Μάχη με το χρόνο δίνουν οι Ιαπωνικές αρχές, προκειμένου να αποφύγουν ένα νέο σοβαρό πυρηνικό ατύχημα. Όμως, τα στοιχεία της φύσης δεν είναι με το μέρος τους καθώς ο άνεμος βοηθά τον πυρηνικό όλεθρο διότι φυσά με κατεύθυνση προς την ενδοχώρα, στέλνοντας τα σωματίδια της ραδιενέργειας στις πόλεις και στους ανθρώπους.
Η τραγωδία δεν έχει τέλος, καθώς οι φόβοι για νέα έκρηξη στον πυρηνικό σταθμό Φουκοσίμα επαληθεύτηκαν: τα ξημερώματα της Δευτέρας, σημειώθηκαν δυο νέες εκρήξεις στον Αντιδραστήρα 3, μετά από ισχυρό μετασεισμό μεγέθους 6,2 βαθμών.
Η ιαπωνική κυβέρνηση είχε προειδοποιήσει για πιθανή έκρηξη στον Αντιδραστήρα 3, εξαιτίας της συγκέντρωσης υδρογόνου στο κτίριο που τον στεγάζει.
Αποτέλεσμα ήταν να τραυματιστούν σοβαρά εννέα άτομα και ενός η τύχη να αγνοείται. Την ίδια στιγμή, συναγερμός έχει σημάνει και για τον Αντιδραστήρα 2, καθώς σταμάτησε να λειτουργεί το σύστημα ψύξης και το επίπεδο ύδατος μειώνεται. Ήδη από την Παρασκευή, οι τεχνικές ομάδες του πυρηνικού σταθμού εργάζονται πυρετωδώς προκειμένου να μειώσουν την πίεση των αντιδραστήρων.
Τα επίπεδα της ραδιενέργειας είναι στην περιοχή, σύμφωνα με τους ειδικούς, 400 φορές πάνω από το κανονικό όριο. Περίπου 170.000 άνθρωποι είχαν εγκαταλείψει μέχρι την Κυριακή τα σπίτια τους και μεταφέρθηκαν, σε ακτίνα τουλάχιστον 20 χιλιομέτρων από το εργοστάσιο, ενώ οι αρχές ανακοίνωσαν ότι θα προχωρήσουν σε εκκενώσεις και άλλων περιοχών σε μεγαλύτερη ακτίνα για περισσότερη ασφάλεια.
Εν τω μεταξύ, ώρα με την ώρα ο αριθμός των νεκρών ανεβαίνει, καθώς σύμφωνα με το πρακτορείο Κιόντο, εντοπίστηκαν ακόμα 10.000 νεκροί στην επαρχία Μιγιάγκι, ενώ η πόλη Οτσούκι είναι πια παρελθόν.
Την ίδια στιγμή, πολλές περιοχές κινδυνεύουν να μείνουν χωρίς ρεύμα, καθώς η μεγαλύτερη εταιρία παραγωγής ρεύματος στην Ιαπωνία, προκειμένου ν΄αποφύγει τον κίνδυνο γενικευμένου μπλάκ-άουτ, αποφάσισε να προχωρήσει σε σταδιακές διακοπές ηλεκτροδότησης. Με τον φόβο της πλημμύρας, ζει η πόλη Ρικουζεντακάτα, καθώς το μεγαλύτερο τμήμα της έχει χαθεί κάτω από λάσπη.
Σύμφωνα με τις πρώτες εκτιμήσεις, η καταστροφή υπολογίζεται πάνω από 70 δις ευρώ. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι για να ορθοποδήσει και πάλι η χώρα μπορεί να χρειαστούν ακόμα και 100 δις ευρώ. Μάλιστα, παρά την παρέμβαση της Κεντρικής Τράπεζας της Ιαπωνίας (που ενίσχυσε την αγορά με 184 δισεκατομμύρια δολάρια), το χρηματιστήριο του Τόκιο έκλεισε τη Δευτέρα με πτώση 6,18%.