Τετάρτη 18 Μαΐου 2011

ΕΚΔΗΛΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΕΛΥΤΗ ΑΠΟ ΤΟ ΙΔΡΥΜΑ ΚΟΡΙΝΘΙΑΚΩΝ ΜΕΛΕΤΩΝ


Οδυσσέας Ελύτης : Ο ποιητής του Αιγαίου, του Έρωτα, του Άξιον Εστί – 100 χρόνια από τη γέννησή του.

Στα πλαίσια των καθιερωμένων ομιλιών του Ιδρύματος Κορινθιακών Μελετών πραγματοποιήθηκε τη Δευτέρα 2 Μαίου 2011 η παρουσίαση της ζωής και του έργου του Οδυσσέα Ελύτη από τη φιλόλογο Χρυσάνθη Πετροπούλου. Η εκδήλωση έγινε στα πλαίσια της ανακήρυξης του 2011 από το υπουργείο Πολιτισμού ως έτος Ελύτη.
Μέσα σε μια αισθαντική ατμόσφαιρα ο χώρος της κεντρικής αίθουσας του Πολιτιστικού Κέντρου Κιάτου μετατράπηκε σε θεατρική σκηνή και γέμισε από ποίηση και μουσική. Ο φιλολογικός λόγος μεστός, άμεσος, οικείος εναλλασσόταν με απαγγελίες ποιημάτων από τις σημαντικότερες συλλογές του Έλληνα Νομπελίστα και με μελοποιημένα ποιήματα. Η ομιλήτρια εστιάστηκε αρχικά στα νεανικά χρόνια του ποιητή, στην εποχή των πρώτων δημοσιεύσεων των ποιημάτων του στα «Ελληνικά Γράμματα», στη φιλία του με τον Εμπειρίκο και στη μύησή του στο κίνημα του υπερρεαλισμού, στον αιγαιοπελαγίτικο κύκλο ποιημάτων, στα χρόνια της Γαλλίας αλλά και του Αλβανικού μετώπου, της Κατοχής αλλά και της μακράς σιωπής του ποιητή μέχρι την εποχή του επικού Ελύτη(«Άξιον Εστί») , την κορυφαία στιγμή του ερωτικού Ελύτη(«Μονόγραμμα») , τα χρόνια της μεταπολίτευσης, το Νόμπελ και τις τελευταίες συλλογές («Ελεγεία της οξώπετρας»). Μοναδικές ήταν οι απαγγελίες από τα μέλη του Πολιτιστικού Συλλόγου «Σαν Παραμύθι» Λίζα Αναγνωστοπούλου, Σμαράγδα Νούτσου και Μαρία Γεωργιάδη, που απέδωσαν αποσπάσματα από τις συλλογές «Προσανατολισμοί», «Ήλιος ο Πρώτος», «Μονόγραμμα», «Άσμα ηρωικό και πένθιμο για το χαμένο ανθυπολοχαγό της Αλβανίας», «Άξιον Εστί», « Ελεγεία της Οξώπετρας».
Τέλος, η αναφορά στον μελοποιημένο Ελύτη έδωσε στην όλη παρουσίαση χρώμα και λυρισμό. Ακούστηκαν τραγούδια σε ποίηση Ελύτη , συνθέσεις Θεοδωράκη, Λάγιου και Παπαδημητρίου από τα μέλη του μουσικού τμήματος του Συλλόγου «Σαν Παραμύθι» : Ελένη Γερακίτη (τραγούδι), Στάθης Δεββές (ενορχήστρωση – κιθάρα), Δήμητρα Μαζαράκη( σολίστ – πιάνο), Νίκος Λεπεσιώτης (σολίστ – μπουζούκι). Μια μοναδική εκδήλωση που ξέφυγε από τα καθιερωμένα πρότυπα των ομιλιών και κέρδισε τους θεατές.