Δευτέρα, 9 Απριλίου 2012

Αρχίζει από σήμερα η συνταγογράφηση φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία

Σε ισχύ τίθεται από σήμερα η πλήρης εφαρμογή του μέτρου της συνταγογράφησης φαρμάκων με βάση τη δραστική ουσία, όπως ανακοίνωσε ο ΕΟΠΥΥ. Εν τω μεταξύ, συνεχίζονται τα προβλήματα για τους ασφαλισμένους καθώς εκτός από τη διακοπή της πίστωσης στην οποία προχώρησαν τα φαρμακεία και οι εργαστηριακοί γιατροί αποφάσισαν να παγώσουν την πίστωση προς τον ΕΟΠΥΥ, διεκδικώντας την αποπληρωμή οφειλών. Έτσι οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να πληρώνουν από την τσέπη τους τις εξετάσεις στα συμβεβλημένα εργαστήρια και κατόπιν να παίρνουν τα χρήματά τους από τον ΕΟΠΥΥ.

Πρεμιέρα για το σύστημα συνταγογράφησης βάσει της δραστικής ουσίας, σήμερα. Σύμφωνα με το μέτρο, οι νοσοκομειακοί γιατροί όπως και οι γιατροί του ΕΟΠΥΥ θα συνταγογραφούν φάρμακα στους ασθενείς βάσει δραστικής ουσίας και όχι με την εμπορική τους ονομασία.

Τα δέκα πρώτα φάρμακα-ουσίες που ανήρτησε ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) είναι οι εξής: Κλαριθρομυκίνη, Κεφπροζίλη, Κεφπροζίλη, Αζιθρομυκίνη, Φλουκοναζόλη, Σιπροφλοξασίνη, Ομεπραζόλη, Λανσοπραζόλη, Κετιριζίνη, Μελοξικάμη.

Όλα τα φάρμακα που περιλαμβάνονται στη θετική λίστα και αφορούν στις 10 δραστικές ουσίες έχουν ενσωματωθεί στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης και έχουν αναρτηθεί στην ιστοσελίδα του ΕΟΠΥΥ και του ΕΟΦ. Για κάθε ομάδα φαρμάκων αναγράφεται η τιμή αναφοράς, που αντιστοιχεί στο φθηνότερο γενόσημο για το οποίο οι ασφαλισμένοι θα καταβάλουν μόνο την συμμετοχή τους.

Στην περίπτωση που είτε ο ιατρός είτε ο ασφαλισμένος επιθυμεί αντί για το φθηνότερο γενόσημο, να επιλέξει ακριβότερο φάρμακο της ίδιας δραστικής ουσίας, θα πρέπει ο ασφαλισμένος να καταβάλει στο φαρμακείο εκτός από τη συμμετοχή του και τη διαφορά στη τιμή. Το εύρος της διαφοράς των τιμών μεταξύ του φθηνότερου γενόσημου και του ακριβότερου φαρμάκου, για την ίδια δραστική ουσία, κυμαίνεται από 0,50 ευρώ έως 4,60 ευρώ

Ο φαρμακοποιός δεν έχει δικαίωμα επιλογής ούτε αλλαγής του φαρμάκου.

Για την εξασφάλιση της διαφάνειας όσον αφορά στην οικονομική επιβάρυνση του ασθενή, σε περίπτωση επιλογής ακριβότερου φαρμάκου, θα αναγράφεται η διαφορά αυτή στο έντυπο της ηλεκτρονικής συνταγής και ο ασθενής θα ενημερώνεται και θα συναινεί με την υπογραφή του.

Αντιδρά ο ΙΣΑ

Κατά του νέου συστήματος τάσσεται ο Ιατρικός Σύλλογος Αθηνών, που έχει προγραμματίσει συγκέντρωση διαμαρτυρίας στις 12:00 το μεσημέρι έξω από το κτίριο του ΕΟΠΥΥ, στη λ. Κηφισίας στο Μαρούσι. Σε ανακοίνωσή του ο ΙΣΑ καλεί τους γιατρούς να αναγράφουν πέραν της δραστικής ουσίας και το εμπορικό όνομα του σκευάσματος που επιλέγει κάθε φορά, για κάθε ασθενή μέσα σε παρένθεση.

www.tvxs.gr