Παρασκευή 6 Απριλίου 2012

Στο Ευρωκοινοβούλιο το θέμα της διάβρωσης των ακτών του Κορινθιακού

Το θέμα του κινδύνου διάβρωσης των ακτών της Πελοποννήσου, και ειδικότερα των ακτών του Κορινθιακού, φέρνει στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο με ερώτησή του ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στην παραλία του Δερβενίου, όπου ο βυθός κατέρρευσε μέχρι και 30 μέτρα, καταστρέφοντας σπίτια και καταστήματα.

Πιο συγκεκριμένα, ο Νίκος Χουντής στην ερώτησή του τονίζει τα εξής:

«Στη βόρεια ακτή της Πελοποννήσου εμφανίζεται, εδώ και πολλά χρόνια, το φαινόμενο της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου της στάθμης της θάλασσας. Πιο συγκεκριμένα, στην περιοχή Δερβένι Κορινθίας, στις 29/02/2012, παρατηρήθηκε γενικευμένη διάβρωση της παράλιας ζώνης, λόγω υποχώρησης του βυθού της παραλίας (έως και 30 μέτρα), καταστρέφοντας δεκάδες οικίες και επιχειρήσεις.

Η συγκεκριμένη περιοχή εμφανίζεται, τόσο στην Πανευρωπαϊκή Έκθεση για τη διάβρωση των ακτών (Μάιος 2004 – Eurosion: Coastal Erosion. Evaluation of the need for Action, Part II, Maps and Statistics, σελ. 12), όσο και στη βάση δεδομένων του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Περιβάλλοντος για τις παράκτιες περιοχές (European coastal lowlands most vulnerable to sea level rise ), ως ιδιαίτερα ευάλωτη, όσον αφορά τις επιπτώσεις της διάβρωσης των ακτών και της ανόδου του επιπέδου της θάλασσας.

Με δεδομένο το πρόβλημα στη συγκεκριμένη περιοχή, καθώς επίσης και του γεγονότος ότι το 31.6% των ελληνικών ακτών και το 50% των ακτών της Πελοποννήσου, αντιμετωπίζουν προβλήματα διάβρωσης (βλ. Έκθεση Eurosion) , ερωτάται η Επιτροπή:

1) Ποιες είναι οι δυνατότητες αξιοποίησης ευρωπαϊκών ταμείων για τη χρηματοδότηση συγκεκριμένων δράσεων, προκειμένου να αντιμετωπιστεί αυτό το φαινόμενο;

2) Γνωρίζει η Κομισιόν ποιες είναι οι καλύτερες πρακτικές για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, που έχουν εφαρμοστεί σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή και αλλού;»