Παρασκευή 11 Μαρτίου 2011

Το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου μας ζητά τη συνεργασία των πολιτών για την καθαριότητα

ΔΗΜΟΣ ΣΙΚΥΩΝΙΩΝ
ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

Στο πλαίσιο της αισθητικής αναβάθμισης του Δήμου Σικυωνίων και της βελτίωσης της ποιότητας ζωής των δημοτών, το Τμήμα Περιβάλλοντος του Δήμου Σικυωνίων και ο αρμόδιος Αντιδήμαρχος κ. Ιωάννης Τσιάνος  επισημαίνουν, ότι η καθαριότητα της πόλης είναι ζήτημα που αφορά όλους τους πολίτες και μπορεί να επιτευχθεί με την  τήρηση ορισμένων εύκολων και απλών κανόνων που αρκούν για να κάνουν τη διαφορά:

ΤΜΗΜΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

Αγαπητοί συνδημότες,
Αγαπητοί συμπολίτες,
Στο πλαίσιο της προσπάθειας που ξεκινάμε για την αναβάθμιση της καθημερινότητας του Δήμου μας  και με το σκεπτικό πως η καθαριότητα επιτυγχάνεται μόνο με τη συνεργασία Δή­μου-Πολιτών, απευθυνόμαστε σε όλους εσάς, τους κατοίκους της πόλης και των χωριών μας και ζητάμε τη συμβολή σας σε απλά ζητήματα, τα οποία αποτελούν ευθύνη και υποχρέωση όλων μας αφού  η τήρηση τους συμβάλλει στην ολοκλήρωση της προσπάθειας που κάνει η Υ­πηρεσία Καθαριότητας του Δήμου μας.

Η καθαριότητα έχει και αυτή τους κανόνες της, που αν τους τηρούμε καθημερινά, θα κερδίσουμε την μάχη για μια ΚΑΘΑΡΗ ΠΟΛΗ.


1.Τοποθετούμε  τα σκουπίδια στους κάδους με μεγάλες σακούλες που φροντίζουμε να δένονται καλά. Αποφεύγουμε να βάζουμε υγρά και σκουπίδια που στάζουν. Δεν μετακινούμε  τους κάδους από τις καθορισμένες θέσεις τους. Δεν  τοποθετούμε σκουπίδια έξω από τους κάδους . Όταν δεν υπάρχει κάδος ή αυτός είναι γεμάτος να τοποθετούνται στο πλησιέστερο ελεύθερο κάδο.

2.Δεν πετάμε ποτέ σκουπίδια στο δρόμο ή σε κοινόχρηστους χώρους. Τα           βάζουμε μόνο στα ειδικά καλάθια του Δήμου που υπάρχουν σχεδόν παντού. Βάζουμε τα ανακυκλώσιμα και μόνο υλικά στους ειδικούς μπλε κάδους.
Ανακυκλώσιμα θεωρούνται όλα αυτά τα Αντικείμενα – Απορ/τα που η κατασκευή τους είναι από ΧΑΡΤΙ-ΠΛΑΣΤΙΚΟ - ΓΥΑΛΙ-ΑΛΟΥΜΙΝΙΟ ΚΑΙ ΑΛΛΑ ΜΕΤΑΛΛΑ. Μάλιστα για την σωστή ανακύκλωση τους θα πρέπει τα υλικά συσκευασίας να τοποθετούνται στους κάδους  καθαρά από υπολείμματα τροφών.

3.Δεν εναποθέτουμε απροειδοποίητα τα ογκώδη άχρηστα απορρίμματα όπως: κλαδιά, στρώματα, παλιά έπιπλα κ.λ.π. στο πεζοδρόμιο, στο οδόστρωμα ή σε κοινόχρηστους χώρους. Δένουμε με σχοινί τα κλαδιά των δένδρων που κλαδέψαμε και βάζουμε τα φύλλα σε σακούλες.
Πάντα ειδοποιούμε την υπηρεσία καθαριότητας η οποία φροντίζει για τον προγραμματισμό της αποκομιδής. Το τηλέφωνο είναι 2742020300.

4.Συμπιέζουμε και δένουμε τα χαρτοκιβώτια για να μην καταλαμβάνουν χώρο και τα τοποθετούμε στους μπλε κάδους ανακύκλωσης. Τα μεγαλύτερα τα αφήνουμε δίπλα στους κάδους ώστε να απομακρύνονται από το ειδικό απορριμματοφόρο του Δήμου.

5.Τα μπάζα δεν περισυλλέγονται από το Δήμο. Είναι υποχρέωση των κατοίκων και του εργολάβου να μεριμνήσουν για την άμεση απομάκρυνσή τους.


6.Δεν αφήνουμε ακάλυπτα οικόπεδα να γίνουν εστίες μόλυνσης και χωματερές. Ενημερώνουμε την υπηρεσία καθαριότητας ώστε να ειδοποιηθεί ο ιδιοκτήτης για να καθαρίσει το οικόπεδο.


7.Φροντίστε το πεζοδρόμιό σας να είναι πάντα καθαρό, κλαδέψτε το φυτικό φράκτη της πρόσοψης του σπιτιού σας, και τα δένδρα του κήπου σας, ώστε να μην εξέχουν κλαδιά γιατί όλα αυτά εμποδίζουν τους πεζούς, αλλά και την ορατότητα των οχημάτων με κίνδυνο πρόκλησης ατυχήματος.

8.Μην επιτρέπετε στους άλλους να χαλάνε όσα εσείς και ο Δήμος κάνετε για την πόλη μας. Είναι υποχρέωση όλων μας να απαιτούμε από τον πλησίον μας να συμπεριφέρεται σωστά και να μη του επιτρέπουμε να ζημιώνει το κοινωνικό σύνολο.

9.Υπομονή όταν περνά σάρωθρο ή απορριμματοφόρο. Η καθυστέρηση είναι ελάχιστη και οι εργαζόμενοι κάνουν μια σκληρή δουλειά. Δεν παρκάρουμε σε γωνίες ή σε μέρη που χρειάζονται τα απορριμματοφόρα για να κινηθούν.

10.Συστήστε στα παιδιά σας να συμμετέχουν στην ανακύκλωση, στην καθαριότητα της πόλης μας και στην προστασία του περιβάλλοντος γενικότερα.



Κιάτο, 11 Μαρτίου 2011

Ο Αντιδήμαρχος Περιβάλλοντος 

Τσιάνος Ιωάννης