Δευτέρα 21 Φεβρουαρίου 2011

ΨΑΡΕΥΟΝΤΑΣ... ΕΙΔΗΣΕΙΣ!!! ΡΗΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΝΤΙΡΡΗΣΕΙΣ

ΡΗΣΗ
“ΕΚΘΕΣΗ ΔΗΜΟΣΙΑΣ ΔΙΑΒΟΥΛΕΥΣΗΣ
Εισαγωγικό Σημείωμα
Στις 19 Ιανουαρίου 2011, το Υπουργείο Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και
Θρησκευμάτων έθεσε σε δημόσια διαβούλευση  «Συνενώσεις-Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για το σχολικό έτος 2011-2012». Κατά τη διαδικασία της δημόσιας διαβούλευσης, η οποία έληξε στις 24 Ιανουαρίου 2011, κατατέθηκαν απόψεις και προτάσεις  (505 σχόλια) φορέων  εκπαίδευσης (6), συλλόγων γονέων  και κηδεμόνων (16) και μεμονωμένων ατόμων
(388) (βλ. Παράρτημα).Η διαβούλευση διήρκησε πέντε (5) ημέρες, ….

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Αντί Αντιρρήσεων ή προσωπικών τοποθετήσεων, μερικά από τα σχόλια κατά τη διάρκεια της Διαβούλευσης των 5 ημερών, όπως αυτά έχουν ανακοινωθεί από το Υπ. Παιδείας. Α) Η πλειοψηφίαδιαμαρτύρεται γιατί  η διαβούλευση κράτησε μόνο τέσσερις μέρες. Θεωρούν πως ο χρόνος που δόθηκε είναι λιγοστός για ένα τόσο σοβαρό θέμα. Πολλοί θεωρούν πως οι συνενώσεις  θα οδηγήσουν σε οπισθοδρόμηση και η εκπαίδευση των παιδιών, ιδιαίτερα στις απομακρυσμένες και δυσπρόσιτες περιοχές  θα θυμίζει  εκπαίδευση παλιότερων εποχών. Γι αυτό το λόγο πολλοί από τους συμμετέχοντες πιστεύουν πως το κλείσιμο σχολείων θα έχει αρνητικές συνέπειες στη δημόσια εκπαίδευση. Αυτό που χρειάζεται υποστηρίζουν πως είναι να δοθεί προτεραιότητα καθώς και  περισσότερα χρήματα στον τομέα της  εκπαίδευσης.  Β) Κάποιοι από τους συμμετέχοντες πιστεύουν ότι οι συνενώσεις σχολείων στην περιφέρεια θα υποβαθμίσουν τη «ζωή στην επαρχία» και θα συμβάλουν σε φαινόμενα αστυφιλίας.  Από πολλούς επίσης υποστηρίζεται ότι θα αυξηθεί η ανεργία στους καθηγητές καθώς με τις συνενώσεις θα μειωθούν οι ανάγκες για εκπαιδευτικό προσωπικό ενώ τα Πανεπιστημιακά Τμήματα θα συνεχίσουν να παράγουν απόφοιτους. Γ) Ορισμένοι εκ των συμμετεχόντων παραθέτουν τις ανησυχίες τους όσον αφορά στις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι συνενώσεις στην περιφέρεια, καθώς πιστεύουν ότι θα επέλθει μαρασμός των τοπικών κοινωνιών, ερήμωση της περιφέρειας και αύξηση της σχολικής διαρροής. Επιπρόσθετα υπάρχει η άποψη ότι δημιουργώντας πολυπληθή τμήματα σε σχέση με τα υπάρχοντα θα δυσχεράνει το έργο των εκπαιδευτικών και θα μειωθεί η αποτελεσματικότητα της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Κάποιοι από τους συμμετέχοντες διαφωνούν με τις συνενώσεις εάν πρώτα δεν ρυθμιστούν οι οργανικές θέσεις που αφορούν στις σχολικές μονάδες που θα συνενωθούν. Μερικοί τέλος από τους συμμετέχοντες παραπονιούνται για την διάρκεια της δημόσιας διαβούλευσης και κάποιοι εξ αυτών κατηγορούν για ειλημμένες αποφάσεις και για καταστρατήγηση του θεσμού του opengov. των συμμετεχόντων

ΡΗΣΗ
«….Το θέμα της μεταφοράς μαθητών τέθηκε στη συνεδρίαση των Περιφερειαρχών
Με έμφαση στο ζήτημα μεταφοράς των μαθητών και την διάθεση να εμπλέξουν όλα τα συναρμόδια υπουργεία ώστε να βρεθεί λύση, συνεδρίασαν σήμερα 19/02/2011,  οι 13 περιφερειάρχες της χώρας, στα κτίρια της ΕΝΠΑ στην Αθήνα. Οι περιφερειάρχες υποστήριξαν ότι το ζήτημα της μεταφοράς των παιδιών από και προς στις σχολικές μονάδες είναι ένα θέμα που πρέπει να αντιμετωπιστεί άμεσα από το υπουργείο Παιδείας, από το υπουργείο Μεταφορών και Υποδομών και κυρίως από το υπουργείο Εσωτερικών».

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Ενώ δεν μπορούν να πληρώσουν τα έξοδα μεταφοράς των μαθητών που γίνονται σήμερα, ζητούν μετ επιτάσεως συγχωνεύσεις και καταργήσεις σχολικών μονάδων που ούτως ή άλλως θα αυξήσουν κατά κόρον τις μεταφορές!!!

ΡΗΣΗ
«….Αντισυνταγματικό έκρινε το Συμβούλιο της Επικρατείας το νόμο περί ιθαγένειας καθώς αποφάσισε ότι το δικαίωμα του εκλέγειν και εκλέγεσθαι των μεταναστών στις δημοτικές και νομαρχιακές εκλογές αντίκειται του Ελληνικού Συντάγματος».

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Περί «δικαίου του αίματος»

Θεμιστοκλής, Διγενής Ακρίτας, Διονύσιος Σολωμός, Μάρκος Μπότσαρης θα κόβονταν σήμερα από την «επιτροπή ιθαγένειας»

Τρέμω στην ιδέα πως θα μπορούσε να έχει αναδρομική ισχύ το σκεπτικό του Τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας που εισηγείται στην Ολομέλεια να ληφθεί υπόψη για την παροχή ιθαγένειας σε μετανάστες αλλοδαπούς το κριτήριο του «δικαίου του αίματος». Γιατί αν συνέβαινε κάτι τέτοιο, εκτός των άλλων, θα έπρεπε να ξαναγραφεί και η Αρχαία και η Βυζαντινή και η Νεοελληνική Ιστορία με αυτό το κριτήριο καθαρότητας.
Ο μεγάλος νικητής των Περσών στη Ναυμαχία της Σαλαμίνας, ο Θεμιστοκλής, όπως αναφέρουν πολλές πηγές ήταν μη τέλειος αθηναίος πολίτης. Η μητέρα του ήταν Θρακιώτισσα, άρα βάρβαρη για τη νομοθεσία των Αθηνών, πιθανόν υπηρέτρια στο σπίτι του πατέρα του Θεμιστοκλή. Οι Θρακιώτισσες εκείνη την εποχή ήταν ένα είδος Φιλιππινέζες! Ο Θεμιστοκλής όμως, όταν ψηφίστηκε στρατηγός - αυτοκράτωρ, πέρασε νόμο στη Βουλή και έδωσε την ιδιότητα του αθηναίου πολίτη σε όλους τους ομοίους του, με αποτέλεσμα να διπλασιαστεί το εκλογικό σώμα του Αστεως και να έχει εξασφαλίσει πλέον και γερή εκλογική πελατεία ευγνωμόνων.
Τι γίνεται με τον εγγυητή της νεοελληνικής ταυτότητας, αφού το έπος του καθορίζει και την αρχή και το κύρος της νεοελληνικής γλωσσικής και ιστορικής συνείδησης; Τον Διγενή Ακρίτα εννοώ. Αν ήταν υπαρκτό πρόσωπο και όχι ιδεολογικό σύμβολο, θα έπρεπε να απορριφθεί από την ανάλογη επιτροπή ιθαγένειας ως τέκνο μεικτού γάμου, αφού κατά την παράδοση και τη βιογραφία του ήταν γιος εμίρη και βυζαντινής αρχόντισσας, δηλαδή είχε πατέρα Αραβα και μουσουλμάνο!
Αμ΄ ο άγιος και μέγας ποιητής της Εκκλησίας, ο Ρωμανός ο Μελωδός; Αυτός ήταν αποδεδειγμένα Σύρος, εκχριστιανισθείς, και νομίζω αναμφισβήτητα έγραψε την ιδιοφυέστερη ποίηση του καιρού του, σε Ανατολή και Δύση, στα ελληνικά, πράγμα που δεν θα τον βοηθούσε να λάβει την ιθαγένεια, αφού εξ αίματος ήταν αλλοδαπός παρίας. Και για να επιστρέψω στο παρελθόν διάσημων γραφιάδων στα ελληνικά, παρίας θα είχε κηρυχθεί και ο παραμυθάς Αίσωπος, αφού ο δόλιος ήταν αιχμάλωτος ανατολίτης.
Αμ΄ ο Εβραίος Λουκιανός; Αυτό το σπινθηροβόλο πνεύμα που το ανατρεπτικό και συχνά βλάσφημο χιούμορ του συγγένευε περισσότερο με τον Γούντι Αλεν και λιγότερο με τον Αριστοφάνη, έγραψε βέβαια βέβηλα σατιρικά αριστουργήματα σε αξιοζήλευτα ελληνικά, αλλά ανίκανα να του χαρίσουν αναδρομικά ένα ελληνικό πιστοποιητικό ιθαγένειας και διαβατηρίου. Έχετε δει ποτέ την ιδιόχειρη υπογραφή του εθνικού μας ποιητή Διονυσίου Σολωμού; D. Salomon υπογράφει. Χριστιανός σίγουρα αλλά η κρητική καταγωγή του και η αίσθηση που είχε για την οικογενειακή του ιστορία σαφώς παραπέμπουν σε εκχριστιανισθέντες εβραίους της μεγαλονήσου. Αναδρομικά λοιπόν ούτε η ελληνική του ποίηση τον έσωζε ούτε ο ρητός χριστιανισμός του, αφού το «δίκαιο του αίματος» πιθανόν θα απαιτούσε πληθώρα πιστοποιήσεων και ενστάσεις πατριδοφυλάκων. Και με δεδομένο το κριτήριο της πίστεως να μην λαμβάνεται σοβαρά υπόψη, αφού θα έδινε το δικαίωμα ιθαγένειας σε χιλιάδες όχι απλώς χριστιανούς αλλά ορθόδοξους Ρώσους, Βούλγαρους, Ρουμάνους κ.τ.λ. σε αναδρομική ισχύ του γνωστού σκεπτικού του ΣτΕ, δεν θα ελάμβαναν την ελληνική ιθαγένεια μια μεγάλη σειρά αλβανικής καταγωγής αλβανόφωνων χριστιανών. Εκτός λίστας λοιπόν ο Κουντουριώτης και ο προεστός και ο απόγονός του στον 20ό αιώνα πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας. Εκτός λίστας η ΜπουμπουλίναΤζαβελλαίοι, και βέβαια ο σεμνότερος όλων και τιμιότερος καπετάνιος, ο Μάρκος Μπότσαρης. Ολοι αυτοί εκτός των άλλων αρνητικών κριτηρίων δεν ομιλούσαν καν ελληνικά. Ο Μάρκος Μπότσαρης, μάλιστα, αυτό δεν είναι στους πολλούς γνωστό, όταν στάλθηκε από την εύπορη σουλιώτικη φαμίλια του να μάθει γράμματα στα Επτάνησα, αμούστακο παιδί, συνέταξε αλβανοελληνικό λεξικό!
Εκείνο πάντως που εκπλήσσει είναι γιατί οι περί της γνησιότητας και του αίματος των αλλοδαπών ασχολούμενοι δεν αποφάσισαν να αναθεωρήσουν και τις ήδη βεβαιωμένες για αιώνες ιθαγένειες μερικών συμπολιτών μας των οποίων και μόνον τα επίθετα δηλούν ασφαλέστατα ύποπτη εκ αίματος καταγωγή. Τα επίθετα Αλβανός, Αρβανίτης, Γερμανός, Αράπης, Σύρος, Βούλγαρης, Γάλλος, Ρωμαίος, Σικελιώτης, Παρίσης, Ουγγαρέζος, Τσέχος, Μοσχοβίτης, Ολλανδέζος. Αφήνω τα αναφανδόν κουτσοβλάχικα Βίρβος και Τσιτσάνης!!!
και μια σειρά από σπετσιώτες καπεταναίους και εμπόρους. Εκτός λίστας και μια ολόκληρη φάρα, οι
Ας σοβαρευτούμε, αδελφοί, γιατί αν γυρίσει κανένας λίγο ανάποδα τη σειρά των κριτηρίων για την απόκτηση ιθαγένειας και πέραν του αίματος απαιτούσε ελληνομάθεια, γνώση της ιστορίας και στοιχειώδη γνώση των ελληνικών ηθών, πολλοί, πάμπολλοι από τους προσερχόμενους στις πανελλαδικές εξετάσεις απόφοιτοι των λυκείων θα έχαναν εκ του ασφαλούς την ελληνική τους ταυτότητα.
Τελειώνοντας, αναφέρομαι στον αξιότιμο υπουργό Εσωτερικών επανερχόμενος: Υπάρχει οικογένεια αλλοδαπών εγκατεστημένη μονίμως στην Ελλάδα επί είκοσι συναπτά έτη. Ασφαλισμένη και φορολογούμενη. Η μικρή κόρη τους ήρθε στη χώρα μας δύο ετών. Τελείωσε λύκειο με απόλυτο Άριστα. Έλαβε πτυχίο με Άριστα. Τελειώνει μεταπτυχιακό με απόλυτη επιτυχία. Στερούμενη ιθαγένειας, δεν μπορεί να λάβει υποτροφία στην Ελλάδα ως αλλοδαπή ούτε στην πατρίδα της ως κάτοχος ελληνικού πτυχίου! Περιμένει τον Γκοντό. Τα στοιχεία διαθέσιμα.
Του Κώστα Γεωργουσόπουλου
ΔΗΜΟΣΙΕΥΘΗΚΕ ΣΤΑ ΝΕΑ Σάββατο, 12 Φεβρουαρίου 2011

ΡΗΣΗ
“…. Η ελληνική κυβέρνηση οφείλει να πουλήσει περιουσιακά στοιχεία ύψους 50δισ.ευρώ, προκειμένου να µμειωθεί το δηµόσιο χρέος της»,  έδωσε ΣΧΕΤΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ  ο πρόεδρος του Eurogroup Ζαν - Κλοντ Γιούνκερ…”

ΑΝΤΙΡΡΗΣΗ
Μα καλά τόση «άγνοια»? Υπάρχουν αντιρρήσεις σε εντολές ΑΝΩΤΈΡΩΝ? Υπάρχουν κυβερνητικά στελέχη που θα τολμούσαν να αρθρώσουν ενάντιο λόγο? Βέβαια θα μου πεις πώς  ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, υποστήριξε: «Είναι δική μας απόφαση να βάλουμε στόχο τα 50 δισ. Κι ακριβώς επειδή την ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι της τρόικας, γι’ αυτό και υπήρξε αυτή η αντίδραση της ελληνικής κυβέρνησης!!!!!».Επίσης πως ο κ. Παπακωνσταντίνου δήλωσε στους υπουργούς Οικονομικών πως «θα κάνουµε ό,τι χρειαστεί και πως το σχέδιο για την εξασφάλιση 50 δισ. από εκποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις θα προχωρήσει, διότι είναι προς όφελος της ανάπτυξης και της μείωσης του χρέους, αλλά κακώς ειπώθηκε από την τρόικα!!!. 
ΝΑΙ ,αλλά δεν πρέπει να ξεχνάμε πως και αυτοί άνθρωποι είναι, και πως ως υπάλληλοι, πρέπει να ακούν, να υπακούν, να φροντίζουν (στα πλαίσια του πνεύματος της συνεργασίας) το συντομότερο δυνατό να διεκπεραιώνουν τις εντολές ΚΑΙ προπάντων να μην είναι ΑΠΕΙΘΑΡΧΟΙ!!!!
Ο …ΨΑΡΑΣ – ΑΝΤΙΡΡΗΣΙΑΣ
ΑΝΤΩΝΗΣ  ΓΙΑΝΝΑΡΟΣ