Τετάρτη 4 Απριλίου 2012

Δράσεις κοινωνικής αλληλεγγύης: Φιλανθρωπία ή πολιτική πράξη;

Το ερώτημα μου προέκυψε από την αρνητική τοποθέτηση Δημοτικού Συμβούλου της μειοψηφίας σε πρόσφατο ΔΣ του δήμου μας πάνω στο θέμα της δημιουργίας δημοτικής επιτροπής παρακολούθησης της λειτουργίας στο Κιάτο κέντρου διάθεσης τροφίμων (κοινωνικό παντοπωλείο) και ειδών ένδυσης σε οικογένειες που χρήζουν βοήθειας.
Η λογική της άρνησης δημιουργίας τέτοιων δομών από τον συγκεκριμένο Σύμβουλο ήταν ότι ο λαός δεν σώνεται από την εξαθλίωση με τέτοιες πράξεις φιλανθρωπίας, αλλά με την οργανωμένη πάλη του για ανατροπή του συστήματος που τον οδηγεί στην εξαθλίωση.
Και αναρωτήθηκα
1. Η δημιουργία στους κόλπους μιας κοινωνίας μιας δομής αλληλοβοήθειας προς τα μέλη της σε μια περίοδο ιδιαίτερης οικονομικής κρίσης είναι πράξη ανάδειξης αισθημάτων φιλανθρωπίας, η μια πολιτική πράξη υψηλής κοινωνικής ευθύνης και αλληλεγγύης ανάμεσα στα μέλη μιας κοινωνίας που δοκιμάζεται από τη φτωχοποίηση;
2. Με ποιόν τρόπο η ύπαρξη τέτοιων δομών κοινωνικής αλληλεγγύης εμποδίζει την οργανωμένη πάλη του λαού για ανατροπή του συστήματος ;
Μήπως ενοχλεί που τέτοιες δράσεις ξεκινούν από εθελοντές και κοινωνικούς φορείς και όχι από κάποιο κόμμα; Δε θέλω να το πιστέψω!

Κ.Μ.