Σημαντικές ευθύνες για τις ζημιές που έχουν υποστεί τα ασφαλιστικά ταμεία, τα νοσοκομεία και τα πανεπιστήμια από το κούρεμα φαίνεται να έχει η ελληνική κυβέρνηση και η ΤτΕ, αφού παρόλο που ήταν γνωστή η διαδικασία του κουρέματος και οι συνέπειές του, τα ταμεία ήταν υποχρεωμένα να καταθέσουν τα διαθέσιμά τους στην Τράπεζα της Ελλάδος. Σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, τα διαθέσιμα των ταμείων υποχρεωτικά κατατίθενται στην Τράπεζα της Ελλάδος και μπαίνουν σε έναν ειδικό λογαριασμό, το λεγόμενο «Κοινό Κεφάλαιο» για να επενδυθούν σε ομόλογα του Δημοσίου. Παρόλο που η Τράπεζα της Ελλάδος είχε σταματήσει από την πλευρά της να επενδύει τα χρήματα του «Κοινού Κεφαλαίου» σε ομόλογα, τα ασφαλιστικά ταμεία και τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου (νοσοκομεία, πανεπιστήμια κ.ά.) συνέχισαν να καταθέτουν τα διαθέσιμά τους υποχρεωτικά. Το «Κοινό Κεφάλαιο» σταμάτησε να επενδύει σε ομόλογα από το Μάιο του 2011 και ενώ οι διαπραγματεύσεις για ενδεχόμενο «κούρεμα» των ελληνικών ομολόγων είχαν πέσει στο τραπέζι.
Εντωμεταξύ, τα Ταμεία καταθέτουν κανονικά τα χρήματά τους στο «Κοινό Κεφάλαιο», με τις συνολικές ζημιές των Ταμείων και των ΝΠΔΔ να υπολογίζονται σήμερα σε περίπου 15 δισ. ευρώ. Κυβερνητική αναλγησία, αμέλεια ή συντεταγμένη προσπάθεια συγκάλυψης των ζημιών που επακολούθησαν;
Η κυβέρνηση πάντως όλο αυτό το διάστημα χρησιμοποίησε τα λεφτά των Ταμείων για να καλύψει τις δανειακές της ανάγκες και να κλείσει τις τρύπες του προϋπολογισμού. Το «Κοινό Κεφάλαιο» από ειδικός λογαριασμός για επένδυση κεφαλαίων σε ομόλογα του Δημοσίου, μετετράπη σε όργανο που έκλεισε τρύπες προϋπολογισμών, εις βάρος των ασφαλισμένων και των δημόσιων οργανισμών.
πηγή: Κουτί της Πανδώρας