Τρίτη 29 Μαρτίου 2011

Σαν Παραμύθι : Tα Χρώματα της Ήλιδας στέλνουν «Της Καληνύχτας τα φιλιά»

Τα Χρώματα της Ήλιδας είναι μια μουσική παρέα ανθρώπων με φιλοδοξία όχι τη «δόξα» και αναγνωρισιμότητα βασισμένη στις λογικές του lifestyle και της τέχνης με αντίτιμο και ημερομηνία λήξης, αλλά αντίθετα με φιλοδοξία τη δημιουργία ομόκεντρων πολιτιστικών πυρήνων και δρώμενων στην περιφέρεια που θα συσπειρώνουν όλο και περισσότερο κόσμο, κυρίως νέους ανθρώπους. Τα μέλη της ορχήστρας δεν βιοπορίζονται μέσα από τη συμμετοχή τους σε αυτή, ο καθένας δραστηριοποιείται στο δικό του επάγγελμα παράλληλα.
Η ορχήστρα έχει συσταθεί και σαν ομώνυμος Πολιτιστικός Σύλλογος.
 «Δεν ξεχωρίζουμε τη μουσική σε έντεχνη και άτεχνη….υπάρχει καλή και κακή μουσική», σημειώνουν με έμφαση, πατώντας σε ένα σταθερό υπόβαθρο :

 «….το μοναδικό κληροδότημα των Ελλήνων δημιουργών του καλού ελληνικού τραγουδιού».
Πιστεύουν πως έτσι θα βοηθήσουν (όχι μόνοι) στο να αλλάξει το τοπίο στην πολιτισμική δραστηριότητα.

Τα τελευταία 4 χρόνια έχουν παρουσιάσει στην Ηλεία (και όχι μόνο) κύκλους συναυλιών με εκτενή θεματικά αφιερώματα σε σημαντικούς Έλληνες δημιουργούς όπως ο Δήμος Μούτσης, ο Μίκης Θεοδωράκης, Ο Νίκος Γκάτσος κ.α.
Παράλληλα η ορχήστρα εμφάνισε και μια ανθολόγηση από τραγούδια άλλων σημαντικών συνθετών στις ημερομηνίες εορτασμού της Παγκόσμιας Μέρας της Μουσικής, στην πόλη του Πύργου, τις χρονιές 2008, 2009 και 2010
Η δράση της ορχήστρας όμως ξεκινά από πολύ παλιότερα, από το Σεπτέμβρη του 1996. Από την ορχήστρα πέρασαν αρκετοί νέοι άνθρωποι, με τους οποίους ανανεωνόταν διαρκώς το μουσικό «αίμα» της.
Συνδετικός κρίκος και…ηθικός αυτουργός της συνέχειάς της, σε όλη αυτήν τη μουσική πορεία : oΓιώργος Γκιντζίρης που έχει  την καλλιτεχνική διεύθυνση, παίζοντας ταυτόχρονα στην ορχήστρα όλα αυτά τα χρόνια. μαέστρος
Η φιλόδοξη (καλλιτεχνικά και αισθητικά) ορχήστρα που κέρδισε τους Ηλείους και όχι μόνο, φέτος παρουσιάζει τη μουσική ενότητα με τίτλο "Της καληνύχτας τα φιλιά".
Γίνεται εκτενής αναφορά σε έλληνες δημιουργούς από τα τελευταία 35 χρόνια της ελληνικής μουσικής σκηνής, με τραγούδια των Σπανού, Μαυρουδή, Μικρούτσικου, Λάγιου, Χειμερινών Κολυμβητών, Κατσιμίχα, Μάλαμα, Περίδη, Σπάθα, Ανδρέου, Ζιώγαλα, Θαλασσινού , Νικολόπουλου,  και άλλων.
Το πρόγραμμα αυτό θα παρουσιαστεί και στην πόλη του Κιάτου, στο Δημοτικό Θέατρο το Σάββατο 16 Απρίλη, ώρα 20 : 30, σε συναυλία που διοργανώνει ο ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΟΣ ΣΥΛΛΟΓΟΣ «ΣΑΝ ΠΑΡΑΜΥΘΙ».
Έτσι οι δύο σύλλογοι πραγματοποιούν την αδελφοποίησή τους δρομολογώντας στο μέλλον κοινές συνέργειες

Τα μέλη της Ορχήστρας:

Παύλος Αυγερινόπουλος : Μπουζούκι
Γιώργος Γκιντζίρης: Πιάνο - Ενορχήστρωση
Στάθης Δεββές: Κιθάρα Κλασσική, Ηλεκτρική
Τασία Κωστοβασίλη: Κιθάρα Ακουστική
Δημήτρης Μαλεβίτης: Μπάσο
Δημήτρης Πανδής: Τύμπανα
Θανάσης Πουλακίδας: Μπουζούκι-Κλαρίνο
Χρήστος Χριστόπουλος: Κρουστά

Κατερίνα Ψαρρά: Φωνή
Χαρά Σκουλαρίκου: Φωνή
Αστέρης Πασχαλιάς: Φωνή


Προηγούμενα αφιερώματα της Ορχήστρας

2010: "Ταξίδι στην Αμοργό", αφιέρωμα στο Νίκο Γκάτσο.

2009: "Ο σπάνιος Μίκης".

2008: Αφιέρωμα στο Δήμο Μούτση

15 Αυγούστου 1999: Συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη παρουσία του ιδίου με πρωτόλεια τραγούδια του με τη Μικτή Παιδική Χορωδία του Δήμου Πύργου στο Δημοτικό Μέγαρο της πόλης.

27 Σεπτεμβρίου 1997: Στα πλαίσια της αδελφοποίησης του Δήμου Πύργου με το Δήμο Μπουντάουρς της Ουγγαρίας, συναυλία αφιέρωμα στο Μίκη Θεοδωράκη


15 Σεπτεμβρίου 1996: Συναυλία στο Δημοτικό Μέγαρο στον Πύργο αφιέρωμα σε 7 Έλληνες Συνθέτες: Σταύρος Ξαρχάκος, Μάνος Χατζιδάκις, Μίκης Θεοδωράκης, Σταύρος Κουγιουμτζής, Δήμος Μούτσης, Μάνος Λοΐζος, Γιάννης Μαρκόπουλος