Δευτέρα 2 Απριλίου 2012

ΔΝΤ: Ελλάδα όπως ...Ρουμανία του Τσαουσέσκου!

Σύμφωνα με την τελευταία έκθεση του ΔΝΤ για την ελληνική οικονομία,  πλεόνασμα 4,5% αναμένεται να δημιουργηθεί το 2014, το οποίο θα διατηρηθεί μέχρι το 2020. Επειδή από πολλούς θεωρείται ανέφικτη μια τέτοιου τύπου δημοσιονομική προσαρμογή, το ΔΝΤ αναγνωρίζει μεν στην ανάλυσή του το «αισιόδοξο» της πρόβλεψης, συγχρόνως όμως παραθέτει και στοιχεία χωρών που διατήρησαν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα για μεγάλο χρονικό διάστημα, αντλώντας από τη σχετική διεθνή εμπειρία.

Και εδώ προκύπτει μια πραγματικά τρομακτική παραδοχή εκ μέρους του ΔΝΤ: στη σελίδα 87 της έκθεσής του, θέλοντας να τεκμηριώσει ότι η διατήρηση τέτοιων πρωτογενών πλεονασμάτων για 8 χρόνια (2013-2020) είναι μια ρεαλιστική παραδοχή, το ΔΝΤ αναφέρεται σε δύο χώρες οι οποίες, για ίσο χρονικό διάστημα, κατάφεραν να έχουν σημαντικά πρωτογενή πλεονάσματα: τη Ρουμανία της περιόδου 1982-1989 και την Αίγυπτο της περιόδου 1993-2000! Δηλαδή τη Ρουμανία του Τσαουσέσκου και την Αίγυπτο του Μουμπάρακ!


Τη δεκαετία του ’80 ο Τσαουσέσκου έθεσε ως εθνικό στόχο την αποπληρωμή του χρέους της Ρουμανίας προς τους ξένους πιστωτές, υποβάλλοντας, για το λόγο αυτό, το λαό στις μεγαλύτερες δυνατές θυσίες. Επίσης, είναι γνωστή τόσο η κατάληξη αυτού του εγχειρήματος στα τέλη του 1989 όσο και η κατάληξη του καθεστώτος Μουμπάρακ, με το οποίο παραλληλίζεται η δημοσιονομική εξυγίανση της ελληνικής οικονομίας.


Δ.Η.