Δευτέρα 23 Μαΐου 2011

Στον απόηχο ενός Δημοτικού Συμβουλίου

(16/03/2011, Αίθουσα συνεδριάσεων ΔΣ Δήμου Σικυωνίων, έκτακτο Δημ.Συμβούλιο…)
«Να  ξεσηκώσουμε την κοινωνία….δεν είναι δυνατόν να μην ανοίγει μύτη!..»
«..Αισθάνομαι ότι κάποιοι μας κοροιδεύουν…»
«..Δεν τρέξαμε όσο έπρεπε!..»
«..Η ραστώνη μας πρέπει να τελειώνει! Δεν πρέπει να διεκδικούμε μέσω εγγράφων..»
«..ολοκληρωτική ήττα του Δήμου μας! Χάσαμε τα πάντα!...»
« Να κλείσουμε τον Ισθμό…»
«Την ήττα δεν την αποδεχόμαστε!»
 «Μεταφέρουμε τις πολιτικές παθογένειες στο Δήμο..»
«…Όχι ανήκουμε, αλλά ανήκαμε σε κάποιο κόμμα!»
«…Δεν ανήκουμε σε κόμματα, στηρίζουμε κόμματα!»
«Δε με εκφράζει κυβέρνηση που λειτουργεί έτσι»
« κενό στη λειτουργία του δήμου αν δεν ήξερε τον εμπαιγμό του ΥΠΕΠΘ, αν όμως τον ήξερε, έχει μεγάλη πολιτική ευθύνη..»
« Αρκετά με λόγια και δημαγωγικές εκρήξεις…Να αποφασίσουμε δυναμικές λύσεις και να καλέσουμε τα κανάλια!»

Ένα μόνο απάνθισμα από όσα ακούστηκαν στο Δημ. Συμβούλιο στην τρίτη συζήτηση του  για τις συγχωνεύσεις- καταργήσεις σχολείων που αποφάσισε το ΥΠΕΠΘ και που  ήταν που η  αιτία δημιουργίας ενός «εκκρηκτικού» σκηνικού που άναψε τα αίματα και άνοιξε τα στόματα.
Τώρα, πως γίνεται για ένα θέμα που όλοι συμφωνούσαν (να μην καταργηθούν σχολεία), να φτάσουν σε σημείο να κινδυνεύσει να διαλυθεί το Δημοτικό Συμβούλιο, αυτό ας προβληματίσει τους …πρωταγωνιστές Δημ. Συμβούλους (φανταστείτε και να μη συμφωνούσαν!)
Ίσως φταίει που κάποιοι Σύμβουλοι της μειοψηφίας υπονοούν αντί να καταγγέλουν ευθέως («είναι δυνατόν να μην ήταν ενήμερη η πλειοψηφία του ΔΣ των ειλημμένων αποφάσεων του Υπουργείου τόσον καιρό;»), ίσως φταίει που κάποιοι Σύμβουλοι της πλειοψηφίας (και η απειρία δεν τους δικαιολογεί αενάως ) μπερδεύουν το Δημοτικό Συμβούλιο με τις φοιτητικές συνελεύσεις, όπου «οφείλουν» στην παράταξή τους να ….ξεμπροστιάζουν τους αντιπάλους αποκαλύπτοντας  τις προθέσεις τους («παίζετε θέατρο στις πλάτες των πολιτών..»), ίσως φταίνε και τα δυό μαζί, πάντως το αποτέλεσμα ήταν να αποχωρήσουν οι Δημοτικοί Σύμβουλοι (πλην ενός) της παράταξης του κ. Ζαχαριά, ευτυχώς όχι οριστικά, αφού απεφεύχθη ο κίνδυνος το ψήφισμα να μην υπογραφεί από όλους τους Δημ. Συμβούλους. Άξιζε άραγε τον κόπο; Ας αναρωτηθούνε, τι από τα δύο είχε μεγαλύτερη σημασία, η πολιτική εκτόνωση και το «ξεκαθάρισμα πολιτικών λογαριασμών», ή ένα ισχυρό μέτωπο του Δήμου ενάντια στις απανωτές επιθέσεις του ΥΠΕΠΘ;
Παρ’ όλα αυτά, οφείλω να ομολογήσω, ότι αυτό το νέο Δημ. Συμβούλιο, παρουσιάζει μεγαλύτερο ενδιαφέρον από παλιότερα, που απ’ όσο θυμάμαι δεν υπήρχε (τουλάχιστον σε τέτοιο βαθμό) έντονος πολιτικός λόγος .Αυτό κατά την άποψή μου είναι απόρροια της ποικίλης πολιτικής του σύνθεσης (τρεις μειψηφικές τάσεις) και επιβεβαιώνεται έτσι  η θετική επίδραση περισσοτέρων των δύο συνδυασμών.
Αν μάλιστα καταφέρουν  Δημοτικοί μας Σύμβουλοι να μην παρασύρονται από προσωπικές ή κομματικές σκοπιμότητες και πολιτικά απωθημένα που δυναμιτίζουν το κλίμα και αλλοιώνουν την υγιή πολιτική αντιπαράθεση, τότε θα έχουμε ένα Δημοτικό Συμβούλιο που δε θα είναι ένα απλό διαχειριστικό όργανο, αλλά ένα όργανο που παράγει πολιτική και έργο!
Κ.Μ.