Τετάρτη 16 Μαρτίου 2011

Πρόταση της Β΄ΕΛΜΕ Κορινθίας για το Γυμνάσιο-ΛΤ Καλλιάνων

Β'   Ε Ν Ω Σ Η
ΛΕΙΤΟΥΡΓΩΝ ΜΕΣΗΣ ΕΚΠ/ΣΗΣ
Ν. ΚΟΡΙΝΘΙΑΣ
Δ/νση: ΚΛΕΙΣΘΕΝΟΥΣ 37
20200 ΚΙΑΤΟ
ΤΗΛ/FAX: 27420-22621


Κιάτο, 16/3/2011
Αρ. πρωτ.: 28




ΠΡΟΣ:
- Υπουργό Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων κ. Α.Διαμάντοπούλου
- Υπουργό κ. Π.Μπεγλίτη
- Βουλευτές Ν.Κορινθίας κ.κ. Α.Μανωλάκη, Κ.Φαρμάκη και Κ.Κόλλια
- Περιφερειάρχη Πελοποννήσου κ. Π.Τατούλη
- Αντιπεριφερειάρχη Κορινθίας κ. Γ.Δέδε
- Περιφερειακό Δ/ντή Α/θμιας και Β/θμιας Εκπ/σης Πελοποννήσου, κ. Π. Μισθό
- Δ/ντή Β/θμιας Εκπ/σης Ν. Κορινθίας κ. Χ.Κωμαΐτη
- κ. Δήμαρχο και Δημοτικούς Συμβούλους Σικυωνίων

ΚΟΙΝ:
 - Τοπικά ΜΜΕ
 - Γυμνάσιο – ΛΤ Καλλιάνων


Θέμα: Συγχώνευση Γυμνασίου Καλλιάνων με Γυμνάσιο Κρυονερίου και κατάργηση των Λυκειακών Τάξεων

Με μεγάλη έκπληξη πληροφορηθήκαμε, από το Δελτίο Τύπου του Υπουργείου Παιδείας, Διά Βίου Μάθησης και Θρησκευμάτων, της 13-3-2011, με τίτλο " Συνενώσεις- Ιδρύσεις Σχολικών Μονάδων Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης για τη σχολική χρονιά 2011 – 2012 ", την πρόθεση του Υπουργείου να καταργήσει τις Λυκειακές Τάξεις Καλλιάνων και να συγχωνεύσει το Γυμνάσιο της περιοχής με αυτό του Κρυονερίου.
Η πρόθεση αυτή είναι αδιανόητη και παράλογη, για τους παρακάτω λόγους:
·      Αναγκάζει δεκάδες μαθητές από χωριά της περιοχής της Στυμφαλίας να διανύουν μεγάλες χιλιομετρικές αποστάσεις και μάλιστα σε μια ορεινή περιοχή, στην οποία οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν το χειμώνα καθιστούν τη μετακίνηση αυτή δύσκολη κι επικίνδυνη.
·      Επιπλέον, οι μαθητές για να μεταβούν στο Γυμνάσιο Κρυονερίου, θα είναι αναγκασμένοι να διανύουν απόσταση μεγαλύτερη της μισής ώρας, ενώ για όσους επιθυμούν να φοιτήσουν στο Λύκειο, ο χρόνος μετακίνησης θα είναι ακόμα μεγαλύτερος. Αυτό έρχεται σε αντίθεση με τη δήλωση της Υπουργού Παιδείας στο ΣΚΑΪ στις 15-3-2011, ότι οι μετακινήσεις δε θα πρέπει να ξεπερνούν τα 20-25 λεπτά.
·      Οι παραπάνω παράγοντες αυξάνουν την πιθανότητα να ενταθεί το φαινόμενο της μαθητικής διαρροής, της εγκατάλειψης δηλαδή του σχολείου από τους μαθητές σε μικρή ηλικία.
·      Ταυτόχρονα, είναι βέβαιο, όπως έχει συμβεί και σε άλλες ανάλογες περιπτώσεις, πως αν πάψει να υπάρχει το σχολείο αυτό, η περιοχή σταδιακά θα ερημώσει, δεδομένων και των ήδη υπαρχουσών δυσκολιών με συγκοινωνία, ιατρική περίθαλψη κλπ.
·      Εξάλλου, το εν λόγω σχολείο θα μπορούσε να ενισχυθεί σημαντικά, αν σ' αυτό εγγράφονταν οι μαθητές από τα χωριά που βρίσκονται νοτιοανατολικά των Καλλιάνων και η μεταφορά τους γινόταν δωρεάν μόνο προς αυτό και όχι προς άλλες πιο μακρινές κατευθύνσεις, όπως λανθασμένα συνέβαινε μέχρι σήμερα, με αποτέλεσμα να αυξάνεται η δημόσια δαπάνη.
·      Το σχολείο αυτό είναι πρόσφατα ανακαινισμένο, πλήρως εξοπλισμένο και με υποδομές κατάλληλες, ώστε να λειτουργεί ως σχολείο δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Ταυτόχρονα λειτουργούν και όλες οι υποστηρικτικές δομές διδασκαλίας (πρόσθετη διδακτική στήριξη, ενισχυτική διδασκαλία), τις οποίες παρακολουθεί το σύνολο των μαθητών.
·      Τέλος, η απόφαση αυτή είναι παράλογη, γιατί μετά την κατάργηση των Δημοτικών Σχολείων Λαύκας, Στυμφαλίας, Ψαρίου και Καισαρίου, θα ανέμενε κανείς την ίδρυση ενός εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου στους Καλλιάνους, το οποίο θα αποτελούσε τροφοδότη του Γυμνασίου και του Λυκείου.

Με βάση τα παραπάνω προτείνουμε τη διατήρηση του Γυμνασίου Καλλιάνων και τη μετατροπή των Λυκειακών Τάξεων σε Λύκειο. Παράλληλα προτείνουμε την ίδρυση εξαθέσιου Δημοτικού Σχολείου, το οποίο θα εξυπηρετεί ολόκληρη τη Δημοτική Ενότητα Στυμφαλίας. Το κτίριο μπορεί να κατασκευαστεί στο οικόπεδο που ήδη βρίσκονται το Γυμνάσιο - Λύκειο, το οποίο διαθέτει την απαιτούμενη έκταση.

Σας καλούμε να προβείτε άμεσα στις ανάλογες ενέργειες για την υλοποίηση της πρότασής μας.


Για το Δ.Σ. της Β΄ ΕΛΜΕ Κορινθίας


Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ



Π. ΚΑΤΣΟΥΛΑΣ

Ο Γ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ



Δ. ΗΛΙΟΠΟΥΛΟΣ