Πέμπτη 5 Απριλίου 2012

Νέα από τους προσκόπους Κιάτου


Την έναρξη της Ανοιξιάτικης περιόδου υποδέχτηκε με χαρά το 1ο σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας. Αγέλη και κοινότητα εκμεταλλεύτηκαν τα ηλιόλουστα Σαββατοκύριακα του Μαρτίου και βγήκαν να συναντήσουν για άλλη μια φορά τη φύση. 


Η κοινότητα μας, μαζί με παιδιά από την Σπάρτη και τον Πύργο είχε την ευκαιρία μέσα σε ένα διήμερο να εξερευνήσει τα μυστικά της θάλασσας και του βουνού.
Ξεκινώντας το πρωί του Σαββάτου 17 Μαρτίου, οι ανιχνευτές ξανασυνάντησαν την «Αλκυωνίδα» (την ναυτοπροσκοπική λέμβο μας) και με την καθοδήγηση των βαθμοφόρων ανοίχτηκαν στα καταγάλανα νερά του Κορινθιακού κόλπου, κωπηλατώντας και τραγουδώντας Καββαδία. Κρατώντας το πηδάλιο, κάθε παιδί με τη σειρά, ένιωσε τη σημασία και την υπευθυνότητα της διακυβέρνησης μέσα από τη γαλήνη που προσφέρει το «ταξίδι» με ένα παραδοσιακό ξύλινο ναυτοπροσκοπικό σκάφος.


Στη συνέχεια, στα πλαίσια του προγράμματος που είχαν διαμορφώσει τα ίδια τα παιδιά, οι δραστηριότητες του διημέρου μεταφέρθηκαν στη Γονούσα. Εκεί η εναλλαγή της Άνοιξης και του Χειμώνα ήταν εμφανής σε κάθε βήμα στο μονοπάτι προς το μοναστήρι της Λέχωβας. Το χιόνι συνυπήρχε με τις μυρωδιές και τις εικόνες της ανοιξιάτικης λιακάδας. Κατά μήκος της διαδρομής τα παιδιά έμαθαν να αναγνωρίζουν τα βρώσιμα αγριόχορτα της περιοχής και επιχειρήθηκε η συλλογή τους. Το βράδυ, στο σχολείο του χωριού, όπου και φιλοξενήθηκαν τα παιδιά, πραγματοποιήθηκε πυρά με πολλά ενδιαφέροντα. Διδάχτηκαν παραδοσιακοί χοροί, έγιναν αναπαραστάσεις με θέμα την επανάσταση του ’21 και παράλληλα τα παιδιά μαγείρεψαν με απλά υλικά και χωρίς σκεύη λιτά γεύματα απολαμβάνοντας την χαρά της δημιουργίας.


Την επόμενη μέρα, οι προσκοπική συντροφιά ενισχύθηκε με τα λυκόπουλα της αγέλης μας και με πολλή όρεξη για προσφορά και εργασία κατευθύνθηκε στο Κλημέντι όπου συμμετείχε στην δενδροφύτευση που οργανώθηκε από τον Δήμο Σικυωνίων και την Κοινωνικοπολιτιστική ένωση Κλημεντίων «η Κωνομαύρα».

Πολλά μικρά δεντράκια φυτεύτηκαν στις πλαγιές της Κωνομαύρας με τη βοήθεια εθελοντών κάθε ηλικίας. Χαρακτηριστικό είναι ότι παιδιά 6 μηνών στους ώμους των γονιών τους έδωσαν το παρόν, όντας ξεχωριστό δείγμα για την διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη φύση. Ας γίνει αυτό παράδειγμα για όλους μας!

Η δράση των ανιχνευτών έκλεισε στη θάλασσα, απ’ όπου ξεκίνησε, με υποσχέσεις για όλο πιο «ψηλά ανεβάσματα».

Να ευχαριστήσουμε ιδιαίτερα τον πρόεδρο του πολιτιστικού και εξωραϊστικού συλλόγου Γονούσας, «η Γονούσα» κ. Καλαντζή Παναγιώτη που μας φιλοξένησε στο σχολείο του χωριού, τον κ. Κ. Κελλάρη για τις πληροφορίες που μας έδωσε για την περιοχή του Κλημεντιού, τους φίλους προσκόπων Δημήτρη Ζωγράφο, Μαρία Λιάκου, Θεοδώρα Παπαγιαννοπούλου, Τσιρώνη Κατερίνα και τον Δήμο Σικυωνίων για την προσφορά της μεταφοράς των παιδιών στη δράση και του μεσημεριανού γεύματος της Κυριακής.

Το σύστημα μας, όπως σε κάθε επέτειο, συμμετείχε στην παρέλαση της επετείου της 25ης Μαρτίου.

Τέλος με χαρά θα θέλαμε να ανακοινώσουμε ότι το τμήμα της ομάδας (παιδιά ηλικίας 11 έως 15 ετών) θα ξεκινήσει συγκεντρώσεις μετά το Πάσχα.

Πληροφορίες: Κωνσταντίνος Σπούλος, Αρχηγός Συστήματος, τηλ. 6945960966