Δευτέρα 2 Μαΐου 2011

ΜΙΣΟΣ ΑΙΩΝΑΣ ΔΡΑΣΗΣ ΚΑΙ ΠΡΟΣΦΟΡΑΣ ΣΤΗ ΣΙΚΥΩΝΑ

Σώμα Ελλήνων Προσκόπων: 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων 



Το 1ο Σύστημα Ναυτοπροσκόπων Σικυώνας ιδρύθηκε τη δεκαετία του 50 και υπάγεται στο Σώμα Ελλήνων Προσκόπων. Ο προσκοπισμός στην Ελλάδα ιδρύθηκε το 1910. Είναι μια μη κυβερνητική οργάνωση, μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα που έχει σαν στόχο τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών στη συλλογικότητα με δράσεις που έχουν κέντρο τη φύση και την κοινωνική προσφορά. Σήμερα ο προσκοπισμός υπάγεται στο Υπουργείο Παιδείας.Οι άνθρωποι που στηρίζουν αυτήν την ιδέα είναι οι βαθμοφόροι εθελοντές, ηλικίας 18-108 ετών, που αφιερώνουν με μεράκι το χρόνο και το κέφι τους με στόχο το «προσκοπικό παιχνίδι».

Το «προσκοπικό παιχνίδι» είναι ένα θέμα που με τα επόμενα άρθρα μας θα το φέρουμε κοντά στο κοινό παρουσιάζοντάς το μέσα από αυτή τη στήλη. Κύριο συστατικό και ουσία του «προσκοπικού παιχνιδιού» είναι οι δράσεις, με το τοπικό Σύστημα Ναυτοπροσκόπων να έχει να παρουσιάσει πλούσιο έργο.
Πρόσφατα μάλιστα στην πόλη μας, στο πλαίσιο της εκπαίδευσης των νέων βαθμοφόρων πραγματοποιήθηκε η 19η Σχολή Λεμβάρχου Ναυτοπροσκοπικού σκάφους, που στόχο είχε την κατάρτιση των βαθμοφόρων στην ασφαλή και υπεύθυνη πλοήγηση δεκάκοπου ξύλινης λέμβου. Στη Σχολή εκπαιδεύτηκαν 17 νέοι από όλη την Πελοπόννησο, από τους οποίους οι 4 είναι παιδιά της πόλης μας. Με την απόκτηση του πτυχίου Λεμβάρχου οι νέοι αυτοί έχουν την κατάρτιση να χρησιμοποιούν με ασφάλεια κωπήλατη τη λέμβο, με στόχο μεταξύ άλλων να φέρουν τα παιδιά του Συστήματός τους σε επαφή με τη ναυτική παράδοση του τόπου μας.
Η διοργάνωση της Σχολής έγινε υπό την αιγίδα της Εφορίας Περιοχής Πελοποννήσου με αρχηγό της Σχολής τον Έφορο Ναυτοπροσκόπων κ. Κουτρουμπόπουλο Τάσο και με τη βοήθεια του 1ου Συστήματος Ναυτοπροσκόπων Σικυωνίας. Το εκπαιδευτικό μέρος της Σχολής πραγματοποιήθηκε σε 2 τριήμερα στον Κορινθιακό κόλπο με βάση τη μαρίνα Κιάτου. Συμμετείχαν τα σκάφη: «Βλάχος» και «Αλκυονίδα», η οποία πρόσφατα ολοκλήρωσε την ετήσια συντήρηση της με τη συνδρομή των παιδιών του Συστήματος. Δύο ακόμα σκάφη μεταφέρθηκαν από την Αθήνα και το Αίγιο για τις ανάγκες της Σχολής.
Στο σημείο αυτό να ευχαριστήσουμε θερμά την επιχείρηση «Αρτοποιία-Ζαχαροπλαστική Κονδύλης-Παπανικολάου», που παρείχαν δωρεάν το ψήσιμο των γευμάτων και το ψωμί, την οκογένεια Σαββανή για την Παρασκευή των γευμάτων όπως επίσης και τον Δήμο Σικιωνίων αλλά και την διευθύντρια του 1ου Δημοτικού Σχολείου Κιάτου για την παραχώρηση του χώρου. Ακόμη την επιχείρηση «Δέδες Νικόλαος-Πιτσαρία-Ψησταριά-Καφέ» για την φιλοξενία.
Η επιτυχία της Σχολής δεν θα ήταν δεδομένη χωρίς την συνδρομή των συμπατριωτών μας και τη συμμετοχή του κόσμου. Είμαστε λοιπόν αισιόδοξοι πως πολλοί περισσότεροι συμπολίτες μας θα θελήσουν να γίνουν κοινωνοί και υποστηρικτές του «προσκοπικού παιχνιδιού» και των δράσεων του στο προσεχές μέλλον. Η στήλη αυτή φιλοδοξεί να αποτελέσει μέσο επικοινωνίας με τον κόσμο και διαρκή πρόσκληση στις δράσεις του τοπικού μας Συστήματος.