Δεκάδες ήταν οι βουλευτές, συνολικά 86, οι οποίοι επέλεξαν να μην παραβρίσκονται στην ψήφιση για την τροπολογία της χρηματοδότησης των κομμάτων.
Παρόλα αυτά, τελικά η τροπολογία ψηφίστηκε.
Αναλυτικότερα, ψήφισαν συνολικά 214 βουλευτές.
Ναι ψήφισαν 155 βουλευτές, όχι είπαν 56, ενώ υπήρχαν και τρία "παρών".
Από το ΠΑΣΟΚ, «όχι» ψήφισαν οι:
Άννα Νταλάρα, Γιώργος- Ερνέστος Χαραλαμπόπουλος και Όλγα Ρενταρή - Τέντε.
Σε δήλωση που διένειμε ο κ. Χαραλαμπόπουλος τονίζει ότι "δεν έχει κανένα επιχείρημα για να υπερψηφίσει τη διευκόλυνση της χρηματοδότησης των κομμάτων" τη στιγμή που χιλιάδες Έλληνες αδυνατούν να καλύψουν τις υποχρεώσεις τους.
Η πιο ηχηρή απουσία από την πλευρά του ΠΑΣΟΚ είναι εκείνη του Γιάννη Ραγκούση, ο οποίος όμως είχε προαναγγείλει ότι δεν θα μετείχε στην ψηφοφορία λόγω διαφωνίας του με την τροπολογία.
Απούσα από την ψηφοφορία ήταν και η κυρία Βάσω Παπανδρέου καθώς και ο Θόδωρος Πάγκαλος.
Από την πλευρά της ΝΔ δεν υπήρξε βουλευτής που ψήφισε αντίθετα με το "ναι" της κομματικής γραμμής, ωστόσο υπήρχαν εξίσου ηχηρές απουσίες, εκείνες των Κυριάκου Μητσοτάκη και Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, οι οποίοι επίσης είχαν προαναγγείλει επίσης ότι δεν σκοπεύουν να υπερψηφίσουν τη χρηματοδότηση των κομμάτων επειδή διαφωνούν.
Όσοι βουλευτές του ΚΚΕ, δεν απουσίαζαν, οι λιγότεροι δηλαδή, ψήφισαν "παρών", ενώ οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ ψήφισαν "όχι".
"Όχι" ψήφισαν επίσης οι βουλευτές του ΛΑΟΣ, των Ανεξάρτητων Ελλήνων, της Δημοκρατικής Συμμαχίας και της Δημοκρατικής Αριστεράς.
Με τη συγκεκριμένη τροπολογία "απελευθερώνεται" ένα ποσό περίπου 30 εκ ευρώ που είναι η τελευταία δόση του 2011 και οι δύο πρώτες δόσεις του 2012 που δικαιούνται τα κόμματα ως τακτική χρηματοδότηση.
Επιβάλλεται πάντως να επισημανθεί πως τα χρήματα θα τα λάβουν μόνο τα κόμματα εκείνα τα οποία ήταν κοινοβουλευτικά κόμματα και στην προηγούμενη Βουλή, ενώ τα υπόλοιπα, δηλαδή Ανεξάρτητοι Έλληνες, ΔηΜΑΡ, Δημοκρατική Συμμαχία και Κοινωνική Συμφωνία δεν δικαιούνται να λάβουν ποσοστό από την κρατική χρηματοδότηση.
Η πρόεδρος της Δημοκρατικής Συμμαχίας Ντόρα Μπακογιάννη ζήτησε να τεθεί σε ψηφοφορία αν η τροπολογία είναι συνταγματική ή όχι, ενώ κάλεσε τον Πρωθυπουργό να αποσύρει την τροπολογία, με τον πρόεδρο της Βουλής, Φίλιππο Πετσάλνικο να απορρίπτει το αίτημα.