Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Στο 1 δις το έλλειμμα στον προϋπολογισμό για Ιανουάριο-Φεβρουάριο

Αύξηση στο έλλειμμα του Κρατικού Προϋπολογισμού καταγράφηκε για το δίμηνο Ιανουαρίου-Φεβρουαρίου, βάσει των στοιχείων που έδωσε στη δημοσιότητα το Υπουργείο Οικονομικών.

Πιο συγκεκριμένα στα 1.028 εκατ. ευρώ έναντι 944 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο διάστημα του 2010 αυξήθηκε το έλλειμμα.

Τα καθαρά έσοδα του τακτικού προϋπολογισμού διαμορφώθηκαν στα 7.943 εκατ. ευρώ, παρουσιάζοντας μείωση κατά 9,2%. Η συρρίκνωση των εσόδων οφείλεται, σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών, στη μη επανάληψη των εισπράξεων τελών κυκλοφορίας κατά 393 εκατ. ευρώ τον μήνα Ιανουάριο -φέτος δόθηκε μικρότερη παράταση στην εξόφληση των τελών κυκλοφορίας-, στα μειωμένα έσοδα κατά 99 εκατ. ευρώ από την έκτακτη εισφορά στις κερδοφόρες επιχειρήσεις, αλλά και στις μειωμένες εισπράξεις από παρακράτηση φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων στο τρέχον δίμηνο.

Παράλληλα, αυξημένες κατά 3,3% είναι οι δαπάνες του τακτικού προϋπολογισμού. Η αύξηση αποδίδεται στη χορήγηση 351 εκατ. ευρώ σε νοσηλευτικά ιδρύματα προκειμένου να εξοφληθούν παλαιές οφειλές τους.

Την ίδια ώρα, οι πρωτογενείς δαπάνες είναι μειωμένες κατά 0,1% και οι τόκοι κατά 1,3%.

Από το Υπουργείο Οικονομικών επισημαίνεται ότι οι δαπάνες τακτικού Προϋπολογισμού, παραμένουν χαμηλότερες κατά περίπου 300 εκατ. ευρώ από τις μηνιαίες προβλέψεις του Προϋπολογισμού.

Εν τω μεταξύ, τα έσοδα του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων παρουσιάζουν αύξηση 356,4% και οι δαπάνες μείωση 67,9%.

Τέλος, υπενθυμίζεται από το υπουργείο Οικονομικών, ότι τα παραπάνω στοιχεία αφορούν μόνο στην εκτέλεση του Κρατικού Προϋπολογισμού και όχι στο σύνολο των δημοσιονομικών δεδομένων για το έλλειμμα της Γενικής Κυβέρνησης - κατά τον ορισμό του ESA95 - που αποτελεί το κριτήριο για την αξιολόγηση του Προγράμματος Οικονομικής Πολιτικής της Ελλάδας
Αντιγραφή: Το Ποντίκι