Σάββατο 5 Μαρτίου 2011

Μη αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου

                                                                                                                                Κρυονέρι, 26.2.2011

                                                                                                                                         Αρ. πρωτ. 63

Προϊστάμενο 2ου Γραφείου ΠΕ Ν. Κορινθίας

κ. Δημ. Αθανασίου

Αράτου 20 202 00 Κιάτο



Θέμα: Μη αναβάθμιση Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου

Αφορά: Έγγραφό σας 170/14.2.2011

Σχετ.: Έγγραφά μας 62/9.2.2011, 60/30.1.2011, 57/4.12.2010, 37/22.9.2008, 25/10.9.2007, 19/6.4.2007





Κύριε προϊστάμενε.



Το Δ.Σ. του Συλλόγου μας συνεδρίασε στις 22.2.2011 και μελετώντας την μακροσκελή απάντησή σας στο 62/9.2.2011 έγγραφό μας, με λύπη του διαπίστωσε, οτι τελικά δεν απαντήσατε τίποτα για την "ταμπακιέρα".

Πέραν του ανεπίτρεπτου για εκπαιδευτικό λειτουργό, εριστικού και υβριστικού ύφους σας, και τις περί "ηθικής", "κατηγορητηρίου", "κοινοποίησης σε προϊσταμένους και Δήμαρχο" παρατηρήσεις σας, δεν δώσατε καμία καθαρή απάντηση για την εγγραφή μαθητών του Σουλίου στο Δημοτικό Σχολείο του Μεγ. Βάλτου.

Τελικά δεν μας διαφωτίσατε, για το ποιος είναι αρμόδιος για τις εγγραφές των συγκεκριμένων μαθητών: είναι μόνο η διευθύντρια του σχολείου ή και εσείς ως προϊστάμενος;

Υπάρχει χωροταξικό πλαίσιο για την περιοχή ευθύνη σας, όπως προβλέπεται στο Προεδρικό Διάταγμα 201-1998, άρθρο 8, παραγρ. β & γ (καθορισμός ορίων σχολικής περιφέρειας των δημοτικών σχολείων), βάσει του οποίου πρέπει να διενεργούνται οι εγγραφές / μετεγγραφές;

Και δεν είναι το Γραφείο σας το καθ' ύλην αρμόδιο; 

Σχετικά με την μομφή σας στο σημείο 10 της επιστολής σας, οτι "δεν νομιμοποιούμαστε να χαρακτηρίζουμε παράνομη τη φοίτηση των μαθητών του Σουλίου στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου, επειδή είναι πέρα για πέρα νόμιμη και αυτό δεν επιδέχεται καμία αμφισβήτηση", επιτρέψτε μας να διατηρούμε σοβαρές επιφυλάξεις για του λόγου σας το αληθές.

Εάν και εφόσον έχει εφαρμογή το Π.Δ. 201/1998, άρθρο 8, παραγρ. ζ , η Υπηρεσία σας όφειλε να μετεγγράψει υποχρεωτικά τους μαθητές του 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σουλίου στο τότε 3/θέσιο (άρα πολυθέσιο) Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου το έτος 2000-2001, εφαρμόζοντας την χωροταξική λογική της παραγρ. β του προαναφερθέντος Π.Δ., η οποία αναφέρεται ρητά στην έννοια της "περιοχής κατοικίας των μαθητών".

Αυτό όμως δεν συνέβη, αλλά τα παιδιά αυτά στάλθηκαν στο Κιάτο.

Στη συνέχεια και σε κάθε περίπτωση, βάσει του νόμου 1566/1985, άρθρο 4, παράγρ. 13, με την αναβάθμιση του σχολείου μας σε 4/θέσιο το 2004 και σε 5/θέσιο το 2008, θα έπρεπε οι μαθητές του Σουλίου να εγγράφονται στο Κρυονέρι.

Παρόλες τις επανειλημμένες προφορικές και έγγραφες παραστάσεις μας για το θέμα αυτό στο Γραφείο σας και στην Δ/ση ΠΕ Κορινθίας, η κατάσταση ποτέ δεν άλλαξε και μάλιστα, προωθήσατε νεοεγγραφέντες μαθητές του Σουλίου στο ολιγοθέσιο Δημοτικό του Μεγ. Βάλτου.

Και βέβαια δεν είμαστε εμείς εκείνοι, οι οποίοι, όπως υποστηρίζετε, στοχεύουν να "αποδυναμώσουν" το 7ο Δημοτικό Σχολείο του Κιάτου, το οποίο εσείς ως μόνος αρμόδιος οφείλατε να ενισχύσετε, από γειτονικά σχολεία της πόλης που ασφυκτιούν (όπως π.χ. το 4ο Δημοτικό).

Αυτά κ. προϊστάμενε είναι βασικά ζητήματα, τα οποία η υπηρεσία σας όφειλε να είχε τακτοποιήσει προ πολλών ετών, πριν φτάσει ο “Καλλικρατικός κόμπος” στο χτένι.

Ταυτόχρονα, σας επιστρέφουμε στο ακέραιο την επικίνδυνη αναφορά σας περί "αναστάτωσης ενός ολόκληρου χωριού" εξαιτίας μας, η οποία αναφορά μπορεί να διαταράξει την κοινωνική ειρήνη μεταξύ γονέων και τοπικών κοινωνιών, βάζοντάς τους να αντιδικούν για θέματα αποκλειστικής αρμοδιότητας της Υπηρεσίας σας!

Αντί το Γραφείο σας να εφαρμόζει το νόμο, κωφεύει, εφαρμόζοντας πρακτικές τύπου “νίπτω τας χείρας μου” και “διαίρει και βασίλευε”, τις οποίες με θλίψη βιώνουμε επί σειράν ετών.

Αναφέρετε στο σημείο 3 της επιστολής σας, οτι κάθε γονέας έχει δικαίωμα να "εκφράσει την επιθυμία για φοίτηση του τέκνου του" όπου αυτός θέλει, με δικά του έξοδα.

Για το εάν η επιθυμία του θα γίνει αποδεκτή, ποιος αποφασίζει και βάσει ποιών νομοθετικών διατάξεων;

Εάν δηλαδή, με βάση τα λεγόμενά σας στο σημείο 4 της επιστολής σας, όλοι οι γονείς του Κρυονερίου "εκφράσουμε την επιθυμία να κλείσει το 5-θέσιο σχολείο μας" και να ζητήσουμε τη φοίτηση των 67 μαθητών του "σε σχολείο μεγαλύτερης οργανικότητας, για βελτίωση της παρεχόμενης στα παιδιά μας εκπαίδευσης", π.χ. στην... Κόρινθο, ποιος και βάσει ποιας νομοθετικής διάταξης θα αποφάσιζε κ. προϊστάμενε;

Σχετικά με το ερώτημά σας, "από που αποδεικνύεται το οτι δεν διαβλέπουμε πρόθεση για αναβάθμιση του σχολείου μας από την υπηρεσία σας κατά την περί συγχωνεύσεων διαβούλευση", σας απαντούμε, οτι πρέπει να σταματήσετε την τακτική τύπου "κρύβομαι πίσω από το δάχτυλό μου".

Εκτός και αν δεν λάβατε γνώση των προτάσεων της Διεύθυνσής σας, που αφορούν όλο το νομό Κορινθίας και κοινοποιήθηκαν και στους Δήμους...

Διότι η ευθύνη για αναβάθμιση της εκπαίδευσης και δημιουργία βιώσιμων και οργανωμένων σχολείων είναι πρωταρχικά της Υπηρεσίας σας και όχι των συλλόγων γονέων, τους οποίους δυστυχώς αντιπαλεύεστε.

Αναφερόμενοι στις προκλητικές "νουθεσίες" σας περί κινητοποιήσεων του Συλλόγου μας, σας υπενθυμίζουμε οτι χωρίς αυτές τις κινητοποιήσεις, το σχολείο μας δεν θα είχε ποτέ αναβαθμιστεί σε 5-θέσιο και δεν θα λειτουργούσε σήμερα ως λειτουργικά 6-θέσιο.

Αποδεικνύεται δε περίτρανα η φαρισαϊκή σας συμπεριφορά, όταν τόσο κατά την διάρκεια των κινητοποιήσεων του 2007, όσο και κατά τις συναντήσεις που επακολούθησαν με το Δ.Σ. του Συλλόγου μας και με την Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων στο γραφείο σας, μας διαβεβαιώσατε οτι “θα βοηθούσατε το Σχολικό Κέντρο στο Κρυονέρι”.

Όμως στην πραγματικότητα υπονομεύσατε τον στόχο αυτό, με τις εγγραφές μαθητών του Σουλίου στο ολιγοθέσιο Δημοτικό του Μεγ. Βάλτου.

Επειδή θεωρούμε οτι, μεταξύ άλλων και εξαιτίας της μη φοίτησης των μαθητών του Σουλίου στο Δημοτικό Σχολείο Κρυονερίου, με υπαιτιότητα της Υπηρεσίας σας:
θίγεται άμεσα το επίπεδο εκπαίδευσης των παιδιών μας, λόγω της μη αναβάθμισης του σχολείου μας σε οργανικά 6/θέσιο (δηλ. με 10 δασκάλους)
κατασπαταλάται επί σειράν ετών δημόσιο χρήμα για την μεταφορά των μαθητών του Σουλίου στο Κιάτο (14 χλμ.) και όχι στο πλησιέστερο πολυθέσιο σχολείο στο Κρυονέρι (3,5 χλμ.),
η απόφαση μετεγγραφής των μαθητών του καταργημένου 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σουλίου, στο 7ο Δημοτικό Σχολείο Κιάτου αντιβαίνει στο Π.Δ. 201-1998, άρθρο 8, παραγρ. β & ζ η απαντητική σας επιστολή 170/14.2.2011 είναι άτοπη και παραπλανητική,

σας καλούμε όπως:
μας γνωστοποιήσετε την σχετική απόφαση του Γραφείου σας για μετεγγραφή των μαθητών του καταργημένου 1/θέσιου Δημοτικού Σχολείου Σουλίου στο 7ο Δημοτικό Σχολείου Κιάτου, μας ενημερώσετε για τα όρια της σχολικής περιφέρειας του Δημοτικού Σχολείου Κρυονερίου
 και των άλλων σχολείων του Δήμου Σικυωνίων, με βάση το Προεδρικό Διάταγμα 201-1998, άρθρο 8, παραγρ. β .
και επιφυλασσόμαστε για την άσκηση κάθε νομίμου δικαιώματός μας και αναζήτηση ενδεχομένων ευθυνών όλων των εμπλεκομένων στο θέμα αυτό.

Με εκτίμηση.

Για το Διοικητικό Συμβούλιο.






Ο Πρόεδρος                                                                                              Ο Γενικός Γραμματέας









Αλέκος Αναγνωστόπουλος                                                                       Πάνος Πούλος

Κοινοποίηση:

l Υπουργείο Παιδείας, Δια Βίου Μάθησης & Θρησκευμάτων - Διεύθυνση Διοικητικών Υποθέσεων ΠΕ & ΔΕ

l Περιφερειακό Δ/ντη Εκπαίδευσης Πελοποννήσου

l Δ/ντη ΠΕ Κορινθίας

l Ένωση Συλλόγων Γονέων Δήμου Σικυωνίων

l Δήμο Σικυωνίων