και Π/Ε Εκπαίδευσης Κορινθίας στο Κρυονέρι, έτσι ώστε να υπάρξει άμεσος συντονισμός για τα θέματά μας, στο πλαίσιο της διαβούλευσης για την Παιδεία, η οποία μόλις ξεκίνησε.
Ελπίζοντας στην στήριξή σας για την διατήρηση και αναβάθμιση του Γυμνασίου Κρυονερίου, θα ήταν ιδιαίτερη χαρά και τιμή μας να σας φιλοξενήσουμε σύντομα στο Κρυονέρι για τον σκοπό αυτό.
Με εκτίμηση
                                                                Το Δ.Σ.

Ο Πρόεδρος                Ο Αντιπρόεδρος         Γενική Γραμματέας              Τα μέλη 

Πάνος Πούλος         Γιάννης Πραξούλης        Ελένη Σταύρου          Θεοδώρα Ζάρκου

                                                                                                            Φωτεινή Σουφρίλα